RU
 

Інтриги з газом. Як йдуть переговориСюжет

Корреспондент.net,  29 листопада 2019, 16:27
0
251
Інтриги з газом. Як йдуть переговори
Хто кого в газовій війні?

З 1 січня 2020 року спливає дія контракту на транзит російського газу через територію України, зараз активно ведуться переговори про його продовження.

 
Переговори з Росією щодо газу ніколи не були легкими для України. В історії вже були приклади, коли ці переговори закінчувалися справжньою кризою. Приблизно, в таких умовах у 2009 році і підписувався контракт, який нині припиняє свою дію.
 
Нові переговори поки не особливо просуваються, але зрушення є.
 
Корреспондент.net розбирався в ситуації.
 

Позиції сторін

 
Москва пропонує відмовитися від взаємних претензій, тобто, від перемог України в міжнародних судах, або продовжити наявний договір ще на 10 років.
 
Газпром також заявляв про готовність знизити тарифи на прямі постачання газу в Україну. Протягом останніх п'яти років Україна взагалі не купує газ в Росії.
 
Позиція України - поверніть те, що програли в судах, а саме більше 2,5 мільярдів доларів. А контракт на транзит газу повинен бути укладений згідно з європейським законодавством. Про те, що Україна знову буде закуповувати газ в Росії безпосередньо, раніше не йшлося.
 
 
Один з варіантів мирової угоди - на суму, яка Росія повинна Україні за рішенням судів, Москва просто поставить нам газ. Але поки такий варіант залишається лише на рівні чуток.
 

Двосторонні переговори

 
Протягом останніх п'яти років всі переговори по газу між Україною та Росією проходили в тристоронньому форматі, тобто, за участю представників Європейського Союзу. Але 28 листопада несподівано пройшли прямі переговори між Україною і РФ. Зустріч відбулася у Відні, вона не анонсувалася заздалегідь.
 
На переговорах були присутні міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель і міністр енергетики РФ Олександр Новак. Також був керівник Газпрому Олексій Міллер, а ось глави Нафтогазу Андрія Коболєва чомусь не було.
 
Підсумки переговорів за версіями сторін дещо різняться.
 
В українському міністерстві повідомили, що сторони "домовилися активізувати роботу" щодо нового договору і "обговорили можливість підписання договору у відповідності до європейських правил". Як зазначає прес-служба українського Міненерго, переговори триватимуть у двосторонньому і тристоронньому форматі з Європейською стороною.
 
За повідомленням російського міністерства, у Відні сторони обговорили російсько-українське співробітництво у газовій сфері - врегулювання взаємних претензій щодо виконання контрактів, умови транзиту російського газу в Європу з 2020 року, перспективи прямої закупівлі російського газу для споживачів України. Українське міністерство про претензії і прямі поставки взагалі не згадувало.
 

Поспішають до Парижа

 
Президенти Росії і України Володимир Путін і Володимир Зеленський можуть обговорити газову тематику "на полях" саміту "нормандської четвірки" в Парижі 9 грудня, заявив прес-секретар глави російської держави Дмитро Пєсков.
 
 "Є розуміння, що спочатку на робочому рівні мають відбутися грунтовні переговори.
 
Якщо будуть залишатися проблемні питання, щодо яких не вдалося домовитися, то президенти зможуть використати зустріч у Парижі, де вони так чи інакше матимуть можливість удвох поспілкуватися, щоб торкнутися там і газової тематики", - заявив Пєсков.
 
На порядку денному самого "Нормандського формату" газового питання не може бути в принципі.
 

Інтриги

 
Міністр енергетики України Олексій Оржель заявив, що Україна готова до припинення транзиту російського газу з 1 січня 2020 року.
 
"На сьогодні у нас рекордні запаси газу в підземних сховищах, так і відповідно вугілля на складах. Це означає головне: Україна цієї зими без транзиту не замерзне. Навіть без транзиту ми забезпечимо енергією кожного українця", - заявив міністр.
 
При цьому Оржель заявив, що за можливих прямих поставках газу з Росії в Україну з 2020 року може бути розроблений механізм, завдяки якому знижка, обіцяна Кремлем, буде "вилучатися" і спрямовуватися на реалізацію соціально важливих заходів. У тому числі, на субсидії.
 
"Якщо ми будемо мати знижену ціну, - потенційно можливо, що у нас будуть прямі поставки зі знижкою зі сходу, - ми будемо намагатися забирати цю знижку, видавати в ринок ринкову ціну, а саму знижку використовувати через бюджет або через будь-які інші інструменти для покриття субсидій або інші соціально важливі заходи", - підкреслив міністр.
 
Це кардинально змінює ситуацію, адже той же прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявляє, що українська сторона не веде ніяких переговорів про прямі поставки газу з Росії. А Оржель, виходить, веде?
 
"У нас є переговори про продовження транзиту газу в ЄС, це переговори, які ведуться. Не існує окремих переговорів про купівлю газу в РФ", - підкреслив Гончарук.
 
Як же тоді бути з заявами міністра енергетики? Це провісник газової капітуляції, вважає директор Центру глобалістики Стратегія ХХ Михайло Гончар.
 
"За кілька днів до розмови лідерів України і Росії Оржель заявляв про неприйнятність вимог Газпрому. Це ніяк не в'яжеться з новою позицією про можливу закупівлю російського газу безпосередньо. З Банкової дали директиву, і міністерство намагається виправдати її в очах громадськості. Це виглядає ганебно. Не може бути й мови про купівлю палива у РФ, поки росіяни не забралися з Криму і Донбасу і не виплатили Нафтогазу компенсацію за рішенням Стокгольмського арбітражу. Через найближче оточення президента доносять ідеї, вигідні Кремлю. А він намагається їх реалізувати в Україні. Думає, "досить просто припинити стріляти". Але немає стратегії. І розуміння справжньої ціни такого миру. Це шлях до національної катастрофи. За часів Януковича теж виступали нібито за прагматичне економічне співробітництво між Україною і Росією. Насправді, так формували економічну і енергетичну залежність нашої держави", - вважає Гончар.
 
Важливе питання і з ціною на газ для населення. Той же Гончарук каже, що зростання тарифів на газ до кінця опалювального сезону не буде. При цьому за даними ЗМІ, в разі непідписання нового контракту на транзит газу між Україною і РФ вартість блакитного палива для українців може зрости до 12,9 гривні за кубометр. А уряд запропонує населенню "страхову" ціну в розмірі нинішніх майже 7 гривень.
 

Нафтогаз гне свою лінію

 
Поки міністр про щось говорить із Газпромом у Відні, Нафтогаз продовжує переслідування Росії в судах. Українська компанія подала клопотання до суду Відземського передмістя Риги про визнання і приведення у виконання на території Латвії рішення Стокгольмського арбітражу по транзитному спору від 28 лютого 2018 року. Тобто, йдеться про можливу конфіскацію на користь України активів Газпрому в Латвії.
 
Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: газГазпромНафтогаз
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі