RU
 

Два роки без відповідей. Річниця вбивства ШереметаСюжет

Корреспондент.net,  20 липня 2018, 13:13
0
176
Два роки без відповідей. Річниця вбивства Шеремета
Річниця вбивства Шеремета

Два роки тому в Києві підірвали автомобіль журналіста Павла Шеремета, слідство триває, винних у вбивстві поки так і не назвали.

Два роки тому Павло Шеремет помер дорогою на роботу. Його автомобіль підірвали на перехресті в центрі Києва.

За два роки, які минули після вбивства Шеремета, політики давали багато обіцянок. Називали розкриття цієї справи "справою честі", залучали американських правоохоронців, але "віз і нині там". Немає навіть підозрюваних.

Корреспондент.net згадав, що відбувалося навколо справи Шеремета.

Як триває слідство

Слідство вважає пріоритетною версією вбивства Шеремета мотив його журналістської діяльності в Україні та інших країнах.

"Заслуговують на увагу ті журналістські розслідування, які не були завершені. Також розглядається версія професійна діяльність журналіста за межами України. Публікації журналіста і випуски його програм мали критичний характер чинної влади як в Республіці Білорусь, так і в Російській Федерації", - розповідав ще в лютому на спеціальній прес-конференції заступник голови Національної поліції Олександр Вакуленко.

"Критичні виступи і озвучування позиції щодо експансії Російської Федерації в Чечні, Грузії і Україні також розглядаються як версія професійної діяльності журналіста за межами України", - додав він.

Також, за словами заступника глави Нацполіції, розглядається версія "дестабілізація ситуації в державі, що обумовлено зухвалістю і демонстративністю способу вбивства журналіста".

У поліції також відзвітували про проведений обсяг слідчих дій. За словами Вакуленка, були допитані 1800 осіб, з яких понад 300 - безпосередні очевидці вибуху, жителі будинків в районі вибуху.



"Встановлено і допитано 224 таксистів і їхніх пасажирів, які проїжджали біля місця вибуху в зазначений час. Встановлено 48 власників автомобілів, припаркованих поблизу місця злочину. 60 осіб допитані з кола особистих і професійних зв'язків потерпілого, журналістів і колег", - повідомив Вакуленко.

Слідство вилучило близько 150 терабайтів інформації з камер спостереження і продовжує їхнє вивчення. У процесі розслідування було призначено 16 експертиз.

Ні організатори, ані виконавці вибуху не встановлені.

Розслідування журналістів

Журналісти "Слідство.Інфо" в документальному фільмі "Вбивство Павла", спираючись на записи камер спостереження в районі вибуху, встановили: вибухівку вночі з 19 на 20 липня заклала під авто жінка, її прикривав чоловік - вони перебували поряд з місцем вибуху і вранці 20 липня.

Крім того, в ту ніч під будинком, де жив Шеремет, стояли підозрілі червоний "Мерседес" і сіра "Шкода", водій останньої Ігор Устименко виявився колишнім співробітником СБУ. У Службі безпеки заявили, що він не виконував завдань відомства. Однак Устименка допитали.

Глава Нацполіції Сергій Князєв не відкидає помилки співробітників поліції в розслідуванні вбивства журналіста Павла Шеремета.



Міжнародна реакція

Комітет захисту журналістів (CPJ) констатував, що за рік розслідування вбивства Шеремета не дало результатів - і запропонував провести міжнародне розслідування. Там не відкидають, що до вбивства Шеремета можуть бути причетні влада Білорусі, Росії та України.

У Центрі дослідження корупції та організованої злочинності вважають, що до вбивства журналіста Павла Шеремета причетна українська влада.

На початку розслідування президент Петро Порошенко називав його справою честі поліції і обіцяв зробити все, щоб винних покарали. В травні 2017 року президент зізнався, що чекав кращого результату.

У вересні 2017 року стало відомо, що головне слідче управління Нацполіції засекретило всі судові рішення у справі про вбивство Павла Шеремета для захисту життя осіб, "які беруть участь у кримінальному судочинстві".

13 квітня 2018 року заступник голови СБУ Віктор Кононенко констатував, що за майже 2 роки розслідування слідство не має реальної доказової бази у справі про вбивство Шеремета.

Публічний звіт

Журналісти вимагають від влади і правоохоронців публічного звіту про результати розслідування вбивства Шеремета, йдеться в заяві Національної спілки журналістів України.

"Відсутність прогресу в цій резонансній справі - це тривожний сигнал для всього журналістського співтовариства, для суспільства в цілому: безкарність за злочини проти медійників породжує нові злочини", - йдеться в заяві.

Журналісти нагадали, що торік Порошенко вимагав публічного звіту про результати розслідування, але він так і не відбувся.

"Спілка продовжує вимагати його (публічного звіту) проведення. Журналісти і суспільство мають право знати, що слідство зробило, щоб знайти і покарати вбивць нашого колеги", - йдеться в заяві.

Зазначається, що поки журналістське розслідування вбивства Павла Шеремета (фільм "Вбивство Павла") відкрило набагато більше інформації, ніж офіційне розслідування МВС.

"А рекомендації авторитетного американського Комітету захисту журналістів, викладені в спеціальному звіті "Відмова від правосуддя", залишаються проігнорованими", - зазначили в НСЖУ.

"Пам'ять Георгія Гонгадзе, Ігоря Александрова, В'ячеслава Веремія, Павла Шеремета та інших журналістів, які загинули під час виконання своїх професійних обов'язків, спонукає нас до солідарності - вбивці і замовники повинні бути покарані", - йдеться в заяві.



Акція пам'яті

У п'ятницю, 20 липня, на місці загибелі Шеремета збираються його колеги і друзі, щоб вшанувати його пам'ять.

Також в акції беруть участь народні депутати, посол США в Україні Марі Йованович.



Люди несуть квіти, деякі тримають чорні таблички з датою загибелі журналіста і написом "Павло Шеремет. 2 роки. Вбивці досі не знайдені".


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

СПЕЦТЕМА: СюжетиЗагибель Павла Шеремета
ТЕГИ: полицияЖурналистыПорошенкорасследованиеследствие
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі