RU
 

Курс по 40. Реакція на відставку глави НБУСюжет

Корреспондент.net,  2 липня 2020, 17:57
0
1604
Курс по 40. Реакція на відставку глави НБУ
Фото: НБУ
Смолій розходиться із Зеленським

Глава Національного банку Яків Смолій написав і подав на ім'я президента Володимира Зеленського заяву про відставку через "систематичний політичний тиск".

 
В Україні може змінитися глава Нацбанку. Яків Смолій, який очолював НБУ з березня 2018 року, подав у відставку, пославшись на "політичний тиск".
 
Через це в українському політикумі почалася ціла істерика. Країну лякають зростанням інфляції і серйозним падінням курсу гривні. Відреагували всі західні партнери України.
 
Корреспондент.net зібрав реакцію на заяву Смолія.

 

Чому подав заяву

 
Нещодавно фінансовий комітет Верховної Ради підтримав проект постанови про оцінку діяльності голови НБУ Якова Смолія та рекомендував Раді прийняти документ. На це посли країн G7 заявили, що підрив незалежності НБУ поставить під загрозу міжнародну підтримку українського уряду.
 
У постанові зазначається, що правління НБУ, проводячи жорстку монетарну політику як у 2019 році і на початку 2020 року, так і починаючи з 2014 року, не забезпечило в межах своїх повноважень підтримки стійких темпів економічного зростання і відновлення кредитування економіки.
 
Також наголошується, що темпи зниження облікової ставки були "невиправдано повільними".
 
Невідомо, що мав на увазі Смолій під "політичним тиском". Можливо, саме це.
 
Президент Володимир Зеленський на своїй прес-конференції теж говорив про те, що збирається "дотиснути банківську систему" заради більш дешевих кредитів.
 
 

Реакція Заходу

 
Україна зобов'язалася перед МВФ уникати політичних рішень щодо керівництва Нацбанку, не переглядати терміни повноважень членів правління і юридично захищати його представників.
 
Посли країн Великої сімки (G7) заявили, що відставка Смолія може становити загрозу надійності реформ.
 
"Незалежний Нацбанк - фундаментальне досягнення для України, яке зменшило корупцію, сприяло зростанню і врятувало збанкрутілий банківський сектор. Підрив цього надважливого інституту був би великим кроком назад і поставив би під загрозу надійність реформ України і їх підтримку", - йдеться в заяві послів.
 
У команді Зеленського ще під час президентської та парламентської передвиборної гонки 2019 року звучали заяви про необхідність проведення аудиту НБУ. Це було вкрай негативно сприйнято МВФ та іншими західними партнерами України. Тоді у Зеленського виправдовувалися, що мали на увазі зовнішній аудит регулятора.
 
"Незалежність НБУ перебуває в центрі програми, яку підтримує МВФ, і ця незалежність має бути забезпечена і наступником глави", - відреагували на заяву Смолія в фонді.
 

Реакція бізнесу

 
Новина про відставку Смолія з'явилася через кілька годин після того, як Україна завершила перше після введення карантину розміщення єврооблігацій на 1,75 млрд доларів.
 
І, в результаті, угоду довелося скасувати.
 
"З огляду на несподівану заяву про відставку глави Національного банку Якова Смолія, міністерство фінансів прийняло рішення про скасування раніше оголошених пропозицій єврооблігацій і обміну, для того, щоб надати інвесторам достатньо часу на оцінку цих новин", - заявив міністр фінансів Сергій Марченко.
 
"Ми відкладемо нові інвестиції, - зазначив гендиректор Dragon Capital Томаш Фіала. - Це остання крапля. Можна тільки здогадуватися, які мотиви такого рішення: повна некомпетентність або мотивовані росіянами диверсії".
 
"Я не знаю, якими завтра будуть котирування облігацій, яким буде курс, але точно можу сказати, що такий хід матиме негативні наслідки, як для української економіки, так і для залучення інвестицій", - говорить екс-заступник міністра економіки Павло Кухта.
 
На думку екс-голови правління Райффайзен Банку Аваль Володимира Лавренчука, Україну, ймовірно, чекає зміна стратегії і монетарної політики НБУ. "Мова про використання масштабної емісії грошей для бюджетних потреб і згортання взаємодії з МВФ", - вважає він.
 
Тобто, бізнес очікує запуску друкарського верстата.
 
"Тепер нічого хорошого, це точно. У найближчій перспективі - паніка на валютному ринку і відхід всіх можливих інвесторів, хто ще може піти. Якщо хтось ще не бачив сигналів, то ось вони. Тепер не помітити їх буде неможливо. Але її згладити дозволять накопичені цим же НБУ резерви. У середньостроковій перспективі - контроль над НБУ переходить на противника Нацбанку теперішнього, адже інакше до чого це політичний тиск. З одного боку, це шанс для Коломойського відкотити ситуацію щодо Приватбанку. З іншого - це доступ до управління фінансами країни людей, які пропагують запуск верстата, життєдайну інфляцію і девальвацію. Ці ж люди, до речі, завжди говорили, що в дефолті немає нічого поганого. Власне, приклад Туреччини, де Ердоган забрав незалежність у Центробанку, наочний. Ліра там полетіла в тартарари і впала в 2 рази відразу. Та й в Україні було вже безліч прикладів, що відбувалося, коли включали верстат. Було боляче. Завжди. Суверенна макроекономіка виглядає саме так", - вважає фінансовий аналітик Сергій Фурса.
 
"Курс долара - 30-40-50, інфляція - 20% і більше, кінець міжнародної підтримки України, посилення впливу Коломойського, зубожіння населення", - прогнозує наслідки відставки Смолія президент інвестиційної групи Універ Тарас Козак.
 

Реакція політиків

 
Радник глави Офісу президента з банківських питань Вікторія Страхова не бачить ніяких загроз для поведінки ринків у зв'язку з новиною про відставку Смолія.
 
"Я впевнена, якщо відставка Якова Васильовича буде прийнята, на зміну прийде професіонал, який буде сприйнятий і професійною, і міжнародною спільнотою... Ринки перетравлять новину і повернуться на круги своя", - зазначила Страхова на своїй сторінці в Facebook.
 
Що стосується передбачуваного тиску на главу регулятора з боку Офісу президента, радниця Андрія Єрмака зазначила, що таким може вважатися "розбіжність поглядів".
 
Разом з тим, нардеп від Слуги народу, глава парламентського комітету з питань податкової та фінансової політики Данило Гетманцев не виключає проблем з МВФ після відставки Смолія.
 
"Безумовно, це не поліпшить відносини України і МВФ. Це очевидно. Я не думаю, що є прямий взаємозв'язок між цим рішенням і траншами від МВФ. Але дуже багато залежить від того, яку позицію займе сам глава НБУ про підстави його звільнення. Дуже неоднозначна інформація прозвучала щодо тиску на нього з боку ОП. Мені здається, що це дуже небезпечна інформація, яка вимагає перевірки", - зазначив Гетманцев.
 
 
П'ятий президент Петро Порошенко і партія Євросолідарність закликали президента Володимира Зеленського нікуди не відпускати Смолія.
 
"Як зараз висловився один з інвесторів - це буде ситуація, коли піде останній дорослий, залишивши в будинку України підлітків, які перебувають під впливом алкоголю з сірниками", - заявив Порошенко.
 
За його словами, перші результати заяви Смолія вже відчуваються. Це, зокрема, курс міжбанку, який зріс із 26,60 до 27,25 грн і скасування договору про розміщення єврооблігацій на більш ніж 1 млрд грн.
 
"Це просто катастрофа! НБУ був останнім бастіоном реформ в Україні! Політичний тиск був нескінченний, всі пройдисвіти стали вилазити на всіх фронтах і підривати зроблені нами реформи. Як тільки вони отримали транш МВФ, гроші Європейського Союзу та Світового банку, вони пішли в атаку. Рішення продажних судів, рішення повністю некомпетентної Верховної Ради, слабкий економічний блок Кабміну. Вся світова спільнота підтримує незалежний НБУ, але захистити реформаторів від цього свавілля просто не можуть", - заявила колишня глава НБУ Валерія Гонтарева.
 
 

Хто на зміну

 
Серед можливих кандидатур на зміну Смолію називають трьох людей.
 
Володимир Лавренчук - колишній глава правління Райффайзен банку Аваль уже був кандидатом на пост глави НБУ після відставки Валерії Гонтаревої. Після 14 років роботи в Райффайзен банкір повідомляв про зацікавленість у роботі в наглядовій раді одного з держбанків, але поки є безробітним. Він противник емісії і дотримується схожих зі Смолієм поглядів. Так що його призначення малоймовірне.
 
Кирило Шевченко - діючий керівник державного Укргазбанку. Раніше він висловлював незгоду з окремими рішеннями Національного банку щодо зміцненняю курсу гривні в 2019 році і повільного зниження облікової ставки.
 
Тимофій Милованов - міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства в уряді Олексія Гончарука і президент Київської школи економіки.
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: гривнаНБУНацбанкВладимир Зеленскийкурс гривныкурс нбу
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі