RU
 

Виводив війська з Дебальцевого. Хто очолив ООССюжет

Корреспондент.net,  7 травня 2019, 20:20
0
637
Виводив війська з Дебальцевого. Хто очолив ООС
Фото: depo.ua
Олександр Сирський

Чинний президент Петро Порошенко призначив новим командувачем Операцією об'єднаних сил на Донбасі генерал-лейтенанта Олександра Сирського.

 
В української армії з'явився новий керівник на Донбасі. Тепер діями всіх українських військових та інших силовиків безпосередньо на фронті керуватиме Олександр Сирський.
 
Він замінив Сергія Наєва, який командував Операцією об'єднаних сил від самого її початку весни 2018 року.
 
Призначив Сирського колишній президент Петро Порошенко, але в команді новообраного глави держави Володимира Зеленського цю кандидатуру теж схвалили.
 
Що відомо про Олександра Сирського?
 

Порошенко хвалить

 
"За пропозицією Міністра оборони і начальника Генштабу ЗСУ, передбачена ротація керівництва ООС. Тому прийняв рішення на посаду Командувача ООС призначити генерал-лейтенанта Олександра Сирського. Він пройшов всі командні посади, від командира взводу до заступника начальника Генерального штабу ЗСУ", - заявив Порошенко.
 
Він побажав Сирському вміло застосувати досвід в ім'я України і українського народу.
 
 

У ЗеКоманді також

 
Радник новообраного президента Володимира Зеленського з питань безпеки та оборони Іван Апаршин заявив, що новий командувач Об'єднаних сил Олександр Сирський є гідною людиною і професійним генералом, але не зрозуміло, чому це призначення треба було здійснювати саме зараз, після виборів президента.
 
"Це абсолютно нормальне призначення. Я знаю генерала Сирського, це гідний, професійний генерал і людина. У нього є відповідна освіта і досвід. Колись, у 2006 році ми почали формувати Об'єднане оперативне командування, і особисто пропонував його на посаду начальника штабу Об'єднаного оперативного командування, нового органу управління в Збройних силах", - розповів радник Зеленського.
 
При цьому Апаршин зазначив, що є питання, чому зміна командувача ООС була проведена після завершення президентських виборів і поразки чинного президента Петра Порошенка.
 
"Чому саме сьогодні, вже після того, як програв вибори - тут є питання. Начебто вибори завершилися. Можна ж це було зробити раніше", - вказав він.
 
Відповідаючи на питання про те, чи може в майбутньому зайняти якусь іншу відповідальну посаду вже екс-командувач Об'єднаних сил Сергій Наєв, радник Зеленського сказав:
 
"Чому ні? Наєв - бойовий український генерал, що пройшов війну, має величезний досвід. До цих генералів немає претензій, це бойові генерали. Ми повинні сьогодні зберегти цих бойових генералів, у яких є величезний досвід, знання, і вже навчилися воювати".
 

Бойовий генерал

 
До війни на Донбасі Сирський командував 72-ю бригадою. Безпосередньо перед початком конфлікту на сході України був першим заступником начальника Головного командного центру Збройних сил, був залучений до процесів співпраці з НАТО.
 
З початком бойових дій Сирський був начальником штабу АТО.
 
Зокрема, був одним з головних командирів сил АТО під час боїв за Дебальцеве взимку 2015 року, разом з начальником Генштабу ЗСУ Віктором Муженком виїжджали до самого міста.
 
Також Сирський був причетний до управління боями в Вуглегірську, селі Рідкодуб і невдалої спроби відбити Логвинове.
 
За бої на Дебальцевському плацдармі Сирський нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня і згодом отримав звання генерал-лейтенанта.
 
 
Сирський наполягає на тому, що відступ з-під Дебальцевого був організованим, а не панічною втечею.
 
"Я своїми підрозділами зайняв дві висоти вздовж дороги, по якій здійснювався вихід. Їх зайняли десантники і утримували ті дві висоти фактично до повного виходу з Дебальцевого наших підрозділів... На момент виходу всі основні опорні пункти і підрозділи противника були придушені, і він не зміг адекватно зреагувати на наш вихід. Тому вихід був проведений організовано - пішки або на машинах, але організовано", - розповідав військовий Українській правді.
 
Він також вважає, що битва за Дебальцеве хоча і призвела до втрати міста, але зупинила подальший наступ проросійських сил: "Для нас відхід з Дебальцевого був ключовим моментом, який відтягував кращі сили противника. Після цих боїв не було серйозних, масштабних спроб здійснити атаку, противник зазнав важких втрат".
 
 
Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: донбассПорошенкоВладимир Зеленский
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі