RU
 

Українська делегація має намір залишити ПАРЄ

Корреспондент.net,  25 червня 2019, 07:58
2
1289
Українська делегація має намір залишити ПАРЄ
Фото: PACE
Парламентська асамблея Ради Європи

В українській делегації в ПАРЄ допустили можливість призупинити свою участь в асамблеї.

Виконуюча обов'язки голови комітету Верховної Ради України з питань євроінтеграції Марія Іонова допускає, що після повернення повноважень делегації Російської Федерації в ПАРЄ українська делегація може призупинити свою участь в цій організації. Про це вона повідомила в коментарі агентству Інтерфакс-Україна телефоном зі Страсбурга у вівторок, 25 червня.

"Делегація збереться і буде вирішувати. У принципі ми не бачимо себе в одному залі з росіянами. Ми просто припинимо участь України в літній сесії... І взагалі я не знаю, чи можна буде туди повертатися, якщо чесно", - сказала Іонова.

Народний депутат також повідомила, що українська делегація протестуватиме під час процедури повернення повноважень членів російської делегації у вівторок.

"Ми встанемо і будемо протестувати. І коли вони залишаться в залі, ми залишимо його. Нехай вони голосують за Генерального секретаря (ПАСЕ- ред.) без України", - зазначила Іонова.

Вона нагадала, що шість з 11 депутатів з делегації РФ перебувають під світовими санкціями, оскільки вони голосували за введення військ в Україну.

"Члени парламентської асамблеї здійснюють самогубство... це початок руйнування самої організації", - сказала депутат, коментуючи резолюцію про повернення делегації РФ.

Іонова нагадала, що в останні п'ять років в подібних критичних ситуаціях на допомогу приходив п'ятий президент Петро Порошенко - "він включався і просто телефонував кому треба, тримав зв'язок і з Меркель (федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель - ред.), й з іншими".

За словами народного депутата, в адміністрації президента Володимира Зеленського двічі проігнорували офіційні звернення представників української делегації в ПАРЄ, які пропонували зустрітися з главою держави перед його візитом до Франції, щоб розповісти "про всі загрози, оскільки розуміли позицію французів".

Вона наголосила, що німці і французи "сьогодні і останнім часом не приховували свою проросійську політику". Також вона повідомила, що в резолюції не прописані санкції, які застосовуються.

Нагадаємо, ПАРЄ підтримала резолюцію про повернення делегації Росії. Документ змінює правила Асамблеї і ускладнює процедуру застосування санкцій, зокрема стосовно РФ. За таке рішення проголосували 118 членів ПАРЄ, проти були 62, утрималися 10.

Обговорення резолюції тривало дев'ять годин. В ПАРЄ відхилили понад 200 українських правок до резолюції щодо повернення делегації Росії.

У 2014 році ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу у зв'язку з анексією Криму, а РФ у відповідь перестала брати участь в сесіях асамблеї. Робота Росії у всіх інших органах Ради Європи тривала. З 2017 року Росія не платить внески до бюджету Ради Європи.


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

ТЕГИ: УкраинаУкраина-ЕСУкраина-РоссияПАСЕ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі