RU
 

ЗМІ дізналися, що заважає обміну полоненими

Корреспондент.net,  20 грудня 2019, 10:16
0
650
ЗМІ дізналися, що заважає обміну полоненими
Фото: Fаcebook Богдана Крикливенко
Домовитися про обмін до кінця року поки що не вдалося

Не всі з утримуваних в Україні хочуть повертатися на непідконтрольну територію Донбасу, пишуть ЗМІ.

 
Обмін полоненими на Донбасі затягується через небажання кількох десятків людей повертатися в ОРДЛО. Про це пише Коммерсантъ у п'ятницю, 20 грудня, з посиланням на два джерела в Тристоронній контактній групі.
 
 
 
За словами одного з джерел видання, близько 40 осіб з числа тих, кого українська сторона готувалася передати Донецьку і Луганську, відмовилися брати участь в обміні і повертатися на окуповану територію Донбасу.
 
Відзначається, що серед відмовників є як ті, хто не хоче повертатися в ОРДЛО, так і ті, хто бажає відбути призначене покарання і тим самим закрити питання кримінального переслідування в Україні.
 
За даними видання, "жорстка вимога Луганська" юридично "очистити" від кримінальних справ всіх, хто підлягає обміну, стало однією з причин того, що 18 грудня на засіданні в Мінську не вдалося узгодити проведення "великого обміну" до кінця року.
 
Друге джерело, близьке до однієї з "республік" Донбасу, підтвердило інформацію про відмовників, не назвавши їх число.
 
 
За словами цього співрозмовника, "важливо, щоб була очистка", щоб людина була звільнена і "щоб її не примушували відмовитися від обміну". Останнє має бути підтверджено, сказало джерело.
 
За інформацією видання, спочатку під час переговорів про обмін йшлося про те, щоб перевірку добровільності відмови, яку запросили сепаратисти, здійснили представники Міжнародного червоного хреста.
 
Однак представники "ЛДНР" виступили проти цього і наполягли на тому, щоб перевірку здійснив координатор підгрупи ТКГ з гуманітарних питань Тоні Фріш, так як до нього у них є довіра.
 
Один зі співрозмовників видання повідомив, що Фріш зможе приступити до перевірки, яка передбачає зустрічі з відмовниками, тільки після "католицького Різдва", яке відзначається 25 грудня.
 
Раніше представник України на переговорах у Мінську Валерія Лутковська розповіла, кого звільнять в рамках обміну полоненими.
 
 
 
Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
Переговори в Мінську-2
СюжетЛист Козака і майбутнє "нормандської четвірки"
Штайнмаєр сподівається на обмін полоненими до Різдва
Дипломати: G7 прив'яже долю санкцій щодо РФ до втілення мінських угод
СПЕЦТЕМА: Переговори в Мінську-2
ТЕГИ: сепаратисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі