RU
 

У СБУ заперечують справу проти С14

Корреспондент.net,  18 червня 2018, 13:38
0
246
У СБУ заперечують справу проти С14
Фото: facebook.com/yevgen.karas
Справа за викрадення Лусваргі відкрита на невстановлених осіб, заявили в СБУ

Проти організації С14 не відкривали кримінального провадження за затримання громадянина Бразилії Лусваргі. Справу ведуть проти невстановлених осіб.

 
Служба безпеки України не відкривала кримінального провадження проти організації С14 та її лідера Євгена Карася через затримання бразильця Рафаеля Лусваргі. Про це прес-секретар СБУ Олена Гітлянська повідомила в коментарі Радіо Свобода в понеділок, 18 червня.
 
За її словами, справу відкрито стосовно групи невстановлених осіб.
 
"За заявою адвоката Рибіна на підставі рішення суду СБУ відкрила провадження щодо позбавлення волі іноземного громадянина групою невстановлених осіб за ст.146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини). Отже, кримінальних проваджень проти організації С14 та її керівників на сьогодні СБУ не відкривалося і не розслідується ", - сказала Гітлянська.
 
Вона додала, що ст.146 Кримінального кодексу України не є підслідною для СБУ, тому провадження, швидше за все, передадуть поліції.
 
Нагадаємо, раніше сьогодні адвокат Лусваргі Валентин Рибін заявив, що СБУ порушила справу на С14 за викрадення бразильця.
 
Раніше повідомлялося, що Шевченківський суд Києва ухвалив порушити кримінальну справу стосовно лідера С14 Євгена Карася через дії щодо бразильця Рафаеля Лусваргі.
 
Нагадаємо, Лусваргі в Україні звинувачують в участі в незаконних збройних формуваннях. Бразилець входив у так званий 1-й механізований батальйон Вікінг самопроголошеної ДНР. Він був задіяний у підрозділах сепаратистів у боях під Дебальцевим й у районі донецького аеропорту.
 
У численних відеороликах він розповідав, як убивав українських військових, штурмував Дебальцеве, отримав поранення під донецьким аеропортом - і обіцяв дійти до Києва і спинити війну.
 
Лусваргі затримали в аеропорту Бориспіль 6 жовтня 2016 року. У січні 2017 року Печерський райсуд Києва засудив його до 13 років позбавлення волі за ст.258-3 КК України "Створення терористичної групи або терористичної організації". Бразилець визнав свою провину і заявив, що розкаявся.
 
У серпні 2017 року Апеляційний суд Києва скасував вирок і повернув справу Лусваргі на судове розслідування у зв'язку з допущеними істотними порушеннями під час ухвалення вироку. Зокрема, порушенням правил підсудності - розглядати справу Лусваргі мав не Печерський суд Києва, а Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області.
 
Після скасування вироку бразильцеві продовжили запобіжний захід, однак наприкінці 2017 року він вийшов на свободу під особисте зобов'язання. Зміну запобіжного заходу ініціював прокурор у справі Ігор Вовк. Після цього обговорювана особа жила в чоловічому Свято-Покровському Голосіївському монастирі Української православної церкви (Московського патріархату).
 
4 травня 2018 року представники націоналістичної організації С-14 схопили Лусваргі на території бразильського посольства. Його примусово відвели до будівлі СБУ і віддали в руки силовиків.
 
7 травня суд заарештував бразильця Лусваргі на 60 діб без можливості внесення застави.
 
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet.
ТЕГИ: СБУуголовное дело
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі