RU
 

Навіщо Україна змінює аналогове ТБ на цифровеСюжет

Корреспондент.net,  1 серпня 2018, 18:01
1
1531
Навіщо Україна змінює аналогове ТБ на цифрове
Фото: Getty
Україна почала переходити на цифрове мовлення

Україна почала відмовлятися від аналогового телебачення і переходити на цифрове. 1 серпня Київ і Кіровоградська область перейшли на цифрове мовлення. Вся Україна відмовиться від аналогового ТБ 31 серпня.

 
Цифрове телебачення забезпечить кращий звук і зображення, а також очистить частоти для інших напрямків, наприклад 4G. Також відмова від аналогового мовлення є зобов'язанням України перед західними партнерами. Корреспондент.net розповідає подробиці.
 
Україна змінює аналог на цифру
 
Київ і Кіровоградська область стали першими, хто в Україні перейшов на цифрове телебачення. З 1 серпня там більше немає аналогового мовлення.
 
Загальнонаціональні телеканали Студія 1+1, Інтер, Україна, ПРЯМИЙ, ICTV, НТН, М1, ТЕТ, 5 канал, СТБ, Новий, К1 вже на цифрі. У столиці також переходить телеканал Київ, а в Кропивницькому - TTV і МЕГА.
 
Користувачі без спеціальних тюнерів більше їх не побачать. Трансляція вестиметься тільки в цифровому форматі Т2. Необхідно вибрати інший тип мовлення: кабельний, інтернет, цифровий або супутниковий.
 
Головне, що потрібно зробити споживачам, - придбати приймач, який ловить телевізійний сигнал у форматі DVB-T2 (цифровий стандарт мовлення).
 
Це може бути зовнішня ТБ-приставка, або вбудований приймач, що входить в заводську комплектацію більшості сучасних телевізорів. Вартість такого приймача - від 400 до 600 гривень. Телевізор можна придбати від 2,8 тисячі гривень.
 
Підготуватися до переходу на новий формат, у першу чергу, варто тим, хто все ще дивиться телебачення за допомогою антени, безпосередньо підключеної до телевізора.
 
Ті ж, хто дивляться кабельне або супутникове телебачення, не помітять змін.
 
Київ перейшов на цифрове мовлення
 
Кияни в аналогу можуть дивитися такі телеканали: 2+2, Правда тут Київ, Правда тут Kyiv, Плюсплюс, Перший київський телеканал.
 
У разі відсутності проблем з відключенням аналогового телебачення з 1 вересня вся Україна перейде на цифрове мовлення.
 
Однак аналогове телебачення залишиться на територіях з особливим режимом мовлення. Це райони, які межують з Кримом, райони Донецької і Луганської областей.
 
 
Згідно з дослідженням Індустріального телевізійного комітету, для 17-18 відсотків жителів України основний спосіб прийому - аналоговий.
 
Завершити перехід на цифровий стандарт мовлення планують до травня наступного року.
 
Навіщо переходити на Т2
 
У 2006 році в Женеві пройшла конференція, за підсумками якої країни світу, в тому числі Україна, підписали декларацію про перехід від аналогового до цифрового мовлення.
 
Україна повинна була відмовитись від аналогового мовлення до 17 червня 2015 року, але з політичних і технологічних причин це не вдалося зробити.
 
На цифру перейшли всі країни ЄС, крім Румунії, США, Канада, Мексика, Японія, Південна Корея, Австралія, Нова Зеландія, Марокко, Ізраїль, Саудівська Аравія, Венесуела, Монголія, Руанда, Західна Сахара, Азербайджан, Грузія і країни Балтії.
 
 
Перехід на цифрове мовлення дозволить дивитися телеканали з якісною картинкою і кращим звуком, пояснює голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко.
 
Цифра дозволить розкрити потенціал сучасних телевізорів, які до цього показували аналогову картинку.
 
Це також звільнить частоти під інші напрямки - FM-радіо або мобільний зв'язок. Наприклад, застарілий аналоговий сигнал, який займає радіочастоти, заважає повноцінному запуску швидкісного 4G-інтернету в Україні.
 

Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: телевидение4Gтелеканалы
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі