RU
 

Волю - праці. Що карантин зробив з роботою

Корреспондент.net,  29 травня 2020, 14:10
0
252
Волю - праці. Що карантин зробив з роботою
З карантином в Україні покінчено, пора на роботу

Жорсткий етап карантину закінчився - починається м'який. Не те щоб українці фанатично сиділи по домівках, але за два місяці жорсткої фази чимало втратили доходи, а хтось і роботу.

Після введення карантину найманим працівникам залишалося чотири варіанти:

- продовжити роботу, якщо підприємство таке дозволяє;

- перейти на віддалений режим роботи, якщо таке можливо;

- відправитися у відпустку з утриманням або без - тут від роботодавця все залежало;

- шукати нове місце роботи, якщо колишній роботодавець не зміг зберегти робоче місце.

Тут би згадати і п'ятий варіант - тіньова зайнятість з порушенням норм карантину, але ми ж не про це, правильно?

У роботодавців вибір був не особливо великий і визначався типом бізнесу, а також фінансовими можливостями, пише Ольга Байвидович в №6-7 Журналу Корреспондент. Власне, вони і вибирали з тих п'яти варіантів, як могли. Звільненим платили допомоги в розмірі двох-або тримісячної заробітної плати, відправленим за свій рахунок - нічого або деяку частину колишньої зарплати в надії, що «це ненадовго».

Корреспондент взявся з'ясувати, у що це все вилилося, а головне - що буде далі.

ГЛОБАЛЬНЕ СКОРОЧЕННЯ

З 17 березня 2020 року в Україні через загрозу інфікування коронавірусом був оголошений карантин, що включає в себе жорсткі заходи. В ході нього по всій країні був зупинений весь громадський транспорт (обслуговування за спецперепустками - не береться до уваги), закриті ТРЦ, ринки, кінотеатри і багато іншого.

У зв'язку з цим перед роботодавцями постало кілька глобальних питань: як без шкоди для обох сторін перевести тих, кого можна, на віддалену роботу; як організувати захист тих, чия діяльність не передбачає подібну зайнятість; як впоратися з неминучим падінням продажів і, відповідно, в таких умовах виплачувати заробітну плату, оплачувати комунальні та орендні платежі, нести інші витрати.

При цьому задекларовані урядом програми підтримки бізнесу і найманих працівників за фактом виявилися фікцією. Реальної допомоги люди не отримали, хіба що за винятком персоналу комунальних та державних структур.

Частина роботодавців виявилися не готові до такого удару і були змушені скорочувати персонал. Іноді це обмежувалося локальними скороченнями другорядних співробітників, а іноді, як розповіли Корреспонденту в одній з IT-компаній Києва, справа дійшла до скорочення відразу 100 осіб. «Перш за все, під удар потрапили співробітники HR-відділу, де з 10 залишили п'ять осіб, адже набір персоналу був припинений. Маркетологи, де також залишили 50% персоналу, оскільки особливого просування продукту зараз немає. Були скорочені і інші фахівці, без яких компанія може обійтися. Вони всі були звільнені за згодою сторін, їм були виплачені компенсації в розмірі двомісячної заробітної плати», - розповіли в цій компанії. Такі заходи, хоч і дещо радикальні, дозволили компанії встояти. У свою чергу співробітники, оскільки зарплата в цій компанії виплачувалася «біла», змогли на час карантину стати на облік в службу зайнятості і ці два-три місяці отримувати допомогу від держави до 8.408 грн. Сума, звичайно, не дуже велика, але все-таки краще, ніж нічого.

Хтось думає, що ось воно - час знайти звільнених класних співробітників. Розчаруємо: звільняють з кінцями в першу чергу найменш ефективних. А ті, хто реально цінні для бурхливо проектів, що розвиваються, зазвичай самі вибирають. Навіть зараз.

ВІДПУСТКА ЗА ВЛАСНИЙ РАХУНОК

Інша тенденція - відправка працівників у відпустку за свій рахунок. І хоч в Законі України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) згадується, що такі крайні заходи можуть бути введені лише за згодою самого співробітника, деякі роботодавці просто ігнорували дані рекомендації і ставили підлеглих перед фактом.

І добре, що у підлеглих була якась фінансова подушка, яка дозволила протриматися цей час, або можливість знайти тимчасову роботу. А якщо ні, як це сталося з Віталієм Федоровичем, котрий працював до карантину в громадській депутатській приймальні Києва, зрозуміло, з оплатою готівкою. «Коли перестав ходити громадський транспорт, на роботу стало складно добиратися. Крім того, моя зона відповідальності - школи і дитячі садки. Я зустрічався з директорами та завідувачами, і ми розробляли спільні проекти. Їх теж відправили на карантин. Тому потреба в мені відпала і мені запропонували піти за свій рахунок. Оскільки робота була на громадських засадах, ні про яку виплату допомоги не йшлося», - говорить він. Розуміючи, що фінансових запасів вистачить не більш ніж на місяць, Федорович звернувся в службу зайнятості і з великими труднощами став на облік як безробітний, одночасно почавши підшукувати іншу роботу.

У відпустку за свій рахунок (правда, за власним бажанням) пішла і частина співробітників ДП ​​Документ. Як розповів Корреспонденту керівник прес-служби підприємства Володимир Поліщук, його також ця доля не минула: «Деякі співробітники пішли за свій рахунок, але нікого не змушували писати заяви. Одним була скорочена заробітна плата. Інші були перекинуті на інші ділянки робіт».

Чому персонал мириться зі «своїм рахунком»? У надії, що карантин буде недовгим і вдасться зберегти робоче місце після його закінчення, співробітники йдуть на тимчасову втрату або різке зниження оплати. Але і тут не все однозначно: тимчасову вимушену перерву в роботі дуже багато хто використовує для пошуку більш підходящої роботи або навіть запуску якогось мікробізнесу. Зауважимо, так роблять найбільш ініціативні. І є шанс після закінчення карантину втратити не найгірших членів команди.

ЗМІНА ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ОБОВ'ЯЗКІВ

Ще один захід, який застосували українські роботодавці, - зміна функціональних обов'язків співробітників. Звичайно, не можна зробити зі сталевара бухгалтера або навпаки. Але з гіда маркетолога - цілком. Як поділився з Корреспондентом глава Асоціації чорнобильських туроператорів Ярослав Ємельяненко, частина персоналу була перекваліфікована. «Ми жодного дня не сиділи вдома. Нам довелося освоїти віртуальні технології. Одні гіди проводять онлайн-тури, інші займаються перекладом текстів. Зважаючи на, що ми запустили виробництво вишиванок, футболок, масок з емблемами Чорнобиль-Тур, частина співробітників почала займатися продажами, рекламою, відвантаженням і прийомом товару», - говорить він. І додає, що хоч доходу це не дуже принесло, але дозволило колективу не зупинитися, що також важливо.

У свою чергу, як розповів Корреспонденту власник мережі Медтехніка Олексій Давиденко, на підприємстві був створений новий відділ, який займається організаційними питаннями, що виникли у зв'язку з карантином, куди були переведені співробітники, які тимчасово залишилися без роботи. «Вони займаються вирішенням питань, що стосуються засобів захисту, організацією доставки співробітників на роботу тощо. Частина співробітників була перекинута на онлайн-продажі. За час карантину ніхто не був скорочений, нікому зарплату не урізали», - зазначає Давиденко.

Що робити тим, кого не влаштовує зміна функціональних обов'язків? Виходи насправді три: спробувати взяти оплачувану відпустку, піти у відпустку за свій рахунок або звільнитися в пошуках кращої долі. Хоча потрібно віддавати собі звіт, що спосіб життя у зв'язку з коронавірусом у нас напевно зміниться. І нинішнє зміна функціоналу цілком може виявитися чарівним пендель, який виведе на нову траєкторію до того, як вона стане трендом для більшості.

КУЛЬТУРА І ШОУ-БІЗНЕС ДЕ?

Пам'ятаєте грандіозну акцію івент-бізнесів 12 травня? Дійсно, всі бізнеси, пов'язані з публічними активностями, опинилися в непростій ситуації: масові багатолюдні акції заборонені аж до третього етапу карантину. Та й пізніше поки їхня доля і формати неочевидні.

У багатьох, зайнятих в подібних бізнесах, в березні-квітні сезон тільки починається і триває по вересень-жовтень. За цей час їм вдавалося заробити достатньо, щоб безбідно прожити осінньо-зимові місяці. Як розповіла Корреспонденту генеральний директор Парку Київська Русь Наталія Коваль, карантин не просто вплинув на роботу парку, він її зупинив геть.

«Відразу після оголошення постанови Кабміну нам довелося закрити ворота на вхід, скасувати всі культурно-масові заходи, в тому числі улюблені Кентаври і Зов героїв, травневі свята... Не працювали кінні вистави, музеї, майстер-класи, харчування від партнерів. Ми просто законсервувалися, і діяльність підприємства зупинилася», - перераховує Коваль.

Єдина стаття доходу, яка давала життя парку, пішла в нуль, але при цьому необхідно платити великі щомісячні витрати: податки, заробітну плату, оренду офісу, комунальні витрати великого господарства, витрати на засоби зв'язку, інтернет і багато іншого. «Першим нашим кроком було закритися і повідомити всім про неможливість відвідування парку. А другим кроком стало питання про зменшення споживання електроенергії, відключення опалення та зменшення будь-яких витрат. Щоб хоч якось оплачувати поточні витрати, парк почав онлайн продавати зі знижкою в 75% квитки на будь-яку серпневу подію», - розповідає Коваль.

А ті, хто міг, пішли в онлайн. Як розповів Корреспонденту ведучий урочистих заходів В'ячеслав Матюхін, він уже кілька разів проводив онлайн-весілля і вечірки.

Виступав з онлайн-концертами і лідер української рок-групи ВВ Олег Скрипка, правда, він не дуже задоволений подібним перебігом справ (див. стор. 46).

Звичайно, зі Скрипкою не можна не погодитися, адже одна справа бути в центрі масової події і відчувати ні з чим не порівнянні емоції. А інша - весь цей час перебувати по той бік екрану, не маючи можливості навіть виконати або протанцювати якусь композицію разом з артистами.

А ще, як зазначає Матюхін, не всі люди розуміють, чому за проведення онлайн-заходів треба платити гроші. У будь-якому випадку залишається сподіватися, що ця насильницька діджиталізація ненадовго.

І ЯК ЦЕ ВСЕ ВПЛИНУЛО НА ЗАРПЛАТИ

Як розповіла Корреспонденту фахівець експертно-аналітичного центру grc.ua Юлія Дрожжина, більшість роботодавців визнали, що рекрутинг став на паузу. «Частина компаній закриває вакансії внутрішніми ресурсами. Залучають співробітників, чиї обов'язки тимчасово неактуальні, на інші роботи: продавці-консультанти неактивних категорій можуть займатися обробкою вхідних дзвінків в інтернет-магазині», - каже Дрожжина.

Втім, згідно з опитуванням, деякі роботодавці продовжують набір співробітників, як і планували до карантину, а частина вже розробили нову стратегію розвитку і набирають людей під її реалізацію.

«На середину травня в ТОП-10 найбільш затребуваних професійних сфер входять ІТ - 17%, продажі - 16%, маркетинг і виробництво - по 7%, транспорт і адміністративний персонал - по 6%, бухгалтерія та початок кар'єри - по 5% і 3 % - робітничі спеціальності», - підкреслює Дрожжина. Відповідно і динаміка зарплат в секторах відображає потреби бізнесів тут і зараз.

Як і до карантину, роботодавці найбільше зацікавлені в співробітниках з досвідом (від одного до трьох років), працевлаштувати новачків без досвіду готові тільки в 30% вакансій.

Втім, як поділилася з Корреспондентом керівник напрямку OLX Робота Марія Абдулліна, за її спостереженнями, для молодих людей на старті своєї кар'єри стало на 83% більше вакансій. Якщо говорити про кількість вакансій, то солідні зміни відбулися в сфері охорони і безпеки - з березня по квітень пропозицій роботи стало на 180% більше. «В цей же час майже подвоїлася кількість вакансій в сферах сервісу та побуту (+94%) і телекомунікацій (+92%). З березня по квітень значно зросла кількість пропозицій від роботодавців у сферах маркетингу та медицини - +71%», - зазначає Абдулліна.

За її спостереженнями, основним трендом на ринку праці навесні очікувано стала віддалена робота. З лютого по квітень 2020 року кількість запитів з пошуку таких співробітників на порталі збільшилася на 83%. Найчастіше для віддаленої роботи шукають офіс-менеджерів (їм пропонують в середньому 10.000 грн в місяць), операторів (12.500 грн) і Instagram-фахівців (19.500 грн).

Зарплатні пропозиції, як розповіла Дрожжина, в травні навіть показали позитивну динаміку. Якщо в квітні можна було спостерігати деяке зниження (близько 10%) запропонованих зарплат в порівнянні з лютим і початком березня, то зараз середні пропоновані зарплати повернулися і обігнали докарантинні на 10-15%.

Що робити фахівцям, якщо у вакансіях вказані зарплати, що не відповідають їхнім запитам? Як поділилася з Корреспондентом HR-експерт Тетяна Пашкіна, найкраще перечекати, що такі працівники, власне, і роблять. «Є роботодавці, які під шумок звільняють «дорогих» фахівців і намагаються знайти дешевших під той же функціонал. Але варто пам'ятати, що професіонали не будуть погоджуватися отримувати за свою роботу менше, ніж вона коштує. Думаю, що ті, хто з якихось причин потрапив під скорочення, просто пересидять цей час, як це було під час кризи 2008 року, а потім вийдуть на пошуки роботи», - впевнена вона.

З Пашкіною згодна і HR-Generalist Анастасія Петюренко. «Зарплату потрібно вказувати ту, яка відповідає навичкам. Саме навичкам, досвід грає роль, але не настільки: він іноді буває навіть зайвим. Вважаю, що не можна знижувати планку, посилаючись на карантин: якщо ти продажник-космос і на попередніх місцях робив гроші, потрібно вказувати відповідну зарплату - 15-20 тис. Якщо це рядовий бухгалтер первинки, але з досвідом від року - не варто соромитися ставити від 10 тис. Як тільки бізнес буде намагатися оговтатися, швидко всі збагнуть, що без персоналу не впораються фізично», - наполягає Петюренко.

ТОЧКИ ЗОРУ

Наталія Коваль, генеральний директор Парку Київська Русь

Що ж сталося з карантином? Всі заощадження за зиму були використані, а сезон так і не настав. Найболючіше там, де витрати скоротити не можна. Скажімо, це наша стайня. У нас чимале поголів'я коней, раціон харчування яких зменшувати не можна. Ті, хто займався кіньми, знають, що, крім правильного раціону харчування, коні потребують регулярних тренувань, ветеринарного обстеження тощо. Тому якщо Стародавній Київ ми закрили великими дерев'яними воротами, то роботу стайні ми не могли зупинити. Сам карантин проходить не даремно. Він багато чому навчив, допоміг реалізувати плани, до яких не доходили руки. Ми з чистого аркуша переглянули плани на подальшу роботу. Починаючи від взаємин з людьми, закінчуючи концепцією. Після повноцінного відкриття ми введемо оновлену програму. Розробили нові сценарії, нові напрямки діяльності. Можна сказати, що відбувається перезавантаження системи.

Олександр Бульба, СЕО Нової пошти

Під час карантину Нова пошта продовжує працювати в посиленому режимі. Співробітники мають різну специфіку роботи залежно від посади. Офісні співробітники і працівники контакт-центру були переведені на дистанційний режим роботи. Планові відрядження були скасовані, а корпоративне навчання переведено в онлайн. Співробітники відділень і кур'єри продовжують виконувати обов'язки «на передовій» з дотриманням всіх норм безпеки. Змінилася специфіка роботи на наших сортувальних терміналах. Було створено безпечний простір - прибирання з дезинфікуючими засобами, індивідуальні засоби захисту співробітників. Карантин не позначився на їхній постійної оплаті праці. Співробітники, які працюють на передовій, а це кур'єри, працівники відділень і терміналів, отримали премії. Співробітники, які повернулися з-за кордону, коли карантин вже був введений, на час двотижневої ізоляції отримали відпустку за свій рахунок з компенсацією 50% окладу.

В'ячеслав Матюхін, шоумен і ведучий заходів

Перед карантином у мене було заплановано проведення весіль у Німеччині, Італії та Португалії. Всі вони були перенесені десь на рік. Причина - такі майданчики, де можна провести весілля, щоб приїхали люди з різних країн, дуже популярні серед молодят. Тому оскільки у нас не вийде перенести на кілька місяців і забронювати ту ж локацію, оскільки на той час вони вже заброньовані, весілля перенесли. Варто враховувати, що поки немає ні авіа-, ні залізничного сполучення. А щоб на весіллі були присутні всі запрошені, квитки треба бронювати заздалегідь. Єдине, замовники просили, щоб я не підвищував вартість своїх послуг за цей час. А протягом карантину я онлайн провів два весілля і один день народження. По суті, всі ми перебували за екранами своїх гаджетів. Я щось говорив, люди слухали. Звичайно, незвично для багатьох. Але є багато різних настільних ігор, які можна проводити онлайн. Можна показувати слайди, робити вгадайки, квести, вікторини. Це як інтерактивне шоу, чимось схоже на телевізійний проект. Правда, деякі не розуміють, як за це можна платити гроші? Як, втім, і те, чому мене із Zoom не викидає через 40 хвилин. А все тому, що я купив ліцензію, яка коштувала мені $20 до кінця місяця. Це теж не всі розуміють, багато хто намагається знайти якісь ходи, щоб обійти купівлю. Але сподіваюся, що такий крок в онлайн скоро закінчиться. У всякому разі, судячи з настрою замовників, вони чекають, щоб все це швидше пішло в історію і можна було зібратися всім і відзначити торжество офлайн.

ТЕГИ: работазарплатыкарантин
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі