RU
 

Підвищення ціни на газ: необхідність чи геноцидСюжет

Корреспондент.net,  22 жовтня 2018, 20:53
0
871
Підвищення ціни на газ: необхідність чи геноцид
Фото: Цензор
Ціна траншу МВФ

З 1 листопада ціна на газ для населення зросте на 23,5%. 8,55 гривні коштуватиме один кубометр газу. Влада запевняє, що це рішення вимушене, а опозиція, що тариф можна було й не підвищувати. Кому вірити?

 
Ціну на газ в Україні мали підвищити ще з весни 2017 року. Таке зобов'язання України перед МВФ. Але уряд довго зволікав з цим непопулярним рішенням.
 
Тепер кажуть, що тягти далі нікуди, тому ціна на газ зросте на 23,5% з 1 листопада.
 
Навіщо це потрібно і які матиме наслідки, розбирався Корреспондент.net.
 
Доленосне рішення
 
"Багато хто з присутніх на засіданні не хотіли б на ньому бути, але є обставини, які слід враховувати", - не без зайвого пафосу розпочав екстрене засідання Кабінету Міністрів, на якому, власне, й прийняли рішення про подорожчання ціни на газ прем'єр-міністр Володимир Гройсман.
 
З 1 листопада ціна на газ зросте із 6,96 грн за кубометр до 8,55 грн.
 
За словами Гройсмана, це було непросте рішення: "Ще з липня працювали над тим, щоб знайти компроміс щодо ціни на газ, але не все в моїх силах". При цьому він підкреслив, що нинішнє подорожчання ще не найбільше, спочатку хотіли підняти ціну взагалі на 60%.
 
Якщо не буде вирішене питання з ціною на газ, може бути розірвано співпрацю з Міжнародним валютним фондом, що призведе до дефолту в країні, підкреслив прем'єр.
 
Він зазначив, що в держави є дуже великі борги, які треба повертати, а зобов'язання з вирівнювання ціни на газ були ще у 2008 році.
 
"Ми працюємо з фінансовими ринками світу, щоб віддати кредити, які на нас поклали минулі уряди протягом 2005-2013 років. Зараз ми щороку платимо 5 мільярдів доларів - як обслуговування (взятого тоді) боргу", - зазначив прем'єр.
 
Реакція МВФ
 
Уже через декілька годин після рішення Кабміну Міжнародний валютний фонд повідомив, що досяг з Україною угоди про нову 14-місячну програму підтримки економічної політики stand-by (SBA), яка замінить програму розширеного фінансування (EFF), що спливає в березні 2019 року.
 
Обіцяна сума коштів за новою програмою - 3,9 млрд гривень.
 
"Спираючись на прогрес, досягнутий у рамках механізму EFF у зменшенні макроекономічної уразливості, вона (програма) зосередиться, зокрема, на продовженні фіскальної консолідації і зниженні рівня інфляції, а також на реформах для посилення податкової адміністрації, фінансового і енергетичного секторів", - йдеться в заяві МВФ.
 
Угода підлягає схваленню менеджментом і радою директорів фонду.
 
Засідання ради очікується після парламентського схвалення Державного бюджету на 2019 рік відповідно до рекомендацій персоналу МВФ і збільшення тарифів на газ і опалення для домогосподарств, що відображає ринкові тенденції зі збереженням підтримки малозабезпечених споживачів.
 
Програма розроблялася спільно зі Світовим банком і Євросоюзом.
 
 
Що кажуть в опозиції
 
Лідер партії Батьківщина Юлія Тимошенко звернулася до депутатів всіх рівнів - обласних, районних, міських - скликати позачергові сесії та закликати негайно скасувати підвищення ціни на газ.
 
Тимошенко також безпосередньо звернулася до президента України з вимогою припинити "цей геноцид по відношенню до українського народу".
 
"Коли ця влада на чолі з президентом буде усунена шляхом демократичних виборів через сім місяців, я гарантую вам, що тарифи на газ і на тепло будуть як мінімум удвічі зменшені. А може, ще й у два з половиною рази", - пообіцяла вона.
 
 
Відповідь влади
 
У владі впевнені, що такі заяви - це звичайний популізм.
 
"Послухайте сьогодні обіцянки популістів здешевити газ у два, у три, у чотири, дехто домовився - у шість разів знизити ціну. Це можна зробити тільки шляхом повернення в російську газову кабалу", - сказав Порошенко.
 
"Раджу менше слухати солодкі голоси псевдозахисників. Чому? Тому що меду в них багато, правди - мало, або й зовсім немає", - додав Порошенко.
 
За його словами, найбільше "нахапалися кредитів" ті політичні сили, які сьогодні голосніше за інших "захищають" простий люд.
 
"54 мільярди доларів - ось загальна боргова спадщина, яку нагуляли сьогоднішні правдоборців у 2007-2013 роках. Тепер за ними хтось має прибрати. Вибачте, віддати", - заявив президент.
 
Президент також нагадав, що Україна віддавна мала зобов'язання щодо врегулювання ціни на газ. За його словами, зобов'язання прирівняти внутрішні ціни до ціни імпортного газу Україна взяла, коли Володимир Гройсман ще був мером Вінниці.
 
Він додав, що меморандум з МВФ підписали 31 жовтня 2008 року, і порадив погуглити, хто тоді був прем'єром України. Ми погуглили - і це як раз Юлія Тимошенко.
 
Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що підвищення ціни на газ - рішення неминуче і "необхідне для недопущення в Україні економічної кризи".
 
"Підняття ціни на газ - рішення неминуче, адже від цього залежить фінансова підтримка України з боку МВФ, яка зараз дуже потрібна державі. Це рішення необхідне для недопущення в Україні економічної кризи", - зазначив він і додав, що "вважає своїм обов'язком підтримати рішення уряду".
 
 
Не тільки газ
 
Нова вартість газу спричинить за собою перегляд тарифів на тепло і теплопостачання. Так що з 1 листопада подорожчає не тільки газ.
 
"На 17-18% зросте тариф на тепло практично по всій Україні. Національна комісія повинна це скорегувати. Буде хаос. Управлінської логіки я тут не бачу", - вважає колишній міністр житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко.
 
Гройсман каже, що всі, хто потребуватиме підтримки держави у вигляді субсидій - отримають її.
 
"Я розумію, що для кожної української сім'ї це важко, але мушу зазначити, що спочатку планувалося збільшити на 60%, але в результаті важких переговорів ми домовилися про компроміс", - сказав прем'єр.
 
У Мінсоцполітики розробили сім основних змін, що спрощують доступ громадян до отримання субсидій на житлово-комунальні послуги, заявив міністр соціальної політики Андрій Рева. Відтепер субсидію отримуватимуть ті, хто має борги за несплату єдиного соціального внеску з вини роботодавця.
 
Окрім цього, якщо в домогосподарстві є алко- чи наркозалежні люди, то така сім'я зможе претендувати на субсидію. Субсидія надаватиметься на "опалювальну площу", а не на загальну, як було раніше.
 
Збільшиться також фінансування програми теплих кредитів.
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet.
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: газЮлия ТимошенкоМВФПорошенкоКабмин Украины
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі