RU
 

Готуйте гроші. Як штрафуватимуть за швидкістьСюжет

Корреспондент.net,  16 жовтня 2018, 16:38
0
952
Готуйте гроші. Як штрафуватимуть за швидкість
Чим закінчиться камбек радарів

Від сьогодні патрульні поліцейські, озброївшись радарами TruCam, почали штрафувати водіїв за порушення швидкісного режиму.

 
Кілька років швидкісний режим на українських дорогах взагалі ніхто не контролював. Кількість ДТП говорила про те, що далі так тривати не може.
 
У 2017 році в результаті ДТП в Україні загинули 3432 людини, ще 34 677 отримали травми. За словами глави Нацполіції Сергія Князєва, щодоби в Україні в результаті ДТП, в середньому, гине вісім чоловік і 92 людини травмуються. Перевищення швидкості руху - одна з основних причин ДТП.
 
Країні обіцяли систему відеофіксації порушень правил дорожнього руху, але на неї все ще немає грошей. Тому прийняли проміжне рішення - повернули на окремі дороги поліцейських з радарами TruCam.
 
Як це працюватиме і дозволить зменшити кількість порушень, розбирався Корреспондент.net.
 

Які штрафи

 
Штраф за перевищення швидкості більш ніж на 20 км/год складе 255 гривень. Штраф за перевищення швидкості більш ніж на 50 км/год - 510 гривень.
 
Поліцейських з радарами можна буде зустріти на ділянках автодоріг міжнародного значення і в містах з підвищеним рівнем аварійності внаслідок перевищення швидкості. У Києві, наприклад, копи з TruCam стоятимуть на проспектах Перемоги і Бажана.
 
Також радари є на таких автомобільних дорогах:
 
  • Волинська область: Н-22 Устилуг - Луцьк - Рівне; М-07 Київ - Ковель - Ягодин.
  • Донецька область: М-14 Одеса - Мелітополь - Новоазовськ.
  • Житомирська область: М-07 Київ - Ковель - Ягодин; М-06 Київ - Львів - Чоп.
  • Закарпатська область: М-06 Київ - Львів - Чоп.
  • Івано-Франківська область: Н-10 Стрий - Івано-Франківськ - Чернівці - Новоселиця.
  • Київська область: М-03 Київ - Харків - Должанське; М-05 Київ - Одеса; М-06 Київ - Львів - Чоп; М-07 Київ - Ковель - Ягодин.
  • Львівська область: М-06 Київ - Львів - Чоп.
  • Миколаївська область: М-14 Одеса - Мелітополь - Новоазовськ.
  • Одеська область: М-05 Київ - Одеса; М-14 Одеса - Мелітополь - Новоазовськ; М-15 Одеса - Рені.
  • Полтавська область: М-04 Знам'янка - Луганськ - Ізварине.
  • Рівненська область: Р-05 Городище - Сарни - Рівне - Старокостянтинів; М-06 Київ - Львів - Чоп.
  • Чернівецька область: Н-10 Стрий - Івано-Франківськ - Чернівці - Новоселиця.
  • Чернігівська область: М-01 Київ - Чернігів - Нові Яриловичі.
 
Ховатися в кущах з радаром поліцейські не будуть. Про фото- і відеофіксацію порушень заздалегідь повідомлять відповідні дорожні знаки. Крім того, в місцях фіксації порушень перебуватимуть службові авто з увімкненими маячками синього кольору.
 
Згідно з Правилами дорожнього руху, як нагадують експерти, транспортний засіб зобов'язаний при проїзді поруч з таким патрульним авто (з синіми мигалками) скинути швидкість до 40 км/год. Тобто, якщо всі описані особливості застосування будуть дотримуватися, то порушення фіксуватися не будуть - водії зможуть заздалегідь скинути швидкість.
 
 

Як це працює

 
Той варіант TruCam, що почали використовувати патрульні, являє собою ручний лазерний локатор, інтегрований з цифровою фотовідеокамерою. Довгий час його не могли застосовувати, так як він був несертифікований.
 
Як стверджують у Нацполіції, пристрій вже сертифіковано, застосовувати його можна. Щоправда, поки для експлуатації передано всього 25 "трукамів", але скоро їх стане більше, обіцяють в МВС.
 
Перший заступник начальника департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький стверджує, що прилад TruCam дозволяє фіксувати швидкість на дистанції близько 1.200 м.
 
Дані з TruCam будуть передаватися по захищеному каналу на сервери патрульної поліції. Рішення про складання постанови на місці буде приймати патрульний. У разі неможливості затримати порушника патрульний буде самостійно вирішувати, як чинити з інформацією про порушення, і передавати її наступним патрульним або стаціонарним постам.
 

Поетапний процес

 
В уряді кажуть, що повернення на дороги ручних вимірювачів швидкості, - це перший крок до зменшення кількості загиблих в аваріях. Наступний етап - установка на патрульні машини мобільних пристроїв. Вони фіксуватимуть порушення навіть під час руху поліцейських авто.
 
Згодом вулиці і траси оснастять автоматичними камерами, про які, власне, говорять уже кілька років.
 
 

Є сумніви

 
З появою інформації про повернення радарів у суспільстві відразу заговорили про те, що це вирок реформі поліції. Тому, як радар - це засіб боротьби з наслідками, але не причинами.
 
Є і ще один дуже серйозний недолік: патрульний сам приймає рішення, чи буде він "полювати" на конкретне авто, чи ні. Що створює можливості для вибіркового характеру контролю швидкісного режиму. У той час, як автоматична система фіксації і збору інформації про порушення ПДР ліквідує людський фактор.
 
Автомобільний журналіст, засновник блогу autogeek.com.ua Євген Муджирі вважає, що водії на вулицях українських міст звикли їздити швидко і порушувати швидкісний режим через безкарність. Але насправді швидкий рух не дає відчутного виграшу в часі.
 
"Протяжність проспекту Перемоги в Києві - 9,5 км, проспекту Бажана - 5,5 км. Це дві магістралі, де всі звикли їхати швидко, тому що там є три смуги в одну сторону і можна зайняти лівий ряд і «притопити». Якщо раніше цю відстань ви проїжджали за шість хвилин на швидкості 90-100 км на годину, то зараз ви проїдете її за дев'ять хвилин. Чи варто сперечатися через три хвилини? Перевищення швидкості - від безкарності", - вважає експерт.
 
Але ось тільки чи приберуть радари безкарність - питання досі відкрите.
 

Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: скоростьполициянарушение ПДД
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі