RU
 

Депутати не відкрили, а "дозакрили" виборчі списки - ОПОРА

Корреспондент.net,  19 грудня 2019, 17:48
0
282
Депутати не відкрили, а  дозакрили  виборчі списки - ОПОРА
Фото: oporaua.org
Голова громадської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська

Громадські працівники розкритикували Виборчий кодекс з пропозиціями Зеленського, який сьогодні прийняв парламент.

 
Редакція виборчого кодексу, яка була в четвер, 19 грудня, прийнята Верховною Радою, зробила партійні списки більш "закритими", ніж випливало з пропозицій до закону президента Володимира Зеленського. Про це заявила журналістам голова громадської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, повідомляє Ліга.
 
"Списки, на жаль, дозакрили, а не відкрили, як пропонував президент у своєму вето", - заявила Айвазовська. Це сталося в результаті політичного консенсусу фракцій парламенту.
 
Айвазовська зазначила, що, по-перше, під час виборів депутатів Ради збереглася частина партійного списку, перші дев'ять кандидатів, на черговість яких виборці не зможуть вплинути.
 
По-друге, для того, щоб місце кандидата в регіональному партійному списку змінилося, йому потрібно буде набрати не менше 25% голосів від виборчої квоти (кількості голосів, достатніх для отримання одного мандата в Раді). Кандидати, які набрали менше, збережуть ті номери, які визначила партія.
 
По-третє, сам бюлетень, за словами Айвазовської, влаштований так, що виборці будуть голосувати за партію, але можуть забути внести номер кандидата, якого підтримують, в кінці довгого бюлетеня. Через це кількість кандидатів, які отримають індивідуальну підтримку і піднімуться в регіональному списку, може бути невелика, і список фактично залишиться закритим.
 
Ще однією проблемою нового виборчого кодексу Айвазовська назвала залежність кількості мандатів, які розподіляються в регіоні, від явки виборців. За її словами, це може привести до спроб "накрутити явку", або вносячи в протоколи недостовірні відомості про неї, або за допомогою адміністративного ресурсу змушуючи людей йти на вибори.
 
Як повідомлялося, сьогодні Верховна Рада прийняла новий Виборчий кодекс, який передбачає пропорційну виборчу систему з відкритими регіональними списками. Виборці голосуватимуть не тільки за партію, а за конкретного кандидата в списку партії.
 
Нагадаємо, у вересні Зеленський ветував і повернув до Ради зі своїми пропозиціями Виборчий кодекс, прийнятий парламентом восьмого скликання 11 липня.
 
У пропозиціях Зеленського вказується, що "Кодекс, який надійшов на підпис, містить положення, які не відповідають Конституції України, не враховують останні позитивні зміни у виборчому законодавстві, спрямовані на його вдосконалення".
 
 
 
 
Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
ТЕГИ: Радаизбирательное правоОпораизбирательная система
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі