RU
 

Дні близькі. Що відбувається з обміном полоненимиСюжет

Корреспондент.net,  23 серпня 2019, 17:21
0
394
Дні близькі. Що відбувається з обміном полоненими
Фото: podrobnosti.ua
Обмін полоненими очікується з дня на день

Росія і Україна попередньо домовилися про обмін затриманими і засудженими особами за формулою 33 на 33, повідомляють джерела ЗМІ, офіційні представники двох країн поки що більш стримані у формулюваннях.

 
Гряде такий довгоочікуваний обмін полоненими між Україною і Росією. Більше двох років цей процес був заблокований - і ось з'явилися шанси на прогрес.
 
Володимир Зеленський сподівається, що перші результати з питання обміну будуть вже в найближчі дні, у Кремлі ж поки тільки констатують початок діалогу між Володимиром Путіним і Володимиром Зеленським про можливість швидкого обміну утримуваними особами.
 
Корреспондент.net зібрав останню інформацію про обмін.
 
Заява Зеленського
 
"Ми чекаємо результатів крок за кроком. Перші результати мають бути вже в найближчі дні: не хочу загадувати. Я особисто працюю над цим питанням - і прошу ЗМІ: будь ласка, без чуток. Я працюю над цим вже два місяці. Дайте мені виконати свою роботу", - заявив Володимир Зеленський.
 
Президент нагадав, що звільнення полонених було його обіцянкою: "Я обіцяв українському народові, що ми повернемо полонених, моряків, що ми закінчимо війну. Я цим займаюся особисто. Я не знаю, хто там що говорить і хто чим займається. Дайте мені зробити мою справу".
 
 
Що кажуть у Кремлі
 
Прессекретар російського президента Дмитро Пєсков заявляє, що між Володимиром Путіним і президентом України Володимиром Зеленським розпочався діалог про можливість швидкого обміну утримуваними особами.
 
"Ми констатуємо початок діалогу між президентами Путіним і Зеленським, констатуємо певні контакти, які здійснюються на розвиток цих розмов і на розвиток тих розумінь, які були досягнуті під час розмов".
 
23 серпня уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова прилетіла до Києва. Український омбудсмен Людмила Денісова, своєю чергою, знаходиться в Москві.
 
33 на 33
 
За інформацією російських ЗМІ, Україна і РФ вже домовилися про обмін за формулою 33 на 33.
 
Відомо, що зараз у московське СІЗО Лефортово, де знаходяться 24 захоплених українських моряків, з різних російських в'язниць привезли ще декількох українців - зокрема: Володимира Балуха, Миколу Карпюка, Станіслава Клиха, Олександра Кольченка, Павла Гриба, Романа Сущенка.
 
Імовірно, їх разом з моряками можуть видати Україні для "відбування покарання" в обмін на росіян, які утримуються за ґратами в Україні.
 
22 серпня стало відомо, що щонайменше на чотирьох осіб, затриманих в Україні, оформлюють документи для обміну на покараних у Росії українців. Це колишні українські військові Олександр Баранов та Олексій Одинцов і росіяни Ігор Кімаковській і Євген Мефьодов.
 
Не всіх обміняють
 
Головного редактора РІА Новости-Україна Кирила Вишинського немає в списках на можливий обмін утримуваними особами з Росією. Він про такий обмін не просив і не визнає своєї провини у справі про державну зраду, заявив його адвокат Андрій Доманський.
 
"Заяв про будь-який обмін він не писав. Бажань про обмін не висловлював. До нього зверталися українські політики, зокрема омбудсмен Денісова, з проханням написати таку заяву. На що було відмовлено", - сказав Доманський.
 
За словами адвоката, Вишинський відмовляється писати будь-які заяви про обмін, тому що за такими діями йому доведеться визнавати провину, а він її не визнає.
 
Доманський стверджує, що визнання провини дуже чекають Генпрокуратура і правоохоронці, які "бояться розголосу про те, як проводилося слідство і таке інше", адже там було багато "порушень закону".
 
 
Він також додав, що якщо якісь переговори про обмін останнім часом і велися, то він про них не знає, тому що сторону захисту "жодним чином ніколи в цей процес не включали".
 
Доманський також зазначив, що одна справа говорити про обмін особами, які мають вироки, і зовсім інше - про людину, щодо якої ще триває судовий розгляд.
 
Українського режисера Олега Сенцова також не включили в список обміну, який погоджують Росія і Україна, повідомляють російські ЗМІ.
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet.
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: Украина-РоссияПутинКремльВладимир Зеленский
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі