RU
 

Страх і велика політика. Реакція на автокефаліюСюжет

Корреспондент.net,  12 жовтня 2018, 14:32
0
1233
Страх і велика політика. Реакція на автокефалію

Як в світі реагували і коментували рішення про надання православній церкві в Україні автокефалії.

Рішення Вселенського Патріархату розпочати надання автокефалії Православній церкві України викликало чимало суперечок і обговорень у всьому світі.

Одні підтримують це рішення, інші протестують, треті - говорять про політику.

Корреспондент.net зібрав реакцію на підтримку української автокефалії.

США

Спеціальний представник Держдепу США з питань України Курт Волкер заявив, що Сполучені Штати повністю підтримують прагнення українців мати власну єдину помісну церкву.

Волкер назвав рішення Вселенського патріарха Варфоломія про підтримку надання автокефалії Українській церкві релігійним, а не політичним.

"З американської точки зору, єдине, що ми можемо сказати, що ми віримо в принцип релігійної свободи. Наша країна ґрунтується на цьому, і тому ми підтримуємо прагнення будь-яких людей сповідувати їхню релігію так, як вони хочуть, і мати свободу і визнання і робити це мирно", - заявив спецпредставник США.

Волкер сподівається, що не буде протестів і насильницьких дій, організованих після цього рішення. На його думку, це було б трагедією.

Спецпредставник Держдепу також прокоментував попередження представників РПЦ, що незалежність Української церкви призведе до насильства в Україні.

"Це трагедія, що ви маєте релігійних лідерів, які говорять про звернення до насильства. Це буде жахливий випадок, і ми, безумовно, не хочемо бачити це", - наголосив Волкер.



Росія

У Москві дії Варфоломія називають "беззаконням діянням". Відповісти обіцяють в Мінську, вже наступного понеділка, коли там пройде засідання Священного Синоду Російської православної церкви.

Після рішення про автокефалію Росія вже готова до "захисту" російськомовних в Україні, заявив журналістам прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков.

При цьому він заявив, що світська влада в Росії не буде втручатися в міжцерковний діалог.

"Православ'я є однією з релігій, яка сповідується в РФ, то, звичайно, все, що відбувається в світі православ'я, є темою підвищеної уваги з боку держави, але про втручання держави в ці процеси йтися не може", - сказав Пєсков.

Також він зазначив, що Росія готова "політико-дипломатичним шляхом" захистити православних росіян в Україні, якщо будуть проти них якісь провокації.

"Якщо події, що розвиваються, увійдуть в русло протиправних дій, то, звичайно, як Росія всюди захищає інтереси російських і російськомовних, то так само, і про це неодноразово говорив Путін, Росія захищає інтереси православних. Це абсолютно обґрунтована і зрозуміла позиція", - додав спікер Кремля.



Крок з політичним підтекстом - Financial Times

"Це крок з політичним підтекстом, зроблений всупереч суворим застереженням з вуст Москви", - пишуть журналісти Financial Times.

Вони називають рішення Вселенського патріарха - "перемогою України в ширшій боротьбі з Росією, яка зачіпає анексію Москвою Криму в 2014 році і її триваючу підтримку сепаратистів, які борються проти Києва на сході країни".

Президент України Петро Порошенко "енергійно лобіював визнання церкви, роблячи ставку на те, що це досягнення може підвищити його шанси на переобрання в 2019 році", зазначають автори.

Лідер РПЦ Патріарх Кирило ще у вересні пригрозив, що його церква розірве зв'язки з Константинопольським Патріархатом, якщо той визнає незалежну українську церкву. На думку авторів, розрив Москви зі Стамбулом став би феноменом, рівносильним розколу на православ'я і католицизм в 1054 році.

"Рішення визнати Українську церкву сприймається і як прямий результат вторгнення Росії до Криму в 2014 році і її ролі у війні на сході країни, що триває вже чотири роки, і як зразок того, як агресивна зовнішня політика Путіна послабила глобальну репутацію Росії навіть в духовній сфері. Аналітики застерігають про ризик релігійних конфліктів під час назріваючого процесу, в ході якого українські парафії повинні вирішити, чи приєднаються вони до нової незалежної української православної церкви або збережуть вірність РПЦ", - йдеться статті.

Українські спецслужби побоюються, що Росія спробує підігріти розбрати в ході цього процесу, пише видання.

Мало що означає для вірян - The Washington Post

У плані повсякденного життя автокефалія Української церкви буде мало що значити для віруючих, але для українських політичних лідерів вона буде знаменувати собою черговий важливий символічний розрив з Росією, пишуть журналісти The Washington Post.

"Вибачте мій пафос, але дійсно йдеться про контроль Росії над умами і душами українського народу", - наводить видання слова нардепа Віктора Єленського.

"Москва виставляє Україну агресором, а прагнення до автокефалії зображує як наступ. Але для українців це оборона", - сказала доцент кафедри історії та російських і східноєвропейських досліджень Уесліанського університету (США) Вікторія Смолкін.

"Це дійсно підриває всю рекламу Росії своєї ролі в світі або, так би мовити, маркетингове просування", - вважає директор Центру православних досліджень при Фордемському університеті (США) Джордж Демакопулос.

"У всього цього є реальні геополітичні наслідки, - додав він. - Особливо коли є така фігура, як Путін, якому вдається приховувати страждання свого народу за цією демонстрацією міжнародної мощі".

Мирного співіснування не буде - Tageszeitung

"Християнські православні церкви, до яких по всьому світу належать 300 млн віруючих, стоять перед розколом, - пише німецьке видання Tageszeitung.

Українська православна церква Московського Патріархату поки є єдиною канонічною з трьох існуючих в Україні православних церков, тобто визнаною Константинопольським Патріархатом, зазначають журналісти. Тепер же, Константинополь повинен визнати і дві інші українські православні церкви.

"Будучи православною християнкою, я можу ходити тільки до церкви Московського Патріархату, тому що інші не є визнаними православними церквами. Але як свідома громадянка своєї країни я не можу ходити до церкви Московського Патріархату, тому що Московський Патріархат є дуже промосковським", - наводить Tageszeitung слова української радіожурналістки Аліни Белобри.

Для мирного співіснування різних визнаних Константинополем православних церков, як уявляє собі це Белобра, є приклад. В Естонії співіснують православна церква Московського Патріархату і церква Константинопольського Патріархату. Однак багато що говорить про те, що в Україні все буде не так, констатують журналісти.

"Для української політики питання єдиної церкви, яка позбавить значущості Православну церкву Московського Патріархату, є життєво важливим, - наголошує автор статті. - У квітні, виступаючи перед українським парламентом, Порошенко заявив, що створення єдиної православної церкви - це не питання релігії, а інструмент боротьби в гібридній війні з Росією".

У Росії в свою чергу попередили, що визнання обох українських православних церков Константинополем може мати серйозні наслідки і призвести до кровопролиття.

Живуть в страху - Le Figaro

Французьке видання опублікувало репортаж зі Львова та села Котюжини.

У Котюжинах передача церкви Святого Стефана з Київського патріархату Московському привела до конфлікту. Будучи сусідами, віруючі з двох таборів бояться зустрічатися один з одним, пише видання. "До нас ставляться як до ворогів України і сепаратистів, звинувачують нас у тому, що ми підтримуємо Путіна, але я не займаюся політикою. Бог тим більше не має з цим нічого спільного. Я задовольняються лише тим, що молюся", - наводять слова пенсіонерки Ірини, яка ходить до церкви УПЦ МП, хоч і не говорить в побуті російською мовою.

У Львові парафіяни церкви Святого Великомученика Георгія Побідоносця побоюються, що їхню церкву спіткає та ж доля.


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: РоссияСШАцерковьправославная церковьПорошенко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі