RU
 

У Перу виявили масове поховання дітей

Корреспондент.net,  16 січня 2019, 11:17
0
403
У Перу виявили масове поховання дітей
Фото: National Geographic
Археологи знайшли останки 132 дітей

З 132 похованих дітей близько 10 були дітьми еліти. На момент смерті їм було від шести до 14 років.

У Перу археологи виявили нове масове поховання доколумбової культури чиму з останками дітей і лам. Про це в середу, 16 січня, повідомляє РИА Новости з посиланням на перуанського археолога Габріеля Прієто.

"Ми виявили поховання з останками 132 дітей і 262 лам. Найновішим є те, що з 132 дітей 10, мабуть, належали до еліти чиму. Вони були одягнені в головні убори з пір'я і одяг дуже хорошої якості, розписаний матеріалами", - заявив археолог.

За його словами, відкриття вказує на те, що в культурі чиму приносилися в жертву не тільки діти з нижчих соціальних верств, а й "лідери чиму також жертвували своїми власними дітьми", про що свідчить розкіш, з якою деякі діти були поховані. Щодо часу, коли, імовірно, було скоєно жертвоприношення, однією з імовірних цілей таких людських жертв було позбавлення несприятливих природних явищ (зокрема, Ель-Ніньо).

Археологи ведуть роботи в районі Уанчако на півночі Перу. Прієто уточнив, що виявлення останків дітей, вік яких варіюється від 6 до 14 років, є результатом роботи, яка здійснюється з 2016 року під егідою National Geographic.

За словами Прієто, жертвопринесення дітей відігравали важливу роль не тільки в релігійних ритуалах чиму, а й впливали на "ремісничу індустрію".

"Подібно до того, як єгиптяни розвивали похоронну індустрію, створюючи монументальні мавзолеї або саркофаги, схоже, що чиму також прагнули до того, щоб їхні жертвопринесення супроводжувалися пофарбованими тканинами, артефактами з металу... і екзотичним пір'ям, привезеним з Амазонії", - заявив він.

Раніше археологи виявили в Перу свідоцтва найбільшого на території Північної і Південної Америки і, ймовірно, в світовій історії, масового жертвопринесення дітей. За словами вчених, понад 140 дітей та 200 молодих лам, ймовірно, були принесені в жертву під час одного ритуалу, який, можливо, був здійснений 550 років тому в епоху існування в цьому регіоні маловивченої високорозвиненої доколумбової культури чиму.

Місце жертвопринесення, відоме як Уанчакіто, розташоване на кручі з краєвидом на Тихий океан в районі Уанчако на півночі Перу. Неподалік від нього розташований Чан-Чан - колишній центр культури чиму і столиця державного утворення Чимор. У 1986 році Чан-Чан набув статусу Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

ТЕГИ: детиПеруархеологижертвоприношение
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі