RU
 

Транзиту бути. Газові переговори з РосієюСюжет

Корреспондент.net,  20 грудня 2019, 19:01
0
798
Транзиту бути. Газові переговори з Росією
Газові переговори України і РФ на фінішній прямій

Україна і Росія досягли принципової згоди про новий контракт щодо транзиту російського газу через територію України.

 
Інтенсивні газові переговори України з Росією тривають уже кілька місяців. Головне питання - транзит російського газу через територію України в Європу з 1 січня 2020 року. Крім цього, Москва і Київ говорять і про прямі поставки російського газу в Україну, які не здійснюються вже 4 роки.
 
Переговори проходять на рівні міністерств, газових монополістів і навіть президентів. Бере участь у них і Європейський Союз.
 
Чим ближче до нового року, тим гостріше ставала ситуація з відсутністю нового контракту, і ось у переговорах намітився прогрес.
 

Конкретики мало

 
"Ми досягли угоди в принципі", - сказав представник Єврокомісії на переговорах Марош Шефчович.
 
За його словами, це "позитивні новини для Європи, України та Росії". У той же час, міністр енергетики України Олексій Оржель заявив, що Україна, РФ і Єврокомісія розробили протокол, який наближає підписання транзитного контракту.
 
"Ми добре попрацювали, добре відпрацювали протокол, який наближає нас до вирішення. Найближчим часом, я впевнений, ми досягнемо позитивних результатів для всіх сторін", - сказав він.
 
 
Як бачимо, конкретики мало. Глави МЗС України та Німеччини теж в цілому позитивно оцінюють хід переговорів між Україною, Росією і ЄС за довгостроковим контрактом на транзит газу по українській території. Глава українського МЗС Вадим Пристайко висловив упевненість, що "переговори закінчаться успішно".
 
За даними джерел, близьких до переговорів, слова яких цитують ЗМІ, домовленості можуть стосуватися визнання Росією програшу 3 мільярдів доларів у судах, встановлення обсягів транзиту і прямих поставок газу в Україну.
 

Підуть на поступки?

 
Росія запропонувала виплатити Україні 3 мільярди доларів за Стокгольмським арбітражем, щоб покласти край судовому розгляду через газ, повідомляє агентство Reuters з посиланням на джерело, близьке до переговорів.
 
Агенство не уточнює, чи ув'язується готовність росіян до виплати з укладенням нового транзитного контракту і з відкликанням Нафтогазом позову по транзиту в Стокгольмському арбітражі на 12 мільярдів доларів.
 
У п'ятницю, 20 грудня, переговори щодо транзиту газу на високому рівні між Україною і РФ продовжилися в Мінську.
 
"Переговори не технічні. Рівень високий. Від Газпрому - глава компанії Олексій Міллер", - заявили в Газпромі.
 

Путін обіцяє

 
Президент РФ Володимир Путін 19 грудня заявив, що, незважаючи на будівництво нових газопроводів, Росія має намір зберегти транзит газу через Україну, питання тільки в термінах контракту і обсягах транзиту. Хоча ще 4 грудня Путін називав умови української сторони щодо транзиту газу "економічно неприйнятними".
 
 
При цьому в контексті програшу України в Стокгольмському арбітражі Путін постійно згадує так званий "борг Януковича".
 
Ще в грудні 2013 року президент Росії Володимир Путін і тодішній президент України Віктор Янукович домовилися про виділення кредиту в сумі 15 млрд доларів через розміщення українських цінних паперів. Облігації на 3 мільярди доларів були розміщені на Ірландській фондовій біржі 20 грудня 2013 року і викуплені Росією.
 
Україна вважає ці 3 мільярди хабарем Януковичу і повертати їх не збирається. Зараз конфлікт навколо цих грошей розглядає Високий суд Великобританії.
 
 
 
Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: газУкраина-РоссияПутин
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі