RU
 

Вчені навчилися спілкуватися з людьми, які сплять

Текст: ,  19 лютого 2021, 18:53
0
1579
Вчені навчилися спілкуватися з людьми, які сплять

Людина в стані усвідомленого сну здатна сприймати інформацію і навіть відповідати на питання, використовуючи рух очей чи м'язів обличчя.

 
Командам вчених із Франції, Німеччини, Нідерландів і США вдалося налагодити контакт із особами, які спали, і отримати від них зворотній зв'язок. Результати дослідження були опубліковані в журналі Current Biology.
 
 
 
Фахівці випробували процедуру для двосторонньої комунікації під час усвідомленого сну - стану, який виникає під час швидкої фази сну і характеризується розумінням того, що людина насправді спить і не переживає все те, що бачить і чує.
 
Вчені віддавна цікавляться, за яких умов виникають усвідомлені сновидіння і які переживання виникають у подібному стані.
 
Під час чотирьох паралельних експериментів велися спостереження за активністю мозку 36 осіб, які часто бачили усвідомлені сновидіння.
 
Під час дослідів вчені намагалися "достукатися" до особи, яка спала, передаючи їй інформацію різними способами: починаючи з простого аудіозапису запитання і закінчуючи текстом, який передавався у вигляді спалахів світла або торкань тіла добровольця.
 
 
 
Спостереження і розповіді учасників експериментів підтвердили, що добровольці чули або бачили питання і намагалися відповісти на них як уві сні, так і в реальності. Деякі учасники дослідження навчилися відповідати на односкладові питання за допомогою рухів очей або лицьових м'язів.
 
Подібні результати вчені отримали в усіх експериментальних групах, незважаючи на відмінності в методиках спостережень і учасників.
 
Автори дослідження вважають, що під час усвідомлених сновидінь людина продовжує взаємодіяти з навколишнім світом і це можна використовувати для такого роду дослідження.
 
 
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
ТЕГИ: ученыесоннаукасныисследование
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі