RU
 

Паспортна битва. Що вирішили Путін і ЗеленськийСюжет

Корреспондент.net,  18 липня 2019, 15:45
0
690
Паспортна битва. Що вирішили Путін і Зеленський
Фото: Политрада
Президенти міряються паспортами

Президент Росії Володимир Путін спростив отримання громадянства РФ для жителів Донецької і Луганської областей України. У Києві теж знайшли відповідь.

 
Паспортна тема не йде з порядку денного українсько-російських відносин.
 
Президент РФ Володимир Путін спростив видачу російських паспортів жителям Донецької і Луганської областей.
 
Міністерство закордонних справ України вважає такі дії провокацією і підготувало на розгляд РНБО перелік заходів щодо захисту національної безпеки, прав і інтересів українців.
 
Також у Києві задумалися про надання етнічним українцям, які живуть за кордоном, другого громадянства - України.
 
Корреспондент.net зібрав все найцікавіше про нову "паспортну битву".
 

Рішення РФ

 
У Кремлі давно вже займаються паспортизацією українського Донбасу.
 
24 квітня Володимир Путін підписав указ про спрощений порядок отримання російського громадянства для жителів окупованих районів Донецької та Луганської областей.
 
Путін спростив отримання громадянства РФ для всіх жителів Донецької і Луганської областей, в тому числі і районів, підконтрольних українській державі.
 
Виходить, тепер всі жителі Донецької та Луганської областей можуть отримувати російське громадянство у спрощеному порядку.
 
Указ поширюється тільки на тих, хто вже проживав на цій території до квітня 2014 року.
 
Жителі регіону зможуть отримати громадянство без обов'язкових у інших випадках іспитів і вимоги про проживання в Росії більше п'яти років. Для отримання паспорта необхідно подати відповідну заяву, копію документа, що посвідчує особу та місце проживання, свідоцтво про шлюб, а також свідоцтво про народження, якщо дитині просять надати громадянство РФ. Розгляд таких заяв має займати не більше трьох місяців.
 

Відповідь МЗС

 
Міністерство закордонних справ України вважає провокацією рішення Росії про паспортизацію жителів Донбасу, і підготувало на розгляд РНБО перелік заходів щодо захисту національної безпеки, прав і інтересів українців.
 
"Дії російської сторони є неприхованим втручанням у внутрішні справи України як незалежної і суверенної держави, серйозною загрозою безпеки на всьому європейському континенті", - йдеться в повідомленні відомства.
 
У МЗС додали, що, незважаючи на заяви про прагнення до миру, Кремль своїми діями демонструє відверті наміри продовжувати гібридну війну проти України.
 
"Кремлівські укази про "паспортизацію" не будуть визнаватися українською стороною. МЗС України категорично вимагає від російської сторони невідкладно скасувати всі агресивні рішення щодо України та усунути їх негативні наслідки", - йдеться в повідомленні.
 
МЗС очікує, що міжнародні партнери також не визнаватимуть російські паспорти на Донбасі і посилять санкції відносно РФ.
 

Пропозиція Зеленського

 
В Офісі президента України у відповідь на дії РФ заявили, що можуть почати надавати етнічним українцям, які живуть за кордоном, друге громадянство - України. А також отримати український паспорт за спрощеною процедурою зможуть люди, права і свободи яких порушують в їх країнах.
 
"Зі свого боку, президент України доручає МЗС розробити механізм надання українського громадянства як другого для етнічних українців з дружніх нам країн, що прагнуть приєднатися до розвитку своєї історичної батьківщини. Також Володимир Зеленський доручає розробити механізм спрощеного надання українського громадянства людям, які страждають від порушення прав і свобод у своїх країнах", - йдеться в повідомленні.
 
Дії РФ в Офісі Зеленського назвали "додатковою перешкодою на шляху до деескалації конфлікту і реінтеграції Донбасу, прихильність до якого керівництво Росії неодноразово декларувало".
 
Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що росіяни, які захочуть отримати український паспорт, все одно залишаться громадянами РФ, тому що Москва не визнає подвійного громадянства.
 
На питання, чи є розуміння в Кремлі, яка кількість росіян може скористатися пропозицією Зеленського, враховуючи безвізові можливості українського паспорта, Пєсков відповів: "Цього я не можу сказати, я не думаю, що є якісь розрахунки. Можна прогнозувати, але ці цифри матимуть відносний характер".
 

Навіщо все це?

 
Головна мета нового указу Путіна про російські паспорти для українського населення - натиснути на Володимира Зеленського та прищепити «межу допустимого» у спілкуванні з новою владою в Києві, кажуть російські експерти.
 
Указ Путіна - це політичний хід у діалозі, який зараз ведуть Москва і Київ на найвищому державному рівні, каже економіст, член експертної групи Європейський діалог Євген Гонтмахер: "На стіл по черзі викладаються карти, на які протилежна сторона повинна відповідати". "Це частина складної політичної гри, яка не має фінансово-економічного сенсу", - відзначає він. Залишилося кілька днів до виборів у Раду, схоже, багато заходів спрямовані на те, щоб тримати Зеленського в тонусі".
 
На думку політолога-міжнародника Анатолія Октисюка, таке рішення РФ було очікуваним, тому що Кремль намагається зробити з Донбасу "міну уповільненої дії" для України.
 
"Насправді, вони давно це обіцяли, думаю, що це, скоріше, вже зроблено під парламентські вибори. Таке рішення було прийнято для того, щоб встановити певні рамки для переговорного процесу, щоб більше інтегрувати ці території в політичний і правовий простір Російської Федерації. Така "міна уповільненої дії", - зазначив Октисюк.
 
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: Украина-РоссияПутинпаспортВладимир Зеленский
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі