RU
 

Вчені розкрили загадку незвичного мозку восьминогів

Корреспондент.net,  3 листопада 2020, 16:55
0
1282
Вчені розкрили загадку незвичного мозку восьминогів
Фото: pixabay.com
Нервова система восьминогів складається з 500 мільйонів нейронів

Експерименти показали, що молюск має величезну кількість нейронів не в головному мозку, а в тілі і кінцівках. Восьминога слід розглядати як організм з єдиним "мозком" і розумними кінцівками.

 
Вчені Інституту науки і технологій Окінави з'ясували, як восьминіг контролює свої вісім кінцівок. Раніше дослідники припускали, що кожна з них має свій "мозок". Виявилося, що головний мозок молюска отримує інформацію від щупалець, пише Phys.org.
 
Нервова система восьминогів складається з півмільярда нейронів, дві третини яких містяться не в головному мозку, а в тілі і кінцівках.
 
Згідно з дослідженнями, щупальця застосовують безліч рефлекторних петель, які дозволяють їм діяти незалежно від мозку.
 
Вченим вдалося з'ясувати, що щупальця не є повністю незалежними від мозку тварини. Восьминога слід розглядати як організм з єдиним "мозком" і розумними кінцівками.
 
Експерименти показали, що восьминіг, який просовує щупальця в Y-подібний лабіринт з двома відгалуженнями, здатний зрозуміти, де знаходиться їжа, навіть якщо не бачить ні їжу, ні саме щупальце. Мало того, тварина запам'ятовує і в наступний раз просовує кінцівку саме туди, де раніше лежала їжа. Це означає, що між периферичною та центральною нервовою системою відбувається обмін інформацією.
 
Також з'ясувалося, що кінцівки передають і тактильну інформацію. Восьминоги повільно обмацували відгалуження, одні з яких були гладкими, а інші мали шорстку поверхню.
 
До цього ми писали, що вчені зняли восьминога на рекордній глибині - майже 7 тисяч метрів. Фото було зроблене за допомогою спеціального апарата.
 
Також Korrespondent.net писав, що американка посадила восьминога на обличчя і поплатилася. Вона хотіла зробити найцікавіше фото для конкурсу.
 
Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
ТЕГИ: ученыемозгосьминогисследование
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі