RU
 

Мчимо до 30? Що відбувається з курсом гривніСюжет

Корреспондент.net,  23 липня 2020, 22:00
0
1335
Мчимо до 30? Що відбувається з курсом гривні
Фото: Корреспондент
Курс валют - у топі новин

У четвер, 23 липня, курс в обмінниках подолав психологічну межу в 28 гривень за долар.

 
Після зміни голови Нацбанку гривня продовжила активне падіння. З моменту відставки Якова Смолія з посади голови Національного банку України нацвалюта девальвувала вже майже на гривню. Ще до призначення Кирила Шевченка новим головою НБУ, президент України Володимир Зеленський заявив про те, що курс гривні повинен відповідати тому, який закладений у держбюджеті 2020 року - тобто 30 гривень за долар. Схоже, саме до цієї позначки нацвалюта і наближається.

Падає

 
23 липня котирування гривні до долара на відкритті міжбанку встановилися на рівні 27,82 - 27,84 гривні. На готівковому ринку котирування гривні до долара становлять 27,78 - 28,09 гривні.
 
Новий голова НБУ Кирило Шевченко заявив, що не бачить проблем на ринку і не вважає за необхідне регулятору втручатися в ситуацію.
 
У Нацбанку пояснили коливання курсу гривні до долара психологічним фактором.
 
"Україна вже 5 років живе в режимі плаваючого курсу і коливання курсу є природними, вони відбуваються завдяки різним чинникам, часом - це коливання попиту і пропозиції валюти з боку експортерів і імпортерів, іноді - це якийсь психологічний фактор. Цього разу ми бачимо, що природа коливань - психологічна, наприклад, після заяви голови НБУ Смолія 2 липня Нацбанк вимушено вийшов на ринок і продав 150 млн доларів", - сказав заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.
 
"Це викликано публічними заявами про те, що потрібна девальвація, що гривня буде слабкішою і т.д. Фундаментальних причин немає, навпаки - ситуація досить сприятлива. Коливання курсу, в першу чергу, пов'язано із заявами про те, що гривня буде слабшати", - додав він.
 
За його словами, за останні 3 дні НБУ продав 350 мільйонів доларів.
 
"НБУ, як і раніше, буде згладжувати надлишкові коливання", - заявив Сологуб.
 

Вся причина в розмовах?

 
Фінансовий аналітик Сергій Фурса згоден, що на коливання курсу впливають заяви політиків.
 
"Я бачу негативний вплив заяв Данила Гетманцева, президента Володимира Зеленського, Дмитра Наталуха, які розповідали про те, що долар повинен бути 30 і що потрібна висока інфляція. Заяви сформували очікування на ринку, і це зараз тисне на гривню", - відзначає експерт.
 
Подібної думки дотримується і аналітик інвесткомпанії Concorde Capital Євгенія Ахтирко. За її словами, зростання курсу з початку поточного місяця пов'язане з негативним новинним фоном, який сформували новини про зміну голови НБУ, а також заяву президента Зеленського, що поточний курс занадто низький і не відповідає закладеному в бюджет.
 

Кому потрібна девальвація?

 
Девальвація може збільшити надходження до держбюджету від імпорту, також від цього виграють експортери, які отримують валютну виручку. Однак, ті, хто отримує дохід у гривні, а таких в Україні абсолютна більшість, - втратять.
 
У девальвації зацікавлений уряд Дениса Шмигаля в особі Міністерства фінансів, якому цього року потрібно знайти кошти для фінансування величезного дефіциту держбюджету в майже 300 мільярдів доларів.
 
За словами Фурси, зараз Україна має втрачену довіру до незалежності НБУ і зрослі девальваційні та інфляційні очікування:
 
"Ці фактори, відповідно, будуть тиснути. І ринок адже йде до мети: якщо він знає, що президент сказав, що долар коштуватиме 30 гривень, будь ласка - гривня повинна дійти до 30. Тому що всі знають, що такий рівень накреслили. І якщо (умовно) експортери не будуть сьогодні продавати долари, ви почекаєте, поки курс впаде, тому що знаєте, що завтра гривня буде слабшою, а післязавтра - ще слабшою. Ось так ці очікування стають прогнозом, що збувається".
 
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: гривнаНБУкурс валюткурс гривны
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі