RU
 

У 2020 році Газпром може відновити постачання газу в Україну

Корреспондент.net,  9 жовтня 2019, 16:15
0
175
У 2020 році Газпром може відновити постачання газу в Україну
Фото: Reuters (архивное фото)
Коболєв допускає вихід Газпрому на український ринок поставок газу

Коболєв вважає, що з наступного року Газпром зможе безпосередньо поставляти газ українським споживачам.

 
Газпром з 1 січня 2020 року зможе розпочати прямі поставки газу українським споживачам у разі підписання договорів про приєднання - за європейськими нормами. Про це голова НАК Нафтогаз України Андрій Коболєв заявив під час Українського газового форуму, повідомляє Інтерфакс-Україна в середу, 9 жовтня.
 
"Тільки-но в нас будуть підписані договори про приєднання і тільки-но ми впровадимо європейські норми роботи ринку газу, Газпром зможе прийти на український ринок і поставляти газ споживачам у такій кількості, як вони забажають. Більш того, вони можуть робити це доволі ефективно, якщо їхня цінова політика буде дешевшою, ніж у європейських постачальників", - зазначив Коболєв.
 
Він додав, що Газпром відмовляється виконувати нинішній контракт з НАК через політичний підтекст - і після закінчення цього контракту компанія може знову вийти на український ринок.
 
"Я не здивуюся, якщо 1 січня ми побачимо Газпром експорт постачальником газу для великих українських споживачів, підприємств різної сфери", - заявив голова Нафтогазу.
 
Нагадаємо, у грудні 2017 року і лютому 2018 року Стокгольмський арбітраж ухвалив два рішення у спорах Газпрому і Нафтогазу про постачання газу в Україну і його транзит, зобов'язавши російську компанію виплатити Нафтогазу $ 2,56 млрд. Газпром ці рішення оскаржив.
 
Російська компанія рішення арбітражу не виконує, тому борг Газпрому перед Нафтогазом у вигляді пені станом на 30 червня зріс на $ 257 млн.
 
Також стало відомо, що Газпром і Нафтогаз підготували нові взаємні позови. Російська компанія намагається отримати від Нафтогазу два мільярди доларів, а Нафтогаз від Газпрому - 14 мільярдів.
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet.
 
ТЕГИ: газГазпромНафтогаз
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі