RU
 

Далеко не перший. Напад на активіста в ОдесіСюжет

Корреспондент.net,  24 вересня 2018, 11:00
0
135
Далеко не перший. Напад на активіста в Одесі
Олег Михайлик, в якого стріляли в Одесі

В Одесі стріляли в громадського активіста, лідера одеського осередку партії "Сила людей" Олега Михайлика. Корреспондент.net зібрав подробиці нападу.

В Одесі напали на громадського активіста. Подібне в місті відбувається далеко не вперше. Цього разу намагалися вбити Олега Михайлика - громадського і політичного діяча.

Колеги потерпілого звинувачують в тому, що сталося, місцеву владу. Вже і в Києві заговорили про те, що пора звернути увагу на ситуацію в Одесі, де постійно атакують активістів або журналістів.

Корреспондент.net зібрав дані про останній напад.

Що трапилося?

На Михайлика напали у дворі його будинку в самому центрі Одеси. Стріляли з револьвера калібру 5,6 мм. Активіст був доставлений в клінічну лікарню №1 міста з проникаючим вогнепальним пораненням лівої половини грудної клітки та плеча.

Михайлик втратив до 2 літрів крові, пережив клінічну смерть і вже прийшов до тями, навіть поспілкувався зі слідчим. При цьому за медичними показаннями кулю з тіла поки витягти не можна.

"Напад стався біля будинку Олега, це майже поруч з обласним управлінням МВС. У поліції повідомили, що експерти свою справу зробили на місці злочину. Гільзи не знайшли. Хочеться вірити, тому що комунальні служби вранці все ретельно прибрали. Також в поліції повідомили, що знімуть відео з камер спостереження. Це центр міста, там камери понатикані всюди. Будемо сподіватися, що вони в повному обсязі одночасно зламалися", - розповіла одеська журналістка, екс-заступник голови Одеської ОДА Зоя Казанжи.



Чим відомий Михайлик?

За тиждень до замаху Михайлик на прес-конференції вимагав відставки начальника головного управління поліції в Одеській області Дмитра Головіна і прокурора області Олега Жученка.

Заступник голови міської організації Народного Руху України Аліна Радченко зазначила, що останні напади на активістів в Одесі об'єднують два прізвища: мера Геннадія Труханова та "неофіційного господаря міста" Володимира Галантерника.

"Олег - єдиний з усіх активістів відкрито говорив, що буде балотуватися в мери Одеси", - розповіла вона.

Михайлик - лідер міського осередку партії "Сила людей". У партії також вважають, що до нападу може бути причетний мер Одеси Геннадій Труханов.

"Олег завжди говорив, що Труханов очолює злочинне угруповання, яке грабує наше місто, а глава ГУ Нацполіції в Одеській області Дмитро Головін і обласний прокурор Олег Жученко прикривають одеську владу в їхній незаконній діяльності", - заявив глава одеського обласного осередку партії "Сила людей" Ігор Бичков.

22 вересня Михайлик брав участь в акції проти незаконної забудови на Ланжероні біля дельфінарію, яку веде депутат міськради Андрій Кисловський.



Сумна тенденція

За даними народного депутата Мустафи Найєма, в Одесі з літа 2017 року на лікарняних ліжках з розбитими головами, ножовими або вогнепальними пораненнями опинилися чотирнадцять членів громадських організацій і співробітників ЗМІ".

"Вони всі з різних організацій, політичних сил і ЗМІ. Спільні два факти: вони системно і багато років говорять про корупцію і порушення міської влади на чолі з Геннадієм Трухановим і, друге, всі вони дотримуються проукраїнських поглядів. Такої статистики немає в жодному іншому місті країни. Про ці цифри і факти знають всі і всюди: в СБУ, в ГПУ, в МВС і Нацполіції. Але ще у всіх цих кабінетах знають, що скоро вибори, і у місцевої влади в Одесі є "зелене світло" на будь-які заворушення в обмін на голоси на президентських виборах особисто з кабінетів в адміністрації глави держави. Ситуація вже дійшла до абсурду - про захоплення влади в місті місцевими нелегальними проросійськими охоронними структурами безпосередньо говорить вже ОБСЄ! І це в країні, яка вимагає у всього світу допомоги у війні із сепаратизмом", - обурюється Найєм.

Депутат пропонує обговорити ситуацію в Одесі у Верховній Раді і на засіданні РНБО.

24 травня двоє невідомих скоїли замах на екс-керівника одеського "Правого сектора" Сергія Стерненка. В ході сутички він отримав ножове поранення. Один з нападників втік, був затриманий поліцією і відпущений, він проходить у справі як свідок. Інший нападник отримав від Стерненка смертельний удар ножем. Це був вже третій напад на Стерненка: 1 травня невідомий вистрілив в нього ззаду з травматичної зброї. 7 лютого Стерненка побили поруч з його будинком.

5 червня в Одесі двоє невідомих напали з ножем і поранили лідера місцевого Автомайдану Віталія Устименка. Поліція кваліфікувала напад як замах на вбивство.

Протести

Соратники Михайлика протестували після нападу на нього біля будівлі одеського обласного управління поліції.

Члени громадських організацій, правозахисники та співробітники ЗМІ Одеси звернулися до президента України, глав МВС, ГПУ і СБУ із закликом розслідувати всі факти нападу на журналістів і активістів в місті.

"Ситуація, що склалася в Одесі, може призвести до вкрай негативних наслідків для громадської та національної безпеки і вимагає негайного втручання органів центральної влади. Закликаємо представників влади прийняти комплекс невідкладних заходів щодо недопущення дестабілізації ситуації в Одеській області і захисту прав і свобод громадян", - йдеться в заяві.

Зокрема, від президента України Петра Порошенка вимагають "негайного обговорення ситуації, що склалася в Одесі на позачерговому засіданні РНБО і створення єдиного штабу з контролю за розслідуванням всіх фактів нападу на журналістів і активістів".

Від голови МВС Арсена Авакова та голови Нацполіції Сергія Князєва вимагають звільнити начальника ГУ НП в Одеській області Дмитра Головіна і його заступників, від глави СБУ Василя Грицака - звільнити главу облуправління СБУ Олександра Довженка і розслідувати "всі прояви сепаратизму в місті і області".

Від генпрокурора Юрія Луценка вимагають звільнення керівника прокуратури Одеської області Олега Жученка, його заступників та взяття під особистий контроль розслідування всіх фактів нападів на журналістів і активістів.

"Від уповноваженого з прав людини - доповіді про стан справ в Одеській області щодо дотримання прав журналістів, громадських активістів та розслідування відповідних кримінальних проваджень", - йдеться в заяві.

Крім того, Верховну Раду закликають створити спецкомісію щодо ситуації, яка склалася в Одесі, із захисту прав представників громадянського суспільства і розслідування відповідних кримінальних проваджень правоохоронними органами.

Підписантами заяви виступили партії "Національний Корпус", Народний Рух України, Громадянська позиція, ДемАльянс, Сила Людей, "Самопоміч", "Рух нових сил", низка громадських організацій і кілька засобів масової інформації.


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: ОдессанападениепокушениеТруханов
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі