RU
 

Підсумки 01.03: Удар по Харкову й звернення до ЄПСюжет

Текст: ,  2 березня 2022, 06:59
0
3031
Підсумки 01.03: Удар по Харкову й звернення до ЄП
Фото: ГСЧС
Центральну площу Харкова обстріляли ракетами

Росія завдала ракетного удару по центру Харкова; Володимир Зеленський виступив у Європарламенті. Кореспондент.net виділяє найголовніші події вчорашнього дня.

По центру Харкова завдано ракетного удару

Російські військові посилили обстріл Харкова. Так, по центральній площі міста та найбільшій площі Європи, площі Свободи, було завдано удару крилатою ракетою класу Калібр. Внаслідок цього частково зруйновано будівлю Харківської облдержадміністрації. Жертвами обстрілу стали десять людей, поранення зазнали близько 40.

Крім того, ворожі сили обстріляли житлові мікрорайони, де загинули ще вісім людей, семеро людей травмовано.

Президент Володимир Зеленський заявив, що після удару крилатою ракетою у центр Харкова Росія стала державою-терористом.

Зеленський закликав євродепутатів прийняти Україну до ЄС

Президент Володимир Зеленський виступив у Європарламенті. Усі євродепутати піднялися та вітали звернення українського лідера оплесками. Президент ЄП Роберта Метсола заявила, що вони визнають європейську перспективу України.

Глава Української держави заявив, що Європа буде сильнішою з Україною, і закликав депутатів довести, що вони "разом із нами, що нас не відпускають".

Після наради глава Євроради Шарль Мішель повідомив, що Європарламент прийняв заявку України на вступ у Євросоюз та розпочато спеціальну процедуру вступу.

Мін'юст США розслідує злочини російських олігархів

Президент США Джо Байден, виступаючи зі щорічним посланням перед Палатою представників та Сенатом Конгресу, заявив, що Мін'юст США створює спеціальну робочу групу для розслідування злочинів російських олігархів. Він уточнив, що американська та європейська влада має намір забрати їхні яхти, елітне житло, приватні літаки. "Ми йдемо за вашими нечесно нажитими багатствами", - оголосив він.

Також під час промови американський лідер сказав, що США закривають небо для російської авіації.

Оператор ПП-2 визнав себе банкрутом

Оператор російського газопроводу Північний потік-2, компанія Nord Stream 2 AG, був змушений оголосити себе банкрутом після санкцій Заходу. У зв'язку з цим йому довелося звільнити понад сотню працівників.

Стали відомі вимоги Росії на переговорах із Україною

Джерела української дипломатії повідомили деякі умови миру, які висунула російська сторона під час першого раунду переговорів з Україною. Так, Москва вимагає позаблокового статусу України, закріпленого на рівні парламенту з проведенням референдуму; визнання Україною ОРДЛО, яку Росія називає "ЛДНР", в адміністративних рамках Донецької та Луганської областей; денацифікацію; Крим, повернення якого вимагає Україна, винести у майбутній угоді за дужки.

У Мережу "злили" 120 тисяч імен російських солдатів, які воюють в Україні

Центр оборонних стратегій заявив, що отримав імена 120 тисяч російських військових, які воюють на території України. Список імен було викладено у відкритий доступ. Серед даних у переліку також зазначається табельний номер та місце служби військового.

Гаазький трибунал призначив засідання за позовом України проти РФ

Міжнародний суд ООН проведе перші слухання за позовом України проти Росії, яка здійснює геноцид українського народу, 7 та 8 березня. Головний судовий орган ООН проведе публічні слухання у справі про звинувачення у геноциді відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього (Україна проти Росії) у зазначені дні у Палаці миру в Гаазі.

На Сумщині загарбники обстріляли військову частину

У місті Охтирка Сумської області російські Гради вдарили по військовій частині. Загинули щонайменше 70 українських військових. Зазначається, що можливо російські військові почали атакувати Україну вакуумними бомбами. За попередньою інформацією, всього на військову частину скинули три вакуумні бомби, фахівці виявили на місці їхні залишки.


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Сюжети
СюжетВторгнення Росії в Україну. Онлайн
СюжетПідсумки 18.05: Закон про мобілізацію і Вовчанськ
СюжетОлександр Усик - Тайсон Ф'юрі. Онлайн трансляція бою
СюжетПідсумки 16.05: Без світла і розстріл цивільних
СюжетПідсумки 15.05: Замах на Фіцо і удари по Криму
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: войнаЕвропаобменДжо Байденавиаударчленство
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі