RU
 

Бюрократія чи необхідність? Міністерство для ветеранівСюжет

Корреспондент.net,  23 серпня 2019, 18:28
0
288
Бюрократія чи необхідність? Міністерство для ветеранів
Фото: Корреспондент
Чи потрібне ветеранам своє міністерство?

Володимир Зеленський заявив, що Міністерство у справах ветеранів не буде ліквідоване, хоча раніше у партії Слуга народу говорили, що це відомство країні непотрібне.

 
На початок 2019 року в Україні статус учасника бойових дій отримали більше 350 тисяч осіб, які брали участь в Антитерористичній операції на сході України. Усе це ветерани війни - і наприкінці 2018 року для них створили окреме міністерство.
 
Після зміни влади в країні міністерство хотіли ліквідувати, але тепер президент Володимир Зеленський обіцяє не робити цього.
 
Корреспондент.net з'ясовував, чи потрібне ветеранам своє міністерство.
 
Заява Зеленського
 
"Міністерство у справах ветеранів ніхто не буде ліквідувати. Це ганебна інформація, ганебні чутки. Ви краще за інших знаєте, які там дійсно є проблеми, що не працює і що треба терміново міняти. Ми будемо втілювати все це в життя. І також ми дійсно чекаємо від Вас кандидатуру. Я не хочу сам вибирати цю кандидатуру. Я хочу, щоб Ви нам дали кандидатуру, яка є авторитетом і яка дійсно може очолити міністерство", - заявив Зеленський на другому міжнародному ветеранському і волонтерському форумі.
 
Зеленський запевнив, що нова Верховна Рада "робитиме все необхідне" для захисту прав ветеранів і прийматиме "всі необхідні закони".
 
За словами президента, при його Офісі створюється Рада волонтерів. Також буде призначений уповноважений з питань волонтерів.
 
Звертаючись до учасників форуму, Зеленський зазначив, що держава має допомогти їм з медичним забезпеченням, реабілітацією, соціальною адаптацією, отриманням землі і житла, пільговим розмитненням автомобілів.
 
 
Позиція Слуги народу
 
У партії Зеленського Слуга народу раніше заявляли, що ветеранам необхідна реальна підтримка, а не просто роздутий держапарат.
 
Майбутній народний депутат і ймовірний голова комітету Ради з питань соціальної політики Галина Третьякова повідомила про те, що Слуга народу представлятиме інтереси і права ветеранів, але для цього зовсім не потрібно запускати величезний бюрократичний апарат у вигляді міністерств або комітетів.
 
"Непотрібно піаритися на ветеранській темі, плекаючи надмірне его політиків. Ми хочемо спрямувати державні кошти на підтримку тих, хто захищав Україну, а не працевлаштовувати на державні посади людей, які - як це часто буває - не мають ніякого відношення ні до АТО (ООС), ні до фронту, а є просто наближеними до тієї або іншої владної персони", - зазначила Третьякова.
 
Почнуть у партії з прийняття закону, який чітко регламентуватиме пільги і категорії ветеранів.
 
"Наша стратегія полягає в тому, щоб прийняти закон про ветеранів, який буде чітко регламентувати пільги і категорії всіх ветеранів, окрім ветеранів праці. Крім того - створити агентство, яке буде координувати надання пільг, зокрема й ветеранам. У це агентство вже доцільно приймати фахівців з числа ветеранів", - підкреслила Третьякова.
 
Головними проблемами в цій сфері Третьякова називає відсутність цілісної державної соціальної політики і, зокрема, витрати коштів не на тих, хто цього потребує, а на утримання самого держапарату.
 
"У нас не буде комітетів у справах пенсіонерів, у справах інвалідів, у справах ще когось. Однак ніхто не буде забутий чи обділений", - резюмувала вона.
 
 
Що за міністерство
 
27 лютого 2018 року Верховна Рада рекомендувала Кабміну створити Міністерство у справах ветеранів. Наприкінці березня 2018 року Кабмін розпочав процес створення міністерства.
 
У листопаді 2018 року Верховна Рада призначила Ірину Фріз, яка була нардепом від БПП, на посаду міністра у справах ветеранів. Фріз - представник близького оточення Петра Порошенка, раніше працювала його прессекретаркою.
 
У міністерстві планували створити державний реєстр ветеранів і плафтформу Е-Ветеран. Але поки цього не зроблено.
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet.
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: ветераныВладимир Зеленский
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі