RU
 

Справа Мосійчука розкрита. Навіщо нардеп Росії?Сюжет

Корреспондент.net,  6 квітня 2018, 14:30
2
1624
Справа Мосійчука розкрита. Навіщо нардеп Росії?
Справа Мосійчука розкрита

Служба безпеки України з'ясувала, що вибух біля телеканалу Еспресо в Києві був замахом на життя народного депутата Ігоря Мосійчука, який замовила Росія.

 
Правоохоронці розкрили справу про теракт біля телеканалу Еспресо в жовтні 2017 року.
 
Тоді від вибуху загинуло двоє людей, народний депутат від Радикальної партії Ігор Мосійчук і ще двоє людей були поранені.
 
СБУ з'ясувала, що вибух був замахом на Мосійчука, який організувала Росія з метою дестабілізації ситуації в країні.
 
Корреспондент.net зібрав подробиці резонансної справи.
 
Невстановлена ​​особа
 
Правоохоронці з'ясували, що організатором замаху був невстановлений представник Головного управління Генштабу РФ. Слідчі стверджують, що ця людина двічі приїжджала на територію України за підробленими документами і організувала групу з трьох українців для здійснення теракту.
 
Ім'я росіянина не встановлене, але в СБУ впевнені, що він представник російської зовнішньої розвідки.
 
Виконавці злочину - уродженець Азербайджану Олександр Феліксович Григорян, 1974 р.н., зареєстрований у Дніпропетровській області, уродженець Волині Ігор Миколайович Лисак, 1980 р.н., прописаний у Києві, і Михайло Анатолійович М'ятних, 1981 р.н. - уродженець і житель Києва .
 
Затриманий тільки М'ятних, двоє інших - перебувають на території Росії й оголошені в розшук.
 
М'ятних, за даними СБУ - інтелігент-зайдиголова, який облашутвався в гаражі. У його ж гаражі зберігалася і готувалася вибухівка. Всі троє виконавців мають вищу освіту. Характеризувалися позитивно, тільки М'ятних затримувався за зберігання невеликої кількості боєприпасів, але справу так і не було відкрито.
 
 
Як усе відбулося
 
Григорян майстрував вибуховий пристрій, періодично залучаючи до цього Лисака. Лисак же діставав деталі для бомби і разом з М'ятних установлював її на мопед марки "Сеул", який і підірвали під телеканалом Еспресо. Лисак пригнав на місце теракту мопед і активував бомбу. Після теракту він поїхав у Білорусь, а звідти - у Росію. Ще раніше Україну покинув Григорян.
 
М'ятних допомагав робити вибухівку і надавав гаражі для її зберігання. У цих же гаражах СБУ знайшла близько 2 кг тротилу, ручні гранати, ручний протитанковий гранатомет і вогнепальну зброю.
 
 
Навіщо росіянам Мосійчук?
 
Слідство вважає, що метою теракту було вбивство депутата Ігоря Мосійчука, а також дестабілізація ситуації і розв'язання військових дій в Україні. На уточнювальне запитання журналістів: "А навіщо їм тоді саме Мосійчук?" - прокурор відповів: "Саме Мосійчук був їм потрібен. Деталей я поки що назвати не можу. Скажу потім".
 
Відразу після вибуху Мосійчук почав говорити про російський слід. Він натякав на причетність до організації замаху глави Чечні Рамзана Кадирова, оскільки з ним у Мосійчука була відкрита ворожнеча. Свого часу він розстрілював портрет глави Чечні, а Кадиров, у свою чергу, погрожував йому фізичною розправою.
 
Але говорили й про можливі кримінальні розборки, боротьбу за потоки та інше. Сам Мосійчук усі звинувачення у зв'язках з криміналом і кришуванням-рейдерством, які спливали в ЗМІ, категорично заперечує.
 
Зараз Мосійчук вимагає, щоб міністр закордонних справ Павло Клімкін і генпрокурор Юрій Луценко направили в Росію документи для екстрадиції виконавців замаху на нього.
 
За словами нардепа, підозрювані в замаху на нього зараз знаходяться в Ічкерії та на території окупованого Криму.
 
"І з огляду на все це я звертаюся до міністра закордонних справ, генерального прокурора, який брав активну участь у розслідуванні, з вимогою направити документи до Російської Федерації з вимогою екстрадувати осіб, винних у цьому терористичному акті, і віддати українському правосуддю", - заявив нардеп .
 
"Якщо цього не відбудеться, то це дає всі підстави вважати Росію країною-терористом", - додав він.
 
Також Мосійчук додав, що замах на нього був скоєний з метою дестабілізувати ситуацію в країні і через його позиції щодо російської агресії.
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet.
ТЕГИ: терактУкраина-РоссияСБУ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі