RU
 

Нова кнопка і Великий брат. Коли запрацює РадаСюжет

Корреспондент.net,  12 серпня 2019, 21:38
0
833
Нова кнопка і Великий брат. Коли запрацює Рада
Парламент чекає на нових людей

Перше засідання Верховної Ради призначене на 29 серпня, на ньому парламентаріїв може чекати вже нова система голосування.

 
Нова Верховна Рада збереться вже в серпні. Робоча група з підготовки першого засідання вже розпочала свою роботу. Очолив її лідер партії Слуга народу Дмитро Разумков. Він же стане і новим спікером парламенту.
 
Корреспондент.net з'ясував, як депутати готуються до роботи.
 
Про що домовилися
 
Депутати вирішили, що в кожному парламентському комітеті може бути від 7 до 31 депутата.
 
Створена окрема робоча група з розподілу комітетів.
 
Разумков уже запропонував опозиції надати свої пропозиції щодо їхнього представництва в комітетах. Європейська солідарність запропонувала, щоб комітет з питань національної безпеки очолив їх представник - генерал Михайло Забродський.
 
Але в Слузі народу відповіли, що у них є свої люди в цей комітет. Його збирається очолити директор Смілянського ливарного заводу Олександр Завитневич. Разом з дружиною він володіє компанією М.Т.І., яка надає в оренду промислове обладнання і займається литтям металів. Дружина Завитневича - однокласниця Володимира Зеленського.
 
Вже зрозуміло, що спікером буде Разумков, а його першим заступником інший представник Слуги народу Руслан Стефанчук. У президії парламенту вакантною залишається тільки одна посада - першого заступника глави Ради. Її можуть віддати опозиції.
 
Разумков заявив, що він особисто за Віктора Медведчука або Петра Порошенка на цій посаді не голосуватиме.
 
Що потрібно зробити
 
Згідно з регламентом, перш ніж почати звичайну роботу, новообрана Рада повинна прийняти такі рішення в чіткій послідовності:
 
сформувати тимчасову президію першої сесії - по одному представнику від фракції;
 
сформувати і зареєструвати депутатські фракції і групи;
 
заслухати доповідь голови Верховної Ради України попереднього скликання Андрія Парубія про стан законодавчої роботи в парламенті;
 
вибрати лічильну комісію;
 
обрати голову Верховної Ради, а потім його заступників;
 
заслухати послання президента Зеленського про внутрішнє і зовнішнє становище України.
 
 
Кнопка
 
Голова Верховної Ради Андрій Парубій розраховує на запуск сенсорних кнопок для голосування, встановлених ще у 2008 році, в Раді до нової сесії.
 
"З огляду на те, що ми не встигнемо зробити до осені масштабну електронну картку, на минулому тижні я дав доручення апарату розглянути можливість введення хоча б сенсорної кнопки. Перепрограмувати, знайти механізм, знайти спосіб", - сказав він.
 
За його словами, для цього фахівцям необхідно кілька тижнів попрацювати в сесійній залі після завершення пленарних засідань.
 
Парубій сподівається, що наступна каденція парламенту працюватиме із сенсорною кнопкою, якщо система буде працювати якісно. Така кнопка позбавить депутатів можливості кнопкодавства, за що їх хоче штрафувати президент Володимир Зеленський.
 
"Не знаємо (чи встигнемо запустити)", - повідомила керівник прес-служби Ради Ірина Кармелюк.
 
Перший заступник глави апарату Ради Микола Шевчук заявив, що сенсорні кнопки до цього часу не встановлені і не протестовані.
 
"Вони є, але вони не працювали і не зрозуміло, чи запрацюють ... Щоб протестувати, потрібно 450 осіб", - наголосив Шевчук.
 
Великий брат
 
Фракція Слуга народу в новій Раді збирається запустити систему моніторингу голосувань депутатів. Всередині фракції систему називають Великий брат.
 
Система призначена для того, щоб виявляти можливі випадки політичної корупції. Вона буде аналізувати відкриті дані із сайту Верховної Ради про те, як голосують депутати за кожен законопроект. Мета Великого брата - виявляти аномалії в голосуваннях. Йому буде потрібно від чотирьох до шести місяців, щоб навчитися точно виявляти незвичайну поведінку депутатів.
 
 
При цьому Великий брат не прийматиме ніяких рішень, а тільки повідомлятиме про аномалії. Дослідити причини аномалій повинні люди.
 
У разі, якщо підозри в корупції підтвердяться, у фракції обіцяють проводити з такими депутатами "виховні бесіди", а за наявності істотних доказів - подавати скарги в правоохоронні органи, а також інформувати журналістів і громадськість.
 
Розробники системи - активісти, які вивчають можливості штучного інтелекту для боротьби з корупцією. Вони побажали залишитися анонімними, щоб на них не намагалися вплинути і отримати доступ до програми, зробивши її вразливою.
 

 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: парламент
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі