RU
 

Скандал у керівництві UA:Перший: журналісти заявили про цензуру

Корреспондент.net,  1 лютого 2019, 16:37
0
254
Скандал у керівництві UA:Перший: журналісти заявили про цензуру
Фото: Facebook/Андрій Тичина
Скандал з керівництвом UA:Перший набирає обертів

Журналісти різних ЗМІ на підтримку звільненого Зураба Аласанії створюють рух проти цензури. А у профспілці телеканалу назвали факти зловживання ним владою.

 
Незалежні журналісти різних українських ЗМІ заявили, що вважають проявом цензури розірвання контракту з головою правління Суспільного мовлення Зурабом Аласанією. Про це йдеться у відкритому листі журналістів, де вони також оголосили про створення неформальної спільноти проти цензури.
 
"Ми усвідомлюємо, що до повноважень Наглядової ради суспільного мовника відноситься, в тому числі, дострокове припинення контракту з головою НСТУ за деяких обставин. Однак звільнення Зураба Аласанії 31 січня 2019 року здійснено непрозорим, таємним голосуванням з очевидним порушенням процедури, духу закону про суспільне мовлення, функцій незалежної Наглядової ради та здорового глузду. Воно є неприйнятним", - наголошується в листі.
 
Водночас профспілка Національної суспільної телерадіокомпанії України повідомила про факти зловживань з боку Аласанії. За словами її представників, мова йде про численні порушення трудового законодавства, розкрадання коштів, величезні зарплати і премії для керівництва і мізерні зарплати без належних надбавок для простих працівників, також про кумівство і призначення осіб без належної освіти і кваліфікації.
 
На це журналісти, які підтримують Аласанію, повідомили, що опублікована частина претензій до нього є "політичною і була прийнята на догоду владі".
 
"Ніякі помилки, які міг допускати Аласанія і його команда в роботі, не виправдовують його звільнення в гарячий і відповідальний політичний час, за два місяці до президентських виборів", - йдеться в листі журналістів.
 
"Ми вважаємо голосування Наглядової ради огидним проявом боягузтва і підлабузництва. Ми вимагаємо негайного скасування результатів голосування і відставки нинішнього складу Наглядової ради, який своїми діями поставив під загрозу реформу суспільного мовлення в країні і створив небезпечний прецедент звільнення керівника незалежного інституту з політичних мотивів", - додали представники різних ЗМІ.
 
Раніше повідомлялося, що Аласанія достроково звільнений з посади глави НСТУ. За дострокове розірвання контракту проголосувало дев'ять членів Наглядової ради.
 
Нагадаємо, у вересні минулого року Аласанія заявляв про проблеми з фінансуванням UA:Перший.
 

Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
ТЕГИ: телевидениецензураобщественное телевидениеПервый НациональныйПерший Національний
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі