RU
 

Посада почім? Корупція на БанковійСюжет

Корреспондент.net,  13 листопада 2019, 21:33
0
1064
Посада почім? Корупція на Банковій
Фото: Facebook Светлана Кондзеля
Чиновницю спіймали на хабарі

Одну зі співробітниць Офісу президента затримали за підозрою у хабарництві за обіцянку влаштувати на державну службу за гроші.

Корупція на Банковій. На гарячому затримали керівника одного з головних департаментів Офісу президента. Жінка просила 300 тисяч доларів за сприяння в призначенні на керівну посаду в НАК Нафтогаз України. НАБУ затримало чиновницю на отриманні першої частини хабара в розмірі 150 тисяч доларів. Причому діяла державний службовець не одна, допомагала їй колишня заступниця міністра культури.

Хто ж вони, корупціонери з Банкової?

Спецоперація

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) відзвітували про успішну операцію "під прикриттям".

Головна героїня цієї історії - Світлана Кондзеля, директор департаменту забезпечення доступу до публічної інформації Офісу президента. Їй 45 років, родом зі Львова. На Банковій вона працює з 2005 року, на керівній посаді - з 2015.

На своїй сторінці чиновниця щедро ділилася знімками із зарубіжних поїздок. Також активно ділиться в соцмережах чиновниця й інтернет-мудростями.

"Мотивація дня: стаючи старшою, я не хочу здаватися молодшою. Я хочу бути щасливою", - йдеться в одному з повідомлень Кондзелі.

Згідно з електронною декларацією чиновниці за 2018 рік, її річна зарплата за основним місцем роботи склала 610,5 тисяч гривень. У чиновниці є квартира в селі Крюківщина під Києвом площею 86 кв. м, квартира у Львові площею 114 кв. м (спільна власність), у чоловіка будинок в Іванівці Київської області площею 47 кв. м і земельна ділянка там же площею 2,2 тис. кв. м. Також чиновниця задекларувала автомобіль Renault Latitude 2011 випуску.

Facebook Світлана Кондзеля
Світлана Кондзеля у Братиславі

Спільниці Кондзелі у цій справі - колишня заступник міністра культури Вікторія Ліснича. Ліснича працювала за часів міністра Михайла Кулиняка з вересня 2010-го по жовтень 2011 року.

Їй 41 рік, вона родом з Кіровоградської області. За освітою медик, закінчила Національний медичний університет в Києві і в 2001-2005 роках працювала лікарем-кардіологом в Інституті серцево-судинної хірургії ім. Амосова. Пізніше також здобула юридичну освіту і ступінь магістра в Київському національному економічному університеті. У 2002-2006 роках була депутатом Шевченківської районної ради в Києві, кілька років очолювала управління охорони здоров'я Шевченківської райадміністрації.

У 2007 році працювала в одній зі структур Міністерства фінансів, потім кілька років обіймала посаду заступника директора Інституту серцево-судинної хірургії ім. Амосова.

У 2010 році прийшла працювати в Міністерство культури, а в 2012-му міністр Кулиняк призначив її гендиректором заповідника Києво-Печерська Лавра. Влітку того ж року Лісничу запідозрили в безпідставних масових звільненнях, отриманні хабара, махінаціях з документами і підтримці "сірих" фінансових схем.

Тоді вона спростувала всі звинувачення на свою адресу, проте втратила посаду. З Міністерства культури її звільнили в зв'язку з грубими порушеннями трудового законодавства та умов контракту між нею і міністерством.

Реакція

В Офісі президента підтвердили затримання своєї співробітниці.

"Для глави держави немає "своїх" і "чужих". Корупція має бути викоренена: чим вища посада корупціонера, тим небезпечніші для держави зловживання з його боку", - наголошується в спеціальному повідомленні Банкової.

При цьому, з роботи Кондзелю поки не усунули.

"За статтею 72 закону про державну службу, офіційне усунення буде, як тільки надійде відповідне рішення або припис суду", - зазначили в Офісі Зеленського.

Підозру вручили

Жінкам інкримінується закінчений замах на шахрайство - заволодіння чужим майном за попередньою змовою групою осіб в особливо великому розмірі, а також закінчений замах на підбурювання до надання неправомірної вигоди посадовій особі, яка займає відповідальне становище.


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: коррупцияборьба с коррупциейКоррупция в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі