RU
 

Оржель: Дві платіжки за газ - європейська практика

Корреспондент.net,  7 лютого 2020, 11:22
0
1134
Оржель: Дві платіжки за газ - європейська практика
Фото: Скриншот из видео
Оржель в Раді

Міністр енергетики пояснив, чому за доставку газу мають сплачувати і ті, хто не користується газом.

 
За рік газ в Україні подешевшав на 25%. Про це в ході години запитань до уряду у Верховній Раді в п'ятницю, 7 лютого, заявив міністр енергетики Олексій Оржель.
 
 
За його словами, забезпечити зменшення ціни на газ для споживачів дозволило підписання нового газового контракту з Росією.
 
"Потрібно говорити чесно, що є й інші фактори, що впливають на кінцевий тариф. Є необхідність інвестиційних вкладень в інфраструктуру, є значна зношеність інфраструктури та основних фондів. Але ми все-таки, максимально балансуючи ситуацію, вкладали кошти для оновлення інфраструктури", - сказав міністр.
 
Також Оржель відповів на питання про дві платіжки за газ, зазначивши, що це європейська практика, що відповідає Третьому енергетичному пакету.
 
"У нас відокремлена діяльність транспортування, розподілу та постачання газу. Це означає, що держава контролює і регулює тарифи на природні монополії. А транспортування газу - це природні монополії. Це для того, щоб не було зловживань", - заявив Оржель.
 
 
"Це поділ на різні послуги. Є інфраструктурна складова тарифу, а є товарна складова тарифу. Регулятор приймав таке рішення", - сказав Оржель.
 
"Справа в тому, що аби була постійна можливість отримання послуги газопостачання, навіть якщо ми врахуємо капітальні витрати для створення цієї системи. Люди дійсно скинулися, дійсно будували ці розподільні мережі. Щоб весь час був тиск у цих мережах, щоб вони все час працювали, щоб були ремонтні бригади і обслуговуючий персонал - треба платити гроші. Хочу звернути увагу, що в будь-який момент людина, навіть яка має твердопаливний котел і не користується газом, відкриває газ і отримує цю послугу доставки", - додав міністр.
 
Нагадаємо з січня українці почали отримувати платіжки з послугою за доставки газу. Чеки принесли відразу за два місяці: за січень і лютий 2020 року.
 
Пізніше регулятор пояснив окрему платіжку за газ. Зазначалося, що отримання двох платіжок за газ не збільшує суму послуг, які надавалися і раніше. Але українці говорять, що платити стали більше.
 
 
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet.
 
Тарифи в Україні
У Кабміні відкинули можливість підвищення тарифів
В Україні скасували підвищення тарифу на воду
Зеленський розкритикував підвищення тарифу на воду
Нафтогаз заморозив ціну на газ ще на рік
СПЕЦТЕМА: Тарифи в Україні
ТЕГИ: газ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі