RU
 

Зеленський розповів про стратегію з реінтеграції Донбасу і Криму

Корреспондент.net,  30 жовтня 2019, 14:29
0
181
Зеленський розповів про стратегію з реінтеграції Донбасу і Криму
Фото: president.gov.ua
Зеленський розповів про відновлення Донбасу

Володимир Зеленський заявив, що реінтеграція Донбасу і Криму повинна включати прозорість, консенсус, реалізм та імплементацію рішень.

 
Президент Володимир Зеленський заявив, що має з'явитися державна стратегія безпечної реінтеграції Донбасу і Криму, в якій важливі чотири обов'язкових складових. Про це він заявив під час виступу на відкритті Форуму єдності в Маріуполі, передає прес-служба глави держави в середу, 30 жовтня.
 
Зеленський зазначив, що складові цієї стратегії будуть представлені на форумі, і вони є предметом обговорення.
 
"Це - наше бачення, яке підлягає широкому обговоренню. Дискусії заради його поліпшення. Чому? Тому що про це, знову ж таки, свідчить міжнародний досвід. Щоб все спрацювало, щоб кейс з настанням світу був успішним, стратегія держави повинна включати чотири обов'язкових складових", - сказав Володимир Зеленський.
 
Однією з цих складових є прозорість і публічність. Президент підкреслив, що держава повинна пояснювати свої кроки і знайти правильні шляхи разом з громадянським суспільством, ініціювати масштабний національний діалог.
 
"Мова йде про долю держави. Ми ніколи не були в подібних ситуаціях. А значить, я впевнений, жоден політик, експерт або громадський активіст не може похвалитися тут успішним досвідом, і ніхто не має права говорити: "Я і тільки я знаю, як правильно, тільки моє бачення правильне". Ми повинні чути один одного, а всі гострі питання - такі як виплати пенсій або торгова блокада - вирішувати з холодною головою, без політичних гасел, і ставлячи на перше місце інтереси України, інтереси її громадян", - зазначив президент.
 
Зеленський підкреслив, що за цих умов з'явиться друга складова державної стратегії - консенсус. Українське суспільство повинно прийти до згоди по шляху повернення під контроль Донбасу і Криму, оскільки соціологія показує, що в суспільстві є різне бачення цього питання.
 
"Єдиного рішення, яке задовольнить всіх, я впевнений, ніколи не буде. Але ми повинні знайти варіант, який підтримає абсолютна більшість. Суспільство має розуміти і погоджуватися з умовами реінтеграції Донбасу і Криму, принципам перехідного правосуддя. Відсутність спільного бачення паралізує наш рух", - заявив президент.
 
Володимир Зеленський вважає, що появі єдиного бачення поки заважає страх. Так, окремі люди на підконтрольній території бояться можливої ​​амністії бойовиків, збереження "сірої" криміналізованої зони або прийняття Донбасу і Криму на умовах Російської Федерації, так само капітуляції. У той же час по лінії розмежування звичайних людей лякають зведенням рахунків, агресивним нав'язуванням в мовному і культурному питаннях, дискримінацією.
 
"Чому існують ці страхи? Перш за все, ми розуміємо, що це - російська пропаганда, яка почалася багато років тому. А також - часткові маніпуляції в українському інформаційному просторі", - сказав він.
 
Президент переконаний, що при таких умовах держава повинна проводити системну інформаційну політику, а медіа - виховувати і підвищувати медіаграмотність.
 
Третя невід'ємна складова державної стратегії з реінтеграції - реалізм. Президент підкреслив, що думки про швидке і легке повернення окупованих територій військовим шляхом є помилковими.
 
"Варто усвідомлювати, що вже завтра на окупованих територіях Донбасу всі люди не заговорять українською. Ми не тішимо себе всіма цими ілюзіями. Сподіватися, що все станеться за помахом чарівної палички. Повинні бути реалістами і не боятися правди, якою б гіркою вона не була", - підкреслив він.
 
Останньою складовою стратегії, вважає президент, є здатність держави втілювати заплановане в життя.
 
"Реальні кроки і результати, а не повідомлення про успіхи в Фейсбуці. Ми можемо прийняти з вами хоч 10 стратегій національної єдності, але без реальних дій ми ніколи жодної з них не втілимо", - підкреслив Володимир Зеленський.
 
Зеленський вважає, що зараз міцним фундаментом для національної єдності є не тільки мова і історичне минуле, а й цінності. Йдеться про цінності свободи, демократії, громадянського суспільства і правової держави, гідного життя, добра, терпимості, вихованості, порядності, поваги до закону і приватної власності.
 
Напередодні Зеленський оголосив, що Україна за підтримки Світового банку запускає Фонд міжнародної партнерської підтримки для відновлення і реінтеграції Донбасу.
Зеленський також виділив три етапи повернення Донбасу: завершення гарячої стадії і припинення вогню, примирення людей і безпечна реінтеграція - "не на папері, а реальна".
 
 
 
Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
ТЕГИ: донбассВладимир Зеленский
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі