RU
 

МЗС України відповіло на рішення ПАРЄ щодо Росії

Корреспондент.net,  25 червня 2019, 08:59
1
1211
МЗС України відповіло на рішення ПАРЄ щодо Росії
МЗС прокоментувало рішення ПАРЄ щодо РФ

У відомстві заявили, що ситуація "є свідченням відходу від цінностей Ради Європи" в результаті "фінансового шантажу з боку Російської Федерації".

МЗС України вважає, що прийнята Парламентською Асамблеєю Ради Європи резолюція щодо РФ "неприпустима поступка" Росії, яка грубо порушує норми і принципи міжнародного права, в тому числі Статуту Ради Європи, повідомила прес-служба відомства у вівторок, 25 червня.

"Істотне послаблення санкційного механізму ПАРЄ, передбачено прийнятою резолюцією, відбулося на тлі відсутності якихось конструктивних кроків з боку Російської Федерації, кричущого невиконання цією країною взятих на себе зобов'язань, а також резолюцій ПАРЄ, схвалених у відповідь на російську агресію", - йдеться в заяві.

У МЗС наголосили, що ситуація "є свідченням відходу від задекларованих стандартів, принципів і цінностей Ради Європи в результаті безпрецедентного тиску і фінансового шантажу з боку Російської Федерації".

"Позбавивши себе можливості використовувати більш дієві санкції, Асамблея значно послабила свою роль в сучасній європейській політиці, а потім і здатність ефективно захищати верховенство права, права людини і демократію в усіх державах-членах Ради Європи, в тому числі в Російській Федерації. Прикро констатувати сьогодні, коли Рада Європи відзначає свою 70-ту річницю, як Парламентська Асамблея втратила свій авторитет, і Організація не може грати роль, якою її наділили батьки-засновники", - додали в МЗС.

МЗС України наголошує, що послідовно виступала проти такого сценарію, і ця позиція залишається незмінною.

"Попри те, що сьогодні ми стали свідками поразки європейського парламентаризму, моральна перемога залишається за тими країнами, які не підтримали руйнівні рішення в Раді Європи", - повідомили в МЗС.

Нагадаємо, ПАРЄ підтримала резолюцію про повернення делегації Росії. Документ змінює правила Асамблеї і ускладнює процедуру застосування санкцій, зокрема стосовно РФ. За таке рішення проголосували 118 членів ПАРЄ, проти були 62, утрималися 10.

Обговорення резолюції тривало дев'ять годин. В ПАРЄ відхилили понад 200 українських правок до резолюції щодо повернення делегації Росії.

У 2014 році ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу у зв'язку з анексією Криму, а РФ у відповідь перестала брати участь в сесіях асамблеї. Робота Росії у всіх інших органах Ради Європи тривала. З 2017 року Росія не платить внески до бюджету Ради Європи.


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

ТЕГИ: РоссияУкраинаУкраина-РоссияМИД УкраиныПАСЕ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі