RU
 

Мінсоцполітики пояснило, як тепер виплачуватимуть пільги на комуналку

Корреспондент.net,  20 листопада 2019, 13:05
0
334
Мінсоцполітики пояснило, як тепер виплачуватимуть пільги на комуналку
Фото: Закон и бизнес
Мінсоцполітики роз'яснило нову систему виплати пільг на ЖКП

Пільговики зможуть отримати виплати готівкою після отримання квитанції з повним розміром платежу.

Роз'яснення нової системи монетизації пільг на оплату комунальних послуг, введеної з 1 жовтня 2019 року, опублікувала прес-служба Мінсоцполітики в середу, 20 листопада.

Тепер пільговики можуть отримати кошти в готівковій або безготівковій формі. Починаючи з листопада, українці отримують квитанції за комунальні послуги з повним розміром платежу без урахування пільг.

Порядок розрахунку розміру вигоди залишається майже незмінним. Розмір пільги щомісяця розраховує орган соціального захисту населення. Суму пільги будуть розраховувати, виходячи з розміру знижки, на яку пільговик має право згідно із законом. Також на неї впливатимуть ціни і тарифи на житлово-комунальні послуги і державні соціальні нормативи у сфері житлово-комунального обслуговування.

З листопада кошти за пільги кожній людині виплачуються окремо - видаються готівкою або переводять на рахунок Ощадбанку. Видача в готівковій формі можлива тільки за умови, якщо пільговик написав відповідну заяву в орган соцзахисту до 15 жовтня 2019 року. Пільговик, який отримав готівку, оплачує за спожиті комунальні послуги повну суму платіжки. Ті пільговики, які написали заяву на отримання пільги готівкою, мають справу з безготівковим розрахунком.

Якщо обрана безготівкова форма виплати пільг, то частину платежів здійснює Ощадбанк, а частину пільговик оплачує самостійно. Перерахування коштів Ощадбанком постачальникам послуг здійснюється в наступній послідовності: постачання теплової енергії, постачання і розподіл природного газу або поставка і розподіл електричної енергії за наявності відповідного виду індивідуального опалення, постачання гарячої води, централізоване водопостачання, централізоване водовідведення, постачання та розподіл електричної енергії, постачання і розподіл природного газу, поводження з побутовими відходами, послуги з управління багатоквартирним будинком, внески и за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку.

Тобто Ощадбанк здійснює перерахунок коштів не за пропорційним принципом (коли за кожну послугу проводився розрахунок в рівних відсотках від суми пільги), а за пріоритетним принципом - коли спочатку проводиться оплата за тепло, газ, електроенергію тощо.

Якщо сума пільги достатня, то оплата всіх послуг здійснюється на 100%. Залишок коштів пільги будуть перераховані на наступний місяць.

Якщо суми пільги недостатньо, то оплачені будуть тільки за ті послуги, на які вистачить коштів. А послуги, за які потрібно доплатити - Ощадбанк надішле СМС (з розмірами доплати за кожним видом послуги).

Також можна зайти в свій особистий кабінет на сайті Ощадбанку, де відображається рух коштів за обліковим записом.

Нагадаємо, що раніше в Мінсоцполітики розповіли про нові платіжки. З листопада 2019 року українці отримуватимуть квитанції за комунальні послуги з повним розміром платежу - без урахування пільг і субсидій.

Також у Кабміні розповіли про перевірку для надання субсидій. Для перевірки потрібно подати лише два документи. Іншу інформацію збирає орган соціального захисту населення.


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

ТЕГИ: коммуналкакоммунальные услуги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі