RU
 

Не там заспівав. Скандал на дитячому ЄвробаченніСюжет

Корреспондент.net,  18 серпня 2020, 18:15
0
3888
Не там заспівав. Скандал на дитячому Євробаченні
Фото: Страна.юа
Максим Ткачук вдруге за рік потрапив в скандал

Навколо конкурсного відбору учасника в Дитячому Євробаченні 2020 від України розгорівся скандал, Національний мовник не допустив 12-річного хлопчика з Волині Максима Ткачука до участі у відборі.

 
Пісенний конкурс Євробачення в Україні давно асоціюється зі скандалами. Чого варта тільки відмова від участі в конкурсі в 2019 році співачки Maruv, яка перемогла у відборі. Але виявляється, що на дитячому Євробаченні пристрасті не менші. Знову не змогли спокійно вибрати учасника від України. Про змову почали говорити навіть народні депутати і закликати втрутитися мало не президента Володимира Зеленського.
 
Корреспондент.net розбирався в скандалі.
 
 
Що трапилося
 
Національна громадська телерадіокомпанія відмовила в участі в нацвідборі на дитяче Євробачення 12-річному Максиму Ткачуку з Волині. Цей хлопчик прославився на всю країну в березні 2020 року. На пісенному конкурсі Stars of the Albion в Лондоні він виконав радянську військову пісню Смуглянка з фільму У бій ідуть самі "старики". Одягнений був Максим в костюм, стилізований під радянську військову форму. Такий виступ в Україні зустріли неоднозначно, дитину критикували за вибір пісні й одягу в розпал війни на Донбасі.
 
 
Тепер же Ткачук вирішив брати участь у відборі на дитяче Євробачення. Подав заявку і пісню Джамайка, але його зняли з конкурсу.
 
 
Чому зняли
 
Зураб Аласанія, глава Національної громадської телерадіокомпанії, присвятив ситуації з Ткачуком окремий пост на своїй сторінці в Facebook, який назвав Maruv Lite Edition, або Розіпнутий хлопчик version 2.0.
 
За словами Аласанії, приводом для зняття юного співака з відбору стала якраз його участь в конкурсі Stars of the Albion в Лондоні. Голова Громадського мовника стверджує, що організовувала цей конкурс державна організація РФ - Представництво Росспівробітництва в Лондоні.
 
Згідно з правилами Дитячого Євробачення, учасник гарантує, що не здійснював концертної діяльності, виступів, участі в будь-яких публічних і / або приватних заходах, організованих будь-якими суб'єктами країни-агресора на території країни агресора, в окупованому Криму і / або інших окупованих територіях України.
 
"Конкурс Stars of the Albion, 28.02.2020 - 01.03.2020, був співорганізований конторою Російський дім / Представництво Росспівробітництва в Лондоні, - повідомив Аласанія. - Правила порушені. Участь у Євробаченні скасована".
 
"Але мураєви майстерно підміняють поняття і педалюють не Росспівробітництво, а "сирота" і "помста за Смуглянку". І знаєте - працює. Нахабство і маніпуляції - завжди працюють. Усі обурено перепостькують саме помсту дитині за Смуглянку", - додав Аласанія.
 
 
Противники зняття
 
Максим Ткачук насправді не сирота. Його батько і мати не були одружені офіційно, і новонароджену дитину залишили бабусі по батьковій лінії. Хлопчика можна назвати "соціальним сиротою".
 
"У свідоцтві про народження записали імена батька і матері. Похрестили, назвали хлопчика Максимком і поїхали назад, у Київ", - розповідала бабуся хлопчика Галина Ткачук в 2018 році.
 
Також вона зазначила, що її син, батько Максима, ніяк не допомагає дитині, а мати може вислати "пару сотень гривень" після довгих прохань. Більш того, коли вони кілька разів перетиналися в Києві, батьки ніяк не давали зрозуміти, що розпізнали в хлопчикові свою дитину. Тепер у них свої сім'ї.
 
Бабуся працює двірником. На пісенні конкурси Максим їздить за бюджетні кошти або за гроші спонсорів. Хто проспонсорував участь дитини в пісенному конкурсі Stars of the Albion в Лондоні - невідомо. Але юного співака активно підтримує Одеська єпархія УПЦ Московського патріархату. Вони постійно діляться його кліпами.
 
 
Stars of the Albion - музичний конкурс, організований Євгенією Терентьєвою: співачкою, піаністкою, композитором. Фестиваль-конкурс мистецтв Stars of the Albion, як написано на офіційній сторінці в Facebook, "є щорічним заходом, який збирає музикантів та танцюристів і є унікальним містком, що зближає культури різних країн, в першу чергу Росії та Великобританії. Фестиваль популяризує російську культуру й освіту, надає можливість усім обдарованим співвітчизникам, де б у Великій Британії вони не жили, продемонструвати свій талант, порівняти себе з іншими конкурсантами, поборотися за призові місця і, можливо, зробити перші кроки на шляху до мрії".
 
Постійними партнерами Stars of the Albion є, крім інших, Представництво Росспівробітництва в Сполученому Королівстві Великобританії і Північної Ірландії, Координаційна Рада Російських Співвітчизників Великобританії.
 
На те, що Представництво Росспівробітництва є партнером, а не організатором конкурсу, і посилаються противники зняття Ткачука з українського відбору. Аласанія ж називає Росспівробітництво співорганізатором конкурсу.
 
Скандалом зацікавилися навіть народні депутати. Нардеп від Слуги народу Максим Бужанський навіть підготував і опублікував депутатське звернення до НГТУ. Він вимагає від державної телекомпанії надати докази порушення Максимом Ткачуком правил участі у відборі.
 
Його колега Олександр Дубінський навіть вважає, що втрутитися в ситуацію повинен особисто президент Володимир Зеленський. І не просто втрутитися, а звільнити керівництво Національного мовника.
 
Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: детиконкурс
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі