RU
 

Кишені уряду. Заробітки нових міністрів

Корреспондент.net,  13 вересня 2019, 10:37
0
637
Кишені уряду. Заробітки нових міністрів
Що в деклараціях у представників нової влади

Новий український уряд - наймолодший в Європі. Середній вік - 39 років. Більшість новоспечених топ-чиновників - дебютанти на держслужбі.

Корреспондент з’ясував, з яким багажем вони прийшли працювати на нас. Через вісім місяців ми знову заглянемо в їхні кишені.

Україна звикає до нових реалій - вся влада сконцентрована в руках одного політика, який заповнив своїми представниками парламент, уряд і правоохоронні органи, пише Валерій Літонінський в №17 Журналу Корреспондент. Щоб повністю змінити Кабінет Міністрів, Володимиру Зеленському вистачило кількох годин роботи нового скликання Верховної Ради. Монобільшість партії Слуга народу покірно проголосувала за міністрів, яких в більшості своїй не тільки не знала, але до того і в очі не бачила.

Сам Зеленський вже активно нарізає завдання новому Кабінету, причому навіть з конкретними термінами виконання. Знову ж таки, формально уряд в Україні Президенту не підкоряється, але він уже погрожує йому звільненням, якщо щось піде не так. Вказівки Зеленського фактично замінили новому Кабміну програму дій, якою той повинен керуватися в роботі. Що вже зрозуміло про цей Кабінет Міністрів? У ньому 17 міністрів, замість 25, які входили в попередній, 11 чоловіків і 6 - жінок. Це молодий Кабмін, але не без досвідчених бійців, прозахідний, контрольований. А в кишенях у міністрів що?

НЕ БІДНІ ЛЮДИ

В уряд прийшли низка вихідців з бізнесу та громадського сектору. Більшість нових міністрів за 2018 рік заробили від мільйона гривень і більше. Відразу скажемо, на новому місці їм таких зарплат не бачити. Рекордсмен за заробітками в новому уряді - міністр економіки Тимофій Милованов. Викладацька робота в США і Україні, місце в наглядовій раді Національного банку, грант, відсотки за вкладами, виплати дивідендів - все разом принесло йому за рік понад 7 млн ​​грн. А ще 36 тис. грн Милованову подарував батько-пенсіонер. Також у нового міністра економіки найбільше цінних паперів серед колег з Кабміну.

Не сильно відстав від Милованова за заробітками новий міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський. Він у 2018 році заробив 6,5 млн грн. Левова частка цієї суми - власне зарплата більш ніж в 5 млн. Тут нічого дивного немає, Бородянський раніше очолював найбільший медіахолдинг країни - групу StarLightMedia, що належить Віктору Пінчуку.

Може похвалитися великими заробітками і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, котрий зберіг свою посаду. У 2018 році він заробив понад 6 млн грн. Причому зарплата міністра принесла йому всього трохи більше 900 тис. грн, а 4,8 млн грн - дивіденди від його італійської компанії.

При цьому досить популярна серед нових топ-чиновників така практика - маленька офіційна зарплата і одночасно великі доходи від підприємницької діяльності. Тобто можуть з'явитися питання: а чи не використовували можливості ФОП на єдиному податку для оптимізації податкового навантаження. Наприклад, новий прем'єр-міністр Олексій Гончарук отримав в 2018 році всього 60 тис. грн зарплати в громадській організації Офіс ефективного регулювання і відразу 1,7 млн ​​грн від підприємницької діяльності. Така ж історія у нового міністра енергетики Олексія Оржеля, вихідця з тієї ж громадської організації, - більш як 1 млн за підприємницьку діяльність. Новий міністр соціальної політики Юлія Соколовська зарплату в 2018 році не отримувала, а підприємництво їй принесло більше мільйона гривень. При цьому жодні компанії на неї не зареєстровані, тобто вона була ФОП.

Може, звідси у нового уряду ідея підвищити ставки для ФОП в IT-сфері і не тільки? Тому що самі вони цю схему використовували в хвіст і в гриву?

Найменше з нових членів Кабміну в 2018 році заробила новий міністр у справах ветеранів і тимчасово окупованих територій Оксана Коляда - всього 17 тис. грн за рік. Найпрацелюбніший - новий міністр Кабінету Міністрів Дмитро Дубілет. Він у 2018 році офіційно працював відразу на чотирьох роботах. Правда, всі ці чотири роботи принесли йому тільки 176 тис. грн зарплати за рік, але у нього хороші доходи від бізнесу. В українських дипломатів, які потрапили в новий уряд, Вадима Пристайка та Дмитра Кулеби зарплати теж невеликі, але зате є мільйонні виплати компенсацій за довгострокові закордонні відрядження.

ГРОШІ В БАНКАХ

Двох членів уряду можна вважати доларовими мільйонерами. Власне, Бородянський прямо задекларував понад $5 млн на рахунках в банках. В Авакова сукупність всіх активів теж точно еквівалентна декільком мільйонам в американській валюті. Та й у дружини міністра внутрішніх справ прямо задекларовано понад $2 млн на рахунках, при тому, що головне джерело її доходів все та ж італійська компанія Авакова.

Що якісно відрізняє нових міністрів від маси старих українських чиновників і нардепів - відсутність в деклараціях тонн кешу. Українські чиновники традиційно декларують багато готівки. У новому уряді такого немає. В основному гроші в банках, частіше в іноземній валюті. Хоча, наприклад, сім'я міністра фінансів Оксани Маркарової зберігає гроші виключно в гривні. Посада зобов'язує?

Правда, все-таки є і тут поодинокі винятки. Дубілет відомий тим, що брав участь в розробці таких банківських додатків, як Приват24 і Монобанк. І при цьому всьому він зберігає майже 29 млн грн готівкою. Це абсолютний рекорд Кабміну. Більше ніхто навіть 200 тис. у гривні кешем не тримає.

Новий міністр освіти Ганна Новосад взагалі не задекларувала жодних заощаджень, а новий генеральний прокурор Руслан Рябошапка - тільки 5 тис. грн на рахунку в банку. Найоригінальніше підійшов до питання Аваков. Він зберігає серед іншого 200 тис. грн в дорогоцінних металах, готівкою - 1.900 канадських доларів, 96 тис. японських ієн, 4.550 фунтів стерлінгів і 300 австралійських доларів. А то все долари та євро.

Зазвичай українські чиновники намагаються не зв'язуватися з кредитами. Про новий уряд так категорично не скажеш. Хоча і тут кредитування швидше виняток з правил, причому кредитуватися нові міністри воліють за кордоном. Найбільший кредит у міністра закордонних справ Пристайка - $22 тис. від бельгійського банку. Милованов отримав понад $10 тис. кредиту в США, а Оржель - майже 350 тис. грн в Україні. Якщо враховувати і родичів міністрів, то дружина Рябошапки - Олеся Бартовщук, яка працює в Європейському суді з прав людини, в 2016 році і зовсім отримала 81 тис. євро кредиту у Франції.

БАГАТІ РОДИЧІ

До речі, про родичів. Рябошапка, наприклад, користується квартирою Бартовщук в Україні, а ще у дружини генпрокурора є будинок площею 150 кв. метрів та земельна ділянка площею 440 кв. метрів у Франції.

Заможний чоловік і у міністра фінансів Маркарової. Банкір Данило Волинець в 2007-2010 роках очолював український Ощадбанк. Зараз він володіє трьома квартирами, в тому числі однією в США, трьома будинками і сімома земельними ділянками. Великими заощадженнями може похвалитися і дружина Авакова - Інна, але все це швидше заслуги якраз чоловіка.

А, наприклад, дружина Пристайка - Інна, у власності якої три квартири в Києві, одну з них в 2018 році здавала повному тезці вже колишнього народного депутата від партії Батьківщина Олексію Рябчину.

Що стосується нерухомості, то оренда квартири - поширена історія для нового Кабміну. Винаймають житло прем'єр-міністр Гончарук, міністр у справах ветеранів Коляда, віце-прем'єр Михайло Федоров. Федоров, правда, вже купив квартиру в Києві, але вона ще добудовується.

До речі, Федоров не задекларував жоден транспортний засіб, хоча ще в квітні в одному з інтерв'ю зізнавався, що їздить на Mitsubishi Lancer 2007 року. Немає свого автомобіля і у Авакова. А ось новий міністр інфраструктури Владислав Криклій - власник Smart. М'яко кажучи, не найпоширеніша машина серед українських топ-чиновників.

Практично позбувся новий Кабмін і звичної для вітчизняних держслужбовців першого ешелону історії з масовим декларуванням коштовностей, антикваріату та інших багатств. Але не до кінця. Аваков же в уряді залишився, а разом з ним і колекції картин, вина, книг, холодної зброї, монет, меблів, шуби дружини тощо.

Інша справа міністр фінансів. У Маркарової є кінь - племінний, руда кобила ганноверської породи. Безневинне хобі - ця благородна тварина кочує у неї з однієї декларації в іншу.

Навесні 2020 року, коли чиновники подаватимуть чергову річну е-декларацію, ми повернемося до вивчення їхніх кишень. Порівняємо з нинішнім їхнім статком. Порадіємо їхньому благополуччю.


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: Кабинет Министровправительствоправительство Украины
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі