RU
 

Убивство Гандзюк. Луценко заявив про відставкуСюжет

Корреспондент.net,  6 листопада 2018, 14:29
0
637
Убивство Гандзюк. Луценко заявив про відставку
Фото: focus.ua
Катерина Гандзюк

Ось тільки в парламенті вже заявили, що відставку генерального прокурора підтримувати не збираються. Зате Луценко розповів про витік інформації про одного з можливих замовників убивства Гандзюк.

 
Убивство активістки Катерини Гандзюк залишається центральною темою на порядку денному країни.
 
Смерть Гандзюк обростає все новими і новими подробицями. А також не перестає використовуватися політиками для власного піару.
 
Активісти вимагають відставки генерального прокурора і міністра внутрішніх справ. Генпрокурор каже, що готовий подати заяву, але депутати його у відставку відпускати не хочуть, а хочуть створити слідчу комісію в парламенті по справі Гандзюк й за іншими нападами на активістів. Ось тільки ніякої юридичної сили і ніяких повноважень такі слідчі комісії не мають.
 
Усі продовжують торгуватися і кричати про захист активістів, а Гандзюк уже немає в живих.
 
Корреспондент.net розбирався, як розвивається справа активістки.
 
Нові факти - розмови про замовника
 
Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що на цей час у слідства є 12 підозрюваних як імовірних замовників нападу на активістку Катерину Гандзюк.
 
Напередодні в ЗМІ з'явилася інформація про роботу в Херсонській області групи деякого Ігоря Павловського. Павловський відомий як помічник народного депутата від БПП Миколи Паламарчука - колишнього заступника глави МВС. За даними ЗМІ, Паламарчук вважається одним з представників інтересів чинної влади в Херсонській області.
 
Згідно з однією з версій слідства, саме Павловський міг передавати гроші в оплату за організацію нападу на Катерину Гандзюк. У рамках розслідування кримінальної справи про замах на життя активістки Павловський був допитаний, але на цей час його процесуальний статус у справі - "свідок".
 
Нардеп Паламарчук назвав маренням інформацію про його можливу причетність до замаху на Гандзюк.
 
"Я Гандзюк не знав, її ніколи не бачив в очі, я з нею не перетинався. Я точно не маю ні мотивів, ні підстав. Не знав її. Вона мене не критикувала, не знала мене", - каже депутат.
 
 
За словами Луценка, "піарщики на крові" злили інформацію про одного з можливих замовників справи Гандзюк у ЗМІ. Тепер очевидно, що мова йде про Павловського.
 
"Сьогодні ми маємо підозри щодо 12 осіб, які, імовірно, були замовниками. Сама Гандзюк говорила про частину з них. Мені особисто вона говорила про трьох з них", - сказав Луценко.
 
Він додав, що слідство вважає доведеною провину виконавця і організатора і після низки експертиз справу буде передано до суду до кінця цього року.
 
"Щодо замовника, у слідства є версії, і я був упевнений, що воно ефективно рухається до завершення цієї частини розслідування. До вчорашнього дня я був упевнений, що ми спрацюємо ефективно. Але вчора, у результаті піару на крові, одна з версій витекла в ЗМІ ", - заявив генпрокурор.
 
Недовідставка Луценка
 
Напередодні 73 громадських організації підписали заяву, у якій закликали генерального прокурора Юрія Луценка і міністра внутрішніх справ Арсена Авакова піти у відставку.
 
"Розслідування нападу на Катерину Гандзюк знову показало очевидну неспроможність правоохоронної системи ефективно розслідувати як цей, так і низку інших нападів на цивільних активістів, які сталися в різних регіонах України після Революції гідності", - заявляють активісти.
 
Активісти вважають, що відсутність ефективної реформи поліції та прокуратури є причиною масових переслідувань і нападів на громадських активістів.
 
Юрій Луценко сьогодні з трибуни парламенту заявив, що подасть президенту заяву про свою відставку.
 
"Щоб не було сумнівів, що за владу ніхто не чіпляється, я сьогодні подаю заяву про відставку президенту України, і ви в парламенті повинні розглянути це питання. Прошу зробити це на цьому тижні", - сказав він.
 
Луценко заявив, що не може допустити двовладдя в країні, коли правоохоронну систему знищують бездоказово, навіть при розкритому злочині.
 
 
Ось тільки на виконаня повної процедури відставки генпрокурора в парламенті чекати не стали.
 
Віце-спікер Верховної Ради і член фракції Блок Петра Порошенка Ірина Геращенко заявила, що правляча коаліція не підтримує відставку генпрокурора Юрія Луценка.
 
"Ми, правляча коаліція, не підтримуємо відставку генпрокурора Юрія Луценка. І прошу спікера поставити на голосування це питання, і всі побачать, скільки голосів дасть коаліція", - сказала нардеп.
 
Згодом спікер Верховної Ради Андрій Парубій поставив на рейтингове голосування питання відставки генпрокурора, і за це віддали свої голоси лише 38 нардепів.
 
Що далі?
 
У підсумку тимчасову слідчу комісію у справах проти активістів у Раді таки створили. Тобто піар на темі вбивства Гандзюк продовжиться. Головне, щоб разом з ним тривало й слідство.
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet.
СПЕЦТЕМА: СюжетиКатерина Гандзюк
ТЕГИ: Луценкоотставкапарламент
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі