RU
 

В 1+1 просять Зеленського не допустити політичного тиску на ЗМІ

Корреспондент.net,  6 лютого 2020, 16:59
0
78
В 1+1 просять Зеленського не допустити політичного тиску на ЗМІ
Фото: 1+1
1+1 написав відкритого листа президенту

У ході обшуку в приміщеннях телеканалу 1+1 слідчими було допущено низку грубих порушень кримінального процесуального закону.

 
Група 1+1 медіа у відкритому листі звертається до президента Володимира Зеленського, голови Верховної Ради Дмитра Разумкова, голови Служби безпеки Івана Баканова і генерального прокурора Руслана Рябошапки з проханням звернути увагу на "безпрецедентні дії" СБУ під час досудового розслідування.
 
"Відкритий лист за підписом голови правління компанії Ярослава Пахольчука також направлено дипломатичним представництвам і представництвам міжнародних організацій в Україні з проханням надати увагу цій ситуації і не допустити прямого зазіхання на свободу слова, яка передбачена ст. 34 Конституції України", - йдеться в листі.
 
У листі вказується, що в ході обшуку в приміщенні редакції програми Секретні матеріали телеканалу 1+1 слідчими було допущено низку грубих порушень кримінального процесуального закону.
 
Так, в 1+1 медіа переконані, що дії СБУ щодо обшуку журналістів суперечать принципам політичної нейтральності та неупередженості, згідно з якими будь-які державні органи та їх посадові особи зобов'язані при виконанні своїх службових повноважень уникати демонстрації власних політичних переконань.
 
У листі підкреслюється, що при сформованих обставинах дії СБУ не можуть розглядатися інакше, ніж політичний шантаж і спосіб тиску на свободу ЗМІ.
 
"З огляду на все вищевикладене, ми звертаємося до вас із проханням не залишити цю ситуацію без уваги, не допустити посягання на свободу слова в Україні та вжити заходів щодо недопущення прямого політичного тиску і спроб переслідування незалежних медіа", - підсумували у відкритому листі.
 
 
Тим часом, в ОБСЄ висловили стурбованість обшуками СБУ в офісі телеканалу "1+1". Про це повідомив представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір.
 
"Ми стурбовані обшуками в цьому ньюзрумі. Ньюзрум не повинен бути охоронюваним місцем. Для журналістів важливо виконувати свої обов'язки без будь-якого тиску", - сказав Дезір.
 
Він зазначив, що правоохоронцям важливо бути акуратними в розслідуванні, враховуючи вплив медіа у справі про прослуховування прем'єр-міністра Олексія Гончарука.
 
Дезір також підкреслив, що ОБСЄ просить владу надати чіткішу інформацію. Він вважає, що ОБСЄ повинна бути впевнена, що нічого не шкодить роботі журналістів.
 
Нагадаємо, напередодні силовики прийшли з обшуком до будівлі телеканалу 1+1, а також у квартири журналістів програми Секретні матеріали.
 
В СБУ підозрюють, що журналіст 1+1 Євген Куксін злив скандальні записи з прем'єр-міністром Олексієм Гончаруком. Журналісти телеканалу називають обшуки незаконними.
 
 
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet.
ТЕГИ: СБУОБСЕ1+1Владимир Зеленский
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі