RU
 

Порошенко дав оцінку "плану Сайдіка" щодо Донбасу

Корреспондент.net,  5 лютого 2019, 01:35
0
804
Порошенко дав оцінку  плану Сайдіка  щодо Донбасу
Фото: АР
Порошенко відреагував на план ОБСЄ щодо Донбасу

Президент заявив про безальтернативність мінських угод і порадив спеціальному представникові ОБСЄ Мартіну Сайдіку їх почитати.

Президент Петро Порошенко прокоментував "мирний план для України" представника ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Мартіна Сайдіка. В ефір телеканалу ICTV в понеділок, 4 лютого, глава держави заявив, що мінськими домовленостями вже передбачено план врегулювання ситуації на Донбасі.

"Ми готові розглядати будь-які плани, якщо вони не шкодять суверенітету й національній цілісності, незалежності нашої держави. Хочу підкреслити, що план викладено в Мінських домовленостях... Думаю, панові Сайдіку достатньо прочитати це і підтримати", - сказав Порошенко.

Зі слів президента, в Мінських домовленостях чітко записано виведення всіх іноземних військ із території України, виведення всього важкого озброєння і техніки, забезпечення відновлення українського суверенітету, влади на непідконтрольній території Донбасу.

"Саме на Мінських домовленостях ґрунтуються санкції проти Росії і зараз готується пакет санкцій у зв'язку з агресією в Керченській протоці", - зазначив Порошенко.

Глава держави також нагадав, що була запропонована концепція миротворчої місії ООН на Донбасі. "В 2018-2019  роках у нас уже є підтримка США, Великобританії, Франції. Проведено переговори про принаймні незастосування права вето з боку Китаю. Хто проти? Російська Федерація", - розповів Порошенко.

Президент також підкреслив, що миротворча місія повинна мати мандат, що поширюється на всю непідконтрольну територію.

Нагадаємо, раніше Сайдік повідомив про існування нового плану з врегулювання конфлікту на Донбасі замість мінських угод. Він нібито передбачає введення до процесу ООН шляхом скерування в Україну поліцейської місії і створення під егідою ЄС Агентства з відновлення регіону.

Глава МЗС України Павло Клімкін заявив, що запропонований план не містить принципово нових ідей. У свою чергу в Москві не вважають серйозною цю ідею Сайдіка. В "ЛДНР" план уже назвали таким, що суперечить мінським угодам.

Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

ТЕГИ: планПорошенкоОБСЕ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі