RU
 

У Росії трьох кримських татар засудили до максимальних термінів

Корреспондент.net,  12 січня 2021, 11:17
0
208
У Росії трьох кримських татар засудили до максимальних термінів
Фото: facebook.com/denisovaombudsman
Російський суд засудив трьох кримських татар

Громадяни України отримали тюремні терміни від 13 до 18 років за участь у забороненій в РФ мусульманській організації Хізб ут-Тахрір. МЗС України заявило про рішучий протест.

Російські судді у вівторок, 12 січня, оголосили вирок кримським татарам Енверу і Різі Омеровим і Айдеру Джаппарову в 18, 13 і 16 років позбавлення волі відповідно. Про це повідомила уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова у Facebook.

"Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону щойно прийняв незаконне рішення про ув’язнення кримських татар - жителів Білогірського району Криму, які були затримані 10 червня 2019 за звинуваченням у "здійсненні терористичної діяльності" і участі в організації Хізб ут-Тахрір. Російські судді тільки що позбавили волі кримських татар Енвера і Різу Омерових - на 18 і 13 років відповідно, Айдера Джаппарова - на 16 років з відбуванням покарання в колонії суворого режиму", - повідомила Денісова.

За її словами, згідно з вироком суду, кожен з них перші два роки ув'язнення перебуватиме у в'язниці.

Український омбудсмен засудила прийняття незаконного рішення щодо українських громадян країною-агресором, "яка своїми ганебними діями продовжує демонстративно порушувати міжнародні договори і норми міжнародного права".

Також Денісова нагадала всьому міжнародному співтовариству, що 12 січня, в День українського політв'язня, всім громадянам України, які перебувають в кремлівському полоні, необхідна підтримка і консолідація зусиль для їхнього якнайшвидшого звільнення.

У свою чергу Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з рішенням російського суду про засудження трьох українців. Україна просить міжнародну спільноту посилити політико-дипломатичний тиск на РФ. Про це йдеться в заяві МЗС України.

"Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв'язку з ганебним рішенням Південного окружного військового суду Російської Федерації від 12 січня 2021... Вимагаємо від РФ скасувати рішення суду і негайно звільнити Енвера і Різу Омерових, Айдера Джаппарова, а також всіх незаконно утримуваних громадян України", - йдеться в заяві.

У МЗС також заявили про системні політичні переслідування в тимчасово окупованому Криму з боку Росії.

Раніше повідомлялося, що групу кримських активістів чисельністю близько 120 осіб, які прямували в Ростов-на-Дону на оголошення вироку, всю ніч тримали на морозі на Керченському мосту.

Нагадаємо, у вересні Ростовський суд засудив фігурантів справи другої бахчисарайської групи Хізб ут-Тахрір до максимальних термінів покарання в колонії суворого режиму.


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

ТЕГИ: Крымские татарыКрымМИД Украинысудприговор
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі