RU
 

Про Путіна і Зеленського. Інтерв'ю повіреного у справах СШАСюжет

Корреспондент.net,  15 серпня 2019, 17:29
0
454
Про Путіна і Зеленського. Інтерв ю повіреного у справах США
Фото: УП
Тейлор не бачить впливу Коломойського на Зеленського

Повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор каже, що не бачить впливу Ігоря Коломойського на українську політику.

 
В Україні зараз немає посла США, американське посольство очолює повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор.
 
Тейлор добре знайомий з українською політикою, у 2006 - 2009 роках, за президента Джорджа Буша, він вже працював послом США в Києві.
 
В інтерв'ю Європейській правді Тейлор розповів про ставлення США до нової української влади.
 
Корреспондент.net зібрав головні тези американського дипломата.
 

Зустріч Зеленського і Трампа

 
"У наступні тижні буде можливість для цього (зустрічі) в Варшаві і Нью-Йорку: тоді обидва президенти будуть знаходитися в одному місті. До того ж, ви чули, як минулого тижня президент Трамп добре відгукнувся про президента Зеленського і запевнив, що зустріч відбудеться".
 
"У Варшаві або в Нью-Йорку буде коротка зустріч. Це буде можливість для президентів сказати "Hello!" один одному, особисто обмінятися привітаннями. Можливо - поділитися однією-двома ідеями. А справжня, повноцінна зустріч відбудеться після цього. Я сподіваюся, що вона буде через місяць або два у Вашингтоні. Ось саме тут буде реальне, змістовне спілкування президентів".
 
Тейлор запевнив, що ніякі кадрові рішення Києва не є умовою для переговорів президентові України і США. Те, що Андрій Богдан залишається главою Офісу президента, теж, попри поширені чутки, не стоятиме на заваді для зустрічі Зеленського і Трампа.
 
"Україна обрала собі президента. 73% віддали голоси за Зеленського, і це дуже потужна підтримка. Він має повне право підбирати свою команду, обирати тих, хто йому радитиме, і будь-які рішення в цій галузі - не наша справа".
 

Кадрова політика

 
"Українці обрали Зеленського разом з його думками, командою, судженнями, його політикою. А нас цікавить останнє з цього переліку. Важливі не персоналії, а рішення, дії української влади. І якщо Зеленський збереже відданість демократичній Україні, якщо він і далі буде на вістрі опору очолюваним Росією військам, протидіятиме Росії і на Донбасі, і в Криму, якщо він просуватиме реформи - це буде саме те, чого ми хочемо. А з приводу персоналій у команді Зеленського ми принципово не будемо говорити ні "так", ні "ні".
 
"Не наша справа радити Україні, кого призначати, а кого звільняти. Я не буду робити це з тієї причини, що ми тоді напевно помилимося. Ми недостатньо розумні для цього, адже українці здатні значно краще за нас побачити і зрозуміти минуле та майбутнє конкретної людини (яка претендує на ту чи іншу посаду)".
 

Коломойський

 
"Коломойський - один з чималої кількості представників крупного бізнесу, у яких є і економічні активи, і телекомпанії. Він - один з тих, кого у вас часто називають олігархами. Я бачу, що в Україні поширене прагнення обмежити їх вплив. Прагнення українців знайти рішення цієї проблеми користується підтримкою міжнародного співтовариства. Це - добрі наміри. Зрештою, це означає посилення конкуренції в українській економіці, і це напевно хороша річ".
 
"Мені не відомо про які-небудь ознаки того, що будь-яке з рішень президента Зеленського було прийнято під впливом Коломойського".
 

Реформа СБУ

 
"Служба не реформувалася з радянських часів - і тепер нарешті прийшов час це зробити. Кращої можливості не буде. Зеленський, спираючись на народну підтримку, має також можливість приймати жорсткі рішення, і радикальні зміни в СБУ - далеко не єдине жорстке рішення, яке перед ним постане! Продумана реформа СБУ здатна змінити дуже багато. Вона буде кроком вперед у боротьбі з корупцією, вона стане поштовхом для економіки і підвищить інвестиційну привабливість України. І я точно знаю: з приводу обрисів цієї реформи йдуть дуже серйозні дискусії".
 

Путін

 
"Єдиний, хто може це зробити (зупинити війну на Донбасі), - Володимир Путін. Але що важливо, і що відмінно - те, що в моменти загострень президент Зеленський двічі піднімав трубку і дзвонив Путіну, щоб обговорити ці інциденти. Отже, зараз існує можливість того, щоб президенти України і Росії обговорювали питання Донбасу, Чорного моря, Керченської протоки. Українці і росіяни тепер, в принципі, здатні про це говорити, і для мене це - надихаюча новина".
 
"Путін здатний зупинити цю війну хоч завтра. Він може просто сказати так званим "ЛНР" і "ДНР", щоб ті зупинилися. Він може забрати з Донбасу армію, спецслужби, російське озброєння - і все".
 
 
Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: Украина-СШАПутинСБУКоломойскийДональд ТрампВладимир Зеленский
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі