RU
 

МОН висловило свою позицію у мовному скандалі з викладачкою ВНЗ

Корреспондент.net,  27 січня 2021, 05:38
0
3151
МОН висловило свою позицію у мовному скандалі з викладачкою ВНЗ
Фото: Кадр с видео
Викладачка Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова Євгенія Більченко

Декількома днями раніше професор написала відеозвернення до президента України Володимира Зеленського щодо тиску на неї за її "політичні переваги і вільні висловлювання".

Міністерство освіти і науки України (МОН) відреагувало на ситуацію щодо висловлювань про українську мову викладачки Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова Євгенії Більченко. Відповідну реакцію у вівторок, 26 січня, МОН опублікувало у себе на сайті.

Зазначається, що тема мови може і повинна обговорюватися в демократичному суспільстві виключно з повагою і толерантністю. Україна вибрала свій шлях з мовного питання.

"Він про турботу навколо державної мови, що є важливим для країни", - йдеться в публікації.

У повідомленні говориться, що україномовних і російськомовних об'єднує той факт, що ми всі - українці і всі повинні турбуватися про нашу країну і нашу мову. Наше завдання як суспільства, яке постійно розвивається, - дійти до однієї системи координат.

"Усі дискусії щодо мовного питання не можуть доводитися до абсурду. І повинні мати виключно риторику поваги, незалежно від позиції. А також розуміння, що ми всі живемо в одній країні, в якій повага є нашою невід'ємною національною рисою", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 18 січня викладач філософії та культурології НПУ ім. Драгоманова Євгенія Більченко написала на своїй сторінці у Facebook пост, в якому висловлювалася щодо набуття чинності 16 січня нових норм Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

У відповідь студентка магістратури Марія Прошковська попросила адміністрацію вишу про її відрахування через антиукраїнські меседжі викладача.

Студентка також додала, що Більченко системно "промиває мізки" молоді, в якої викладає - не тільки в аудиторіях, а й в лекціях, які публікує на YouTube.

"Я пройшла Революцію гідності, допомагала армії і цивільним, виховую свого сина в повазі і любові до України, а тому просто не можу вчитися далі у Євгенії Більченко і в університеті, який порочить всі принципи державної вищої освіти і на сьомому році війни заплющує очі на подібні резонансні речі", - написала Прошковська.

На висловлення своєї колеги негативно відреагували в профспілці університету Драгоманова.

"Значна частина студентів, представників студентських самоврядних організацій та професорсько-викладацького складу висловилися за неприпустимість роботи викладача з такими переконаннями в НПУ імені М. П. Драгоманова", - йдеться в повідомленні профспілки НПУ імені М. П. Драгоманова.

Тут також зазначили, що питання поведінки викладача Більченко розглянуть на засіданні профспілкового комітету, громадської організації "Просвіта", на засіданні комісії з академічної етики і зборів інших представницьких і громадських організацій. За результатами обговорення та розгляду планується проведення слухання цього питання на засіданні Вченої ради університету.

Декількома днями раніше скандальна професор написала відеозвернення до президента України Володимира Зеленського щодо тиску на неї за її "політичні переваги і вільні висловлювання".

Викладач повідомила, що керівництво вишу має намір її звільнити і "позбавити засобів до існування".

"Я - громадянка країни, яка відчуває себе росіянкою та має російську ідентичність. Мене труять за вільні висловлювання в Мережі. Я зараз відчуваю колосальне інформаційне цькування, моральні і фізичні погрози", - поскаржилася президенту Більченко.

Поки на відеозвернення скандального викладача глава держави ніяк не відреагував.

Нагадаємо, за тиждень мовний омбудсмен Тарас Кремінь отримав 195 скарг і звернень через обслуговування не українською мовою.


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

ТЕГИ: Языковой вопросскандалВУЗпреподавательукраинский языкминобразования
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі