RU
 

ЄСПЛ прийняв рішення, що затягує спір з РФ щодо Донбасу

Корреспондент.net,  30 листопада 2020, 18:24
0
520
ЄСПЛ прийняв рішення, що затягує спір з РФ щодо Донбасу
ЄСПЛ прийняв рішення, яке затягує спір з РФ щодо Донбасу

Суд вирішив долучити до справи щодо Донбасу ще дві інші міждержавні справи - про збитий МН17 і про дітей з держустанов, яких незаконно вивозили в Росію на початку війни.

 
Велика палата ЄСПЛ приєднала до "донбаської справи" Україна проти Росії дві інші міждержавні справи - це затягне розгляд справи, але може мати позитивні наслідки для України. Про це повідомив заступник голови Мін'юсту України Іван Ліщина в понеділок, 30 листопада.
 
ЄСПЛ вирішив приєднати справу щодо дітей з державних установ, яких незаконно вивозили в Росію на початку війни, а також справу Нідерланди проти Росії щодо збитого MH17. Тепер справа отримала назву Україна і Нідерланди проти Росії nos. 43800/14, 8019/16 і 28525/20. Для України це рішення має свої плюси і мінуси.
 
"Плюси в тому, що в голландській справі більше матеріалів з кримінальної справи щодо MH17, яких нам свого часу не дали, посилаючись на таємницю слідства. Тепер ці матеріали будуть і в нашій справі. По-друге, приєднання другого заявника до справи підсилює його контекст: порушення прав людини з боку РФ у ході вторгнення на суверенну українську територію", - пояснив Ліщина.
 
У той же час, рішення Великої палати може затягнути розгляд справи, так як на сьогодні голландську заяву ще не було комуніковано з Росією. ЄСПЛ в цілому неквапливо розглядає родинні стосунки, тому таке затягування "навряд чи можна вважати серйозним ризиком", додав заступник міністра.
 
"У будь-якому випадку, ми будемо просити ЄСПЛ прискорити розгляд голландської справи з тим, щоб об'єднання заяв, яке Україна підтримує, не призвело до затягування розгляду її скарг", - зазначив Ліщина.
 
Відзначимо, що справа України проти Росії щодо Криму сюди не входить. Щодо неї вже проведені слухання і зараз очікується прийняття рішення судом.
 
Нагадаємо, що раніше Україна в ООН не підтримала резолюцію РФ щодо нацизму. Резолюція з боротьби з героїзацією нацизму замовчує про поневолення окремих європейських народів і виправдовує підписання пакту Молотова-Ріббентропа, вважають у МЗС України.
 
Також повідомлялося, що Пєсков заявив про "русофобські антитіла" в Україні. Підсумки місцевих виборів в Україні показали, що "антитіла" не такі сильні вже, вважає спікер Кремля.
 
 
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
Операція об'єднаних сил на Донбасі
СюжетКадрова політика Зеленського: кому президент доручає "нести мир на Донбас"?
Військовий прокурор застеріг від порушень закону в Золотому
СПЕЦТЕМА: Операція об'єднаних сил на Донбасі
ТЕГИ: УкраинаУкраина-РоссиясуддонбассЕСПЧ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі