RU
 

Без прогресу чи з перемогами Зе. Преса про самітСюжет

Корреспондент.net,  10 грудня 2019, 21:12
0
1136
Без прогресу чи з перемогами Зе. Преса про саміт
У Росії вже продають матрьошки за мотивами зустрічі в Парижі

Президент Володимир Зеленський зустрівся в Парижі зі своїм російським колегою і тезкою Володимиром Путіним.

 
Весь світ стежив за зустріччю в Парижі в Нормандському форматі.
 
А Корреспондент.net простежив ще й за тим, що написала преса за підсумками саміту.
 

Діалог без прогресу - Le Monde

 
Зустрітися і все обговорити: це вже досягнення, зійшлися на думці всі делегації, пише французьке видання. Конкретні результати, однак, як і раніше, обмежувалися гуманітарними і військовими питаннями, в той час як основна розбіжність у поглядах - контроль над східним кордоном України і роззброєння сепаратистів - було перенесено на інший саміт у нормандському форматі, який відбудеться через чотири місяці. Отже, йшлося про "відчутний прогрес", але не про "чудове вирішення", що визнала президент Франції, який волів наполягати на послідовній динаміці.
 
 
"Новачок цього саміту Зеленський докладно і відверто виклав перед журналістами деякі зауваження, які він виголосив на зустрічі. Йому не хотілося виглядати в ситуації капітуляції, - йдеться в статті. - Українській громадській думці він нагадав про своїх трьох урочистих обіцянках. Зеленський виключає федералізацію України; він не допустить будь-який вплив на політичне спрямування, вбрання його країною, яка є "незалежною"; нарешті, він відмовляється від будь-якого територіального компромісу". "Донбас, як і Крим, є українськими територіями", - сказав він.
 

Путін водить за ніс - Bild

 
Німецький таблоїд знайшов чимало спільного у Путіна і Зеленського: імена, скромне зростання (без малого 1,7 м), юридичну освіту, політична кар'єра з нічого.
 
"Двох президентів об'єднує ще дещо: обидва є талановитими акторами. Різниця в тому, що Зеленський показує свою майстерність у театрах і на кіноекранах, а Путін вважає за краще іншу сцену: світову політику", - пишуть журналісти.
 
"Реальність: протягом п'яти років Росія розпалює війну в Україні. Спочатку в рамках секретної операції вона захопила півострів Крим, потім з танками і військами вторглася на схід України. Брехня Путіна: шеф Кремля донині заперечує, що Росія взагалі бере участь у війні на Україні", відзначає Bild.
 
 

Нервове змагання - The New York Times

 
Американці звертають увагу на те, на чому приїхали лідери країн на саміт.
 
"Немов ілюструючи дисбаланс між Росією і Україною, в Єлисейський палац містер Зеленський приїхав першим на скромному сірому мінівені Renault. Путін прибув після нього в дорогому масивному броньованому лімузині Aurus, виготовленому в Росії. Путін, як він часто робить, запізнився, але цього разу всього на кілька хвилин", - пише політичний оглядач Ендрю Хіггінс.
 
 У цій зустрічі були спочатку всі ознаки нерівного змагання: колишній офіцер КДБ і визнаний майстер глобальних інтриг проти колишнього коміка, що не має ніякого політичного досвіду, який опинився ще й під ударом сумнівних переговорів з президентом Трампом.
 
Але перша особиста зустріч між президентом Володимиром Путіним, який править Росією вже майже 20 років, і президентом України Володимиром Зеленським обернулася не тріумфом містера Путіна, а скоріше нічиєю зі скромним прогресом у справі врегулювання війни, яка триває вже п'ять з половиною років на сході України.
 
 «Ми не знайшли жодної чарівну паличку, ні срібну кулю, але ми провели перезапуск мирного процесу», - сказав Макрон. Він назвав паризьку зустріч «дуже позитивним кроком вперед».
 

Найважливіший тест - Time

 
Американський журнал підкреслює важливість самої зустрічі.
 
"Те, що Путін і Зеленський взагалі зустрілися після декількох років війни, вже суттєвий крок вперед. Вони сиділи за столом переговорів віч-на-віч. З одного боку знаходився президент Франції Еммануель Макрон. З іншого боку - канцлер Німеччини Ангела Меркель. Що б не трапилося, саміт є найважливішим тестом для Зеленського, колишнього коміка і новачка в політиці, який переконливо виграв президентські вибори в нинішньому році, пообіцявши, в тому числі, зупинити війну".
 

Паризькі перемоги - Європейська правда

 
Українське видання акцентує увагу на сприятливій міжнародній обстановці для України перед самітом і завищені очікування від нього, сформовані командою Зеленського.
 
"Тим не менш, паризька зустріч, дійсно, принесла перемоги, або наблизила до них. Язик не повертається назвати їх "дрібними" (тому що є люди, для яких це питання життя і смерті). Але вони, дійсно, залишаються "тактичними", тобто не змінюють ситуацію на Донбасі кардинально. Перш за все, це - питання обміну ув'язненими. Тут, щоправда, можна дорікнути Зеленському в тому, що всіх в'язнів повернути не вийшло".
 
 
"Чи можливо змінити Мінські домовленості? Чи реально зробити це так, щоб зміни зіграли на користь українській стороні? Це питання Київ задає вже кілька років поспіль. Безуспішно, тому що Росія такі зміни блокує. Але те, що канцлер Німеччини Ангела Меркель підтримала Зеленського в таких змінах - дуже хороша новина. "Є питання: цей документ (Мінські домовленості) скам'янілий, чи його можна міняти? Адже є певні пропозиції президента Зеленського з приводу його зміни... Ми сподіваємося, що цей документ (Мінські домовленості) знову буде гнучким, і його пожвавлять", - підкреслила вона".
 
"Донбас - окупований. Це президент повторив кілька разів у присутності Путіна. Крим - український, і буде таким, як би ці заяви не обурювали Росію. Ніяких переговорів з маріонетковими "республіками" не буде, як би на цьому не наполягав Путін. "Україна і я, як президент, не ведемо прямих переговорів з представниками незаконної влади тимчасово окупованих територій", - запевнив Зеленський. Але є одна лінія в критиці РФ, яку президент не перетнув і не збирається цього робити. Уже вночі, після завершення саміту, в розмові з "Європейською правдою" він визнав, що свідомо не використовує щодо Росії і особисто Путіна слово "агресор". Ось повне пояснення президента з цього приводу. "Що стосується того, як, кого і що називати. Це майже те ж саме, що питання "а ви будете говорити "добрий вечір" президенту Росії?", "А ви будете сідати з ним за стіл?", "Будете тиснути руку, стояти поруч на фотографуванні?". Нам з вами потрібен результат. Якщо наша задача - приїхати і в когось плюнути, - то навіщо їхати і домовлятися? А якщо є завдання домовитися, то нам потрібно знаходити такий формат діалогу, який буде більш -менш коректним". Чи є таке пояснення переконливим, а тактика - ефективною? Оцінювати це залишаємо читачеві".
 
 
Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
СПЕЦТЕМА: СюжетиЗустріч нормандської четвірки
ТЕГИ: ПутинВладимир ЗеленскийНормандия
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі