RU
 

Україна ініціювала внесення до спадщини ЮНЕСКО ще одного об'єкта

Корреспондент.net,  18 січня 2019, 08:26
0
310
Україна ініціювала внесення до спадщини ЮНЕСКО ще одного об єкта
Фото: oda.odessa.gov.ua
Білгород-Дністровську (Аккерманську) фортецю можуть внести до спадщини ЮНЕСКО

У спадщину ЮНЕСКО можуть внести ще один український об'єкт: Білгород-Дністровську (Аккерманську) фортеця.

Національна комісія України у справах ЮНЕСКО на чолі із заступником голови МЗС Сергієм Кислицею почала розгляд номінаційної заявки на включення Аккерманської фортеці в Попередній список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Про це повідомила прес-служба Одеської обласної державної адміністрації.

"Аккерманська фортеця заслуговує того, щоб стати частиною світової туристичної мережі. Фахівці готували пакет документів ще з осені 2017 року, а сьогодні номінаційну заявку розглядають учасники тематичного засідання Національної комісії України у справах ЮНЕСКО. Ми прагнемо зберегти історичну пам'ятку і залучити ще більше туристів і дослідницьких місій", - зазначила заступник голови ОДА Світлана Шаталова.

Зокрема, автори номінаційної заявки акцентували, що унікальність Аккерманської фортеці полягає в поєднанні частини античного міста Тіра з шедевром європейського фортифікаційного мистецтва.

На думку вчених, фортеця відповідає, щонайменше, трьом критеріями ЮНЕСКО: об'єкт відображає важливість взаємозв'язку людських цінностей і розвитку містобудування; пам'ятка є архітектурним ансамблем, який ілюструє важливі етапи в історії людства; також вона пов'язана з подіями та традиціями.

В ОДА нагадали, що Білгород-Дністровська (Аккерманська) фортеця - один з найпопулярніших туристичних об'єктів півдня України.

Відомо, що робоча група, яка сформувала і затвердила Номінаційної заявку на внесення фортеці до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, була створена в листопаді 2017 року.

Більшість істориків вважають засновниками фортеці генуезців, що прийшли в Причорномор'я в XIII столітті. Середньовічна фортеця перевершує своїми розмірами всі подібні фортифікаційні споруди України. Периметр її стін становить 2,5 км, а загальна площа - більше 9 га. Товщина стін коливається від 1,5 до 5 м, а висота стін і веж - від 5 до 15 м. З півночі фортечні стіни майже впритул підступають до Дністровського лиману, а з інших трьох сторін фортецю оточує рів, сучасна глибина якого досягає 13-14 метрів.

Раніше на 42-й сесії комітету всесвітньої спадщини розглянули включення в список ЮНЕСКО нових об'єктів.

Також повідомлялося, що Україна передала ЮНЕСКО розсекречений архів про Чорнобиль.


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

ТЕГИ: ЮНЕСКОкрепостьОдесская областьсписок
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі