RU
 

Яблука в Україні злетіли в ціні

Корреспондент.net,  29 вересня 2020, 16:30
0
478
Яблука в Україні злетіли в ціні
Ціни на яблука в Україні досягли максимуму за три роки

Ціни на яблука зараз найвищі за останні три роки. На ситуацію вплинула, зокрема, затримка яблучного сезону через погодні умови в країні.

 
Середні оптові ціни на яблука в Україні коливаються в межах 11-13 гривень за кілограм. Про це повідомляє Українська плодово-овочева асоціація у вівторок, 29 вересня.
 
При цьому на початку вересня виробники яблук реалізовували свою продукцію на 15-20% дорожче.
 
Як пише УПОА, ціни на яблука в Україні найвищі, щонайменше, за останні три роки. Так, в аналогічний період 2019 року місцеві яблука реалізовувалися, в середньому, на 1-1,5 грн дешевше, ніж сьогодні, а в кінці вересня 2018 українські садівники відвантажували десертні яблука, в середньому, по 7-8 грн/кг.
 
В асоціації відзначають, що на цінову ситуацію істотно вплинули рекордно високі ціни на яблука на початку сезону - в середині липня українські садівники реалізовували перші партії яблук 20-22 грн/кг.
 
Ще одним фактором, який позначився на ціновій ситуації на ринку яблук, - затримка яблучного сезону, в середньому, на 7-10 днів, у зв'язку з несприятливими погодними умовами в країні. Наприклад, у квітні і травні в Україні було зафіксовано відразу кілька хвиль заморозків, які позначилися на зниженні валового збору ранніх сортів.
 
Через негоду втрати в сегменті яблук були не такими значними, як у сегменті абрикосів і черешні, але українські виробники з центральних і західних областей повідомляли, що втрати врожаю досягають 20-30%.
 
Очікується, що валовий збір яблук у цьому сезоні не впаде нижче від торішнього рівня.
 
Аналітики УПОА вважають, що через сильні дощі влітку, в цьому сезоні буде зібрана значна частина яблук невисокої якості, тобто таких, які не можуть довго зберігатися. Відповідно, фермери, будуть намагатися реалізувати продукцію якомога швидше, тому ціни на яблука на внутрішньому ринку будуть знижуватися.
 
Раніше повідомлялося, що в Україні два місяці поспіль знижуються ціни. Найбільше в серпні подешевшали овочі - на 13,5% і фрукти - на 8,4%.
 
Як повідомлялося, в липні темпи зростання споживчих цін в Україні знизилися на 0,6%, порівняно з червнем. Продукти харчування за липень подешевшали на 1,5%.
 
 
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
ТЕГИ: фруктыпродуктыценыяблокипродукты питания
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі