RU
 

В Україну з Німеччини прибула грамота Петра І

Корреспондент.net,  13 квітня 2019, 19:20
0
1106
В Україну з Німеччини прибула грамота Петра І
Фото: Евгений Нищук / Facebook
Розмір рукописної грамоти 80х58 см

Документ відправили до Національного заповідника Софія Київська, де скоро його представлять відвідувачам.

Історичний документ - грамота російського царя Петра I від 1708 року - прибув минулої ночі з Німеччини в Україну. Про це повідомив міністр культури Євген Нищук на своїй сторінці в Facebook в суботу, 13 квітня.

"Сьогодні вночі сталася надзвичайна подія - з Німеччини в Україну прибула унікальна культурна цінність - історичний документ - грамота Петра I... Артефакт, датований 1708 роком, був загублений під час Другої світової війни, а з кінця 50-х перебував у бібліотеці Інституту східноєвропейської історії та краєзнавства Університету Тюбінгена (Федеральна земля Баден-Вюртемберг)", - написав Нищук.

Міністр особисто зі своїм заступником Тамарою Мазур зустрів грамоту в аеропорту Бориспіль і опублікував фото з місця подій.

За словами Нищука, це "надзвичайно цікавий рукописний пергамент", розміром 80х58 см в срібно-позолоченій оправі. Документ відправили до Національного заповідника Софія Київська, де скоро його представлять відвідувачам.

Глава Мінкультури також повідомив, що, за свідченнями істориків, цей документ красномовно свідчить "про анексію Української помісної церкви Московією". "Адже в ньому є застереження Петра I про те, що Москва мала сильні побоювання, що Київська митрополія повернеться під владу Константинополя", - пояснив він.

Нагадаємо, 14 березня статс-секретар МЗС ФРН Вальтер Лінднер передав послу України в Німеччині Андрію Мельнику грамоту Петра I про призначення Київського митрополита. Церемонія пройшла в німецькому МЗС в Берліні.

Раніше стало відомо, що в Україну із США повернеться полотно художника Михайла Паніна, вивезене під час Другої світової війни з Дніпропетровського художнього музею. Картина називається "Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною".


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

 

ТЕГИ: УкраинаГерманияфотодокументграмотаПетр I
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі