RU
 

Локдаун, тарифи, пенсії. Що зміниться з грудняСюжет

Корреспондент.net,  1 грудня 2020, 16:22
0
944
Локдаун, тарифи, пенсії. Що зміниться з грудня
Фото: RFE/RL
В Україні в грудні очікується повний локдаун

Зима в Україні почнеться з нової ціни на світло і газ, підвищення прожиткового мінімуму, розширення можливостей цифрового паспорта.

 
Очікується жорсткий карантин
 
У грудні в Україні, імовірно, введуть жорсткі карантинні обмеження, так званий тотальний локдаун. На минулих вихідних глава парламентської фракції Слуга народу Давид Арахамія заявив, що ймовірність цього складає 90 відсотків. А обмеження, що готуються, він назвав "інтелектуальним локлауном".
 
"Це не буде копія того локдауна, який був навесні, а це буде так званий "інтелектуальний локдаун", який має за мету, що після локдауна вихід буде нерівномірний, а з урахуванням епідеміологічної ситуації в регіонах", - пояснив нардеп.
 
1 грудня секретар РНБО Олексій Даілов повідомив, що дискусії на тему, коли і на який період буде введено жорсткий карантин в Україні, все ще йдуть, але локдаун, за його словами, неминучий.
 
"Те, що локдаун буде - це 100 відсотків, інша справа коли. Єдине питання - часу, коли він буде вводитися: або він буде вводитися в грудні, або він буде вводитися з 2 січня. Зараз якраз триває дискусія з фахівцями з цього приводу", - сказав він в ефірі телеканалу Україна 24.
 
Напередодні Інтерфакс-Україна з посиланням на джерело в уряді повідомив, що на цей момент розглядається чотири варіанти щодо встановлення більш жорстких карантинних обмежень.
 
Один з таких варіантів - локдаун з 24 грудня 2020 року по 15 січня 2021 року. Ці ж дати називаються і іншими ЗМІ, а також нардепом від Слуги народу Олександром Дубінським.
 
Під час локдауна планується скасування будь-яких масових зібрань і заходів, закриття для відвідувань кафе і ресторанів, кінотеатрів і театрів, припинення спортивних змагань.
 
Що стосується питання про припинення роботи громадського транспорту, в тому числі метрополітену, то це питання також ще обговорюється, кажуть Арахамія і Данілов.
 
Проте 1 грудня міністр інфраструктури Владислав Криклій заявив, що під час консультацій щодо локдауна питання закриття транспорту не піднімається.
 
"Навіть у тих країнах, які вводили деякі обмеження щодо функціонування різних галузей, транспорт залишався працювати. Це артерія в першу чергу для економіки. Інакше важко ділову активність підтримувати. Я буду наполягати, щоб транспорт залишався робочим", - підкреслив міністр.
 
Зараз в Україні діє карантин вихідного дня - в суботу та неділю обмеження, які діють у помаранчевій карантинній зоні, поширюються на всю територію країни. Глава МОЗ Максим Степанов говорить, що такий варіант не показав ефективність, тому ініціювати його продовження не буде.
 
За прогнозом Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського та Інституту епідеміології та інфекційних хвороб, у першій половині грудня кількість нових випадків коронавірусу в Україні може скласти від 14 тисяч до 20 тисяч за добу. 1 грудня повідомлялося про 12,5 тисяч нових випадків за добу.
 
 
Прожитковий мінімум зростає
 
З 1 грудня в Україні змінюється прожитковий мінімум. Для працездатного українця ця сума збільшиться на 73 гривні і становитиме 2 270 гривень. У зв'язку з цим зростуть соціальні виплати, серед яких мінімальна пенсія, аліменти і допомога з безробіття.
 
Законом Про Держбюджет на 2020 рік прожитковий мінімум на одну особу встановлено в розрахунку на місяць у розмірі: з 1 січня 2020 року - 2 027 гривень, з 1 липня - 2 118 гривень, з 1 грудня - 2 189 гривень, а для основних соціальних і демографічних груп населення:
 
  • дітей у віці до 6 років: з 1 січня 2020 року - 1 779 гривень, з 1 липня - 1 859 гривень, з 1 грудня - 1921 гривня;
  • дітей у віці від 6 до 18 років: з 1 січня 2020 року - 2 218 гривень, з 1 липня - 2 318 гривень, з 1 грудня - 2 395 гривень;
  • працездатних осіб: з 1 січня 2020 року - 2 102 гривні, з 1 липня - 2 197 гривень, з 1 грудня - 2 270 гривень.
 
Прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, з 1 грудня складе 1 769 гривень, що означає, що мінімальна пенсія зросте на 57 гривень.
 
Крім того, до 9 080 гривень зросте максимальна допомога з безробіття. Розмір допомоги залежить від заробітної плати особи і її страхового стажу. Для кожного індивіда сума обчислюється індивідуально і виплачується відповідно до тривалості періоду безробіття у відсотках до визначеного розміру.
 
 
Як підвищується пенсія
 
З 1 грудня мінімальна пенсія зросте на 57 гривень - з 1 712 до 1 769 гривень. Це друге підвищення за цей рік: з 1 липня її підвищили на 74 гривні. Усього в 2020 році мінімальна пенсія зросла на вісім відсотків.
 
З більш як 11,2 мільйона пенсіонерів 45 відсотків мають від двох тисяч до трьох тисяч гривень на місяць, ще 15 відсотків - до чотирьох тисяч гривень.
 
Саме вони отримують певні доплати, розмір яких, як пояснили в Пенсійному фонді, залежатиме від того, яка саме складова пенсії залежить від прожиткового мінімуму, наприклад це може бути доплата за понаднормовий стаж.
 
 
Тарифи на світло дорожчають
 
З 1 грудня, за рішенням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, тариф на транспортування електроенергії споживачам зросте на 30,2 відсотка - до 312,76 гривні за мегават на годину.
 
Оператором передачі електроенергії є Укренерго. У грудні тариф Укренерго з 24 копійок за кіловат на годину підвищується до 31 копійки. Таким чином, вартість доставки електроенергії для всіх категорій споживачів з початку грудня підвищується на сім копійок.
 
Тарифи підвищуються через проблеми компенсацій виробникам зеленої енергії. Про це докладно в матеріалі Як Україна вирішує кризу в енергетиці.
 
У зв'язку з цим у грудні в Україні можуть зрости ціни на електроенергію також і для населення. Обговорюється кілька варіантів нової моделі тарифів.
 
Перший - скасування пільгового тарифу за перші 100 кіловат. Зараз він дозволяє вийти на середній цінник за електроенергію в 1,04 гривні. Якщо його скасують, за всю електрику доведеться платити по 1,68 гривні (тобто більш ніж в 1,5 рази більше).
 
Другий варіант - підвищення і пільгового, і звичайного тарифу. Пільговий можуть підвищити з 90 копійок до 1,5-2 гривень. Звичайний - з 1,68 до 2,5 гривні. Середній тариф у цьому випадку складе 2-2,2 гривні за кіловат.
 
Також населенню можуть запропонувати сітку тарифів. Наприклад, до 100 кіловат - одна сума, до 200 - інша. При цьому підвищення тарифів, швидше за все, буде поетапним.
 
 
Вартість газу
 
Нафтогаз з 1 грудня відпускатиме блакитне паливо для промислових споживачів та інших суб'єктів господарювання мінімум за 9 019,2 гривні. У порівнянні з цінами на листопад цього року, в грудні ціни виростуть на 2,3-2,4 відсотка. Детально про ситуацію на ринку в матеріалі Газ подорожчав на 35 відсотків: які платіжки чекати.
 
Як пояснив економіст Олександр Охріменко, це підвищення призведе до подорожчання, зокрема, продуктів і опалення в Україні.
 
"Підвищення цін на газ для промисловості призведе до подорожчання продуктів та інших промислових товарів у наступному році. Також подорожчає опалення та гаряча вода. Коли підвищуються ціни для промисловості, це зачіпає абсолютно всі сфери. Тут є пряма залежність", - пояснив експерт.
 
Також, за його словами, на кілька відсотків зросте інфляція. "Підвищення цін на газ для промисловості призведе до прискореного зростання інфляції на 1-2 відсотки", - сказав він.
 
 
Цифровий паспорт
 
1 грудня починають діяти змінені норми, пов'язані з проведенням касових операцій банків і інкасаторських компаній. Відповідну постанову регулятор прийняв 23 листопада.
 
Зокрема, тепер банки зможуть використовувати цифровий варіант закордонного паспорта або паспорта в мобільному додатку Дія для ідентифікації та верифікації клієнта або його представника при здійсненні касових операцій.
 
Є й інші нововведення:
 
  • спрощується процедура прийняття банками на дослідження сумнівних банкнот / монет (як іноземних, так і нацвалюти) на предмет справжності та платіжності - в довідці замість паспортних даних клієнт має надати контактну інформацію (номер телефону і / або адресу електронної пошти);
  • на інкасаторські компанії поширюються окремі вимоги, які раніше стосувалися лише банків - вилучення і передача сумнівних банкнот у НБУ для досліджень, а також банкнот, забарвлених спецрозчином внаслідок несанкціонованого втручання в спецпристрій для зберігання цінностей, до правоохоронних органів.
 
У Нацбанку також зазначили, що такі новації спростять проведення касових операцій банків при обслуговуванні клієнтів, а також поліпшать якість готівкових коштів в обігу.
 
 
Вихідні в грудні
 
У грудні на українців чекає додатковий вихідний - у п'ятницю, 25 грудня, на католицьке Різдво, оскільки це свято в Україні тепер є державним. 24 грудня рекомендовано скоротити робочий час на одну годину.
 
31 грудня випадає на четвер. На цю дату також рекомендовано ввести короткий день, але вихідним він не буде. Усього в грудні буде 22 робочих і дев'ять вихідних днів.
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
СПЕЦТЕМА: СюжетиКоронавірусКарантин у Києві та Україні
ТЕГИ: Тарифы ЖКХпенсиякарантин
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі