RU
 

Мертвий закон. Особливий статус Донбасу продовжатьСюжет

Корреспондент.net,  3 жовтня 2018, 16:20
0
521
Мертвий закон. Особливий статус Донбасу продовжать
У минулому році під час голосування за закон про особливий статус Донбасу в Раді було дуже гаряче

Президент Петро Порошенко пропонує Верховній Раді продовжити дію закону про особливий порядок самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей.

 
Термін дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування для ОРДЛО, в народі - закон про особливий статус Донбасу закінчується вже 10 жовтня.
 
І Верховній Раді знову доведеться продовжувати його. Так було вже кілька разів, і завжди з великими суперечками, скандалами, а часом навіть жертвами.
 

Навіщо продовжувати?

 
Представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко заявила, що продовження дії закону про особливий порядок самоврядування в окремих районах Донбасу забезпечить продовження санкцій проти Росії, підтримку України в світі, а також введення миротворчої місії ООН на сході країни.
 
Перший віце-спікер Ради Ірина Геращенко попросила провести у фракціях зустрічі і обговорити цей закон.
 
Спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер також рекомендує українській владі продовжити дію закону.
 
Волкер нагадав, що ключові санкції щодо Росії, що діють в Європейському Союзі, прив'язані до виконання Мінських домовленостей, в яких серед іншого йдеться про необхідність збереження особливого статусу непідконтрольної частини Донбасу.
 
Спецпредставник Держдепу підкреслив, що саме Росія постійно порушує ключові вимоги Мінських угод, але в той же час закликав Україну не допускати претензій у свою сторону.
 
"Ви знаєте, що в Європейському Союзі є багато голосів за те, щоб зняти санкції, навіть якщо Росія не зробить ні кроку. Не продовження закону про особливий статус Донбасу дасть аргументи тим, хто просуває ідею зняття санкцій", - заявив він.
 

Скандальний закон

 
Закон про особливий статус Донбасу не діє зараз, та й не діяв ніколи. Він набирає чинності тільки після проведення виборів на непідконтрольних територіях.
 
Документ передбачає, що місцеві органи влади на Донбасі зможуть створювати "народні загони міліції", які й будуть займатися охороною громадського порядку. Український уряд має безпосередньо з органами влади укладати договори, спрямовані на економічний розвиток регіону. При цьому, в бюджеті країни повинні бути чітко прописані і захищені видатки на утримання таких територій.
 
Держава повинна буде фінансувати відновлення зруйнованих об'єктів промисловості, транспортної та соціальної інфраструктури, житлового фонду, переорієнтацію промислового потенціалу, створення нових робочих місць, залучення інвестицій і кредитів для відновлення і розвитку об'єктів, розташованих в окремих районах Донецької і Луганської областей.
 
Крім того, закон про особливий статус Донбасу передбачає надання амністії учасникам подій на території Луганської та Донецької областей. Україна ґарантує особливий порядок призначення керівників прокуратури і судів. У їх виборі братимуть участь і органи місцевої влади.
 
Коли за цей закон голосували в вересні 2014 року, то під Радою зібралися протести, а саме засідання зробили закритим, навіть вимкнувши табло для голосування. Щоб не бачили, хто за це голосує?
 
У минулому році, коли термін дії намагалися продовжити в Раді, кидали димові шашки.
 
 
Лобісти продовження і їхні опоненти звинувачували один одного в зраді національних інтересів, влаштовували бійки. Задля проведення закону довелося проголосувати ще й за законопроект про реінтеграцію (або деокупацію) Донбасу, в якому, крім іншого, Росія була названа агресором, самі непідконтрольні території - окупованими, а самопроголошені республіки - окупаційними адміністраціями.
 
Також у рішенні про продовження дії закону була обмовка, що сам Закон про особливий порядок самоврядування в ОРДЛО набуде чинності тільки після виведення звідти "всіх незаконних збройних формувань, їх військової техніки, а також бойовиків і найманців".
 
Що буде цього разу?
 

Таки продовжать?

 
Експерти впевнені, що дію закону знову продовжать.
 
"Я думаю, що закон про особливий статус Донбасу, швидше за все, буде проголосований, тому що тиснуть Європа і США, і провладні фракції змушені будуть піти на прийняття цього закону з продовження особливого статусу... Але закон не діє, і все залишається тільки на словах. Політичні переговори з приводу кризи практично не ведуться. Ми пам'ятаємо, що дуже давно збирався на високому рівні "нормандський формат". "Мінський формат" теж фактично буксує", - прогнозує доктор політичних наук Ігор Піляєв.
 
"Верховна Рада продовжить закон про особливий статус Донбасу, так як свою чітку позицію з цього питання позначив спецпредставник Держдепу США Курт Волкер, який заявив, що не можна давати президенту РФ Володимиру Путіна приводу для того, щоб говорити, що проблема не в Москві, а в Києві. Непродовження закону про особливий статус Донбасу давало б Кремлю такий козир. Незважаючи на те, що закон про особливий статус не стикується з законом про реінтеграцію Донбасу, проте, нардепи за нього проголосують", - вважає політолог Андрій Золотарьов.
 
Закон про особливий порядок самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей є "шкідливим і небезпечним" і може "роздерти Україну зсередини", вважає заступник голови Верховної Ради України Оксана Сироїд.
 
"Це закон, який може роздерти і зруйнувати Україну зсередини, якщо його дію буде запущено, тому за нього не можна голосувати ні в якому разі", - зазначила віце-спікер.
 
За її словами, Україна за чотири роки не внесла ніяких суттєвих пропозицій щодо політики, що стосується тимчасово окупованих територій, в результаті чого країна безальтернативно має тільки Мінські угоди, які Сироїд назвала "фейковим рішенням".
 
 
Нардеп Іван Винник вважає, що в тексті нового документа потрібно прибрати "ліберальні" норми про амністію для сепаратистів, право на власні суди, прокуратуру і "народну міліцію". Замість цього, за словами нардепа, там потрібно прописати створення військово-цивільних адміністрацій до моменту відновлення дії органів місцевого самоврядування та можливість роботи в них представників ОБСЄ і ООН.
 
Однак перший віце-спікер Ірина Геращенко впевнена: "тіло" основного закону чіпати не будуть.
 

Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: РададонбассПорошенко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі