RU
 

Вигорання на роботі. Як врятуватися від нової хворобиСюжет

Корреспондент.net,  27 червня 2019, 10:00
0
1361
Вигорання на роботі. Як врятуватися від нової хвороби
Фото: Amichi
Синдром емоційного вигоряння визнали хворобою

На синдром емоційного вигоряння страждає кожен третій працюючий житель розвинених і країн, що розвиваються. Такий стан веде до серйозних проблем з психічним і фізичним здоров'ям.

Всесвітня організація охорони здоров'я схвалила 11 версію Міжнародної класифікації хвороб, в яку увійшла перевтома, також звана синдромом емоційного вигорання.

З 2022 року СЕВ, до якого часто схильні до офісні працівники, офіційно стане захворюванням. Корреспондент.net розповідає, як не уникнути професійного перегорання.

Що таке синдром емоційного вигорання

Емоційне вигоряння - одна з хвороб багатозадачності і великої швидкості сучасного світу. Як і синдром самозванця або синдром упущеної вигоди, це комплекс психологічних і фізичних проблем.

Згідно з ВООЗ, професійний синдром емоційного вигорання - результат хронічного стресу на роботі, з яким людина не змогла успішно впоратися.

Організація виділяє три симптоми вигоряння:

  •     емоційне виснаження і занепад, дефіцит енергії
  •     ставлення до роботи змінюється на негативне або цинічне
  •     працездатність істотно знижується

У реальному житті вигорілі співробітники відчувають ще більш серйозні проблеми, оскільки часто звертаються до фахівців не тоді, коли починають відчувати ці симптоми, а коли йдеться вже про їхні наслідки.

Ідеться про серцево-судинні захворювання, високий рівень холестерину, діабет, хронічну втому, головні болі, проблеми дихальної системи. Такі проблеми виявлені численними дослідженнями наслідків вигорання на роботі.

І лікарі, і фахівці в сфері HR наголошують: вигоряння - це результат не тільки втоми, а невідповідності очікувань від результатів роботи і реальності, коли професійна діяльність здається позбавленою сенсу.

За даними досліджень, щонайменше в США і Європі, де питання вивчають з 1970-х, з професійним вигоранням зіштовхується кожен третій.

Експерти в галузі охорони здоров'я сподіваються, що офіційне визнання цього явища допоможе людям більш усвідомлено ставитися до свого психічного здоров'я, а також узаконити почуття тих, хто страждає від вигорання.

Як зрозуміти, що ви скоро вигорите

Психотерапевти, такі як автор книги Як уникнути вигоряння Сіобан Мюррей, зазначають, що багато ознак близького вигоряння дуже схожі на депресію. Однак є дослідження, що підтверджують різницю між депресією і професійним вигоранням.

Канадські вчені заявили про виявлення "біомаркеру" вигорання - гормон кортизол. Під час депресії кортизолу в крові в надлишку, а у тих, хто страждає від вигорання, його дуже мало. Але при постановці діагнозу фахівці все-таки орієнтуються на загальну картину і симптоми.

Як не впасти в депресію і стати щасливішими

Мюррей пропонує перш за все звернути увагу на шкідливі звички, наприклад надмірне вживання алкоголю або цукру, за допомогою яких людина намагається підняти собі настрій. Також показове почуття втоми, яка не зникає після відпочинку.

Стрес і тривога відіграють важливу роль, спонукаючи людину діяти, вирішувати проблеми і досягати поставлених цілей, але якщо аврал на роботі давно пройшов, а тривога все ще заважає спати ночами, то це говорить про ризик вигоряння.

Також людина на межі вигоряння дистанціюється від соціального життя і відчуває бар'єр між собою і роботою, якою займається. Тому тим, хто страждає на СЕВ, може здаватися, що для звичайних рутинних справ доводиться прикладати титанічні зусилля.

Синдром емоційного вигоряння також виснажує людину фізично і їй бракує сил на діяльність, яка вже не пов'язана з роботою, навіть на улюблені захоплення.

Як не вигоріти на роботі

Соціологічна компанія Gallup провела торік дослідження, яке показало, що майже вісім тисяч американців страждали від СЕВ через несправедливе ставлення до них на роботі, неконтрольоване навантаження і нечітке визначення їхніх обов'язків.

На останньому Всесвітньому економічному форумі в Давосі вчені і дослідники закликали масово і повсюдно переходити на чотириденний робочий тиждень.

Вони впевнені, що це буде сприяти лояльності співробітників, продуктивності та креативності їхньої праці, а в цілому - зростанню світової економіки.

Це також би знизило ризики розвитку синдрому емоційної втоми, але навряд чи в осяжному майбутньому людство погодиться на такий робочий режим, тому варто дотримуватися інших профілактичних правил.

Психотерапевт Джекі Френсіс Вокер, яка спеціалізується на вигорянні, стверджує, що єдиний спосіб зупинити вигоряння - це змінити свій спосіб життя.

Для цього, в першу чергу, необхідно виявити те, що заганяє людину в глухий кут. Це може бути перфекціонізм або синдром самозванця, коли людина намагається довести собі, що вона гідна високої думки колег.

Фахівці рекомендують також стати добрішими до себе, не намагатися досягти всього і відразу і не картати себе, коли не виходить стати успішним в своїх власних очах.

Щоб стати на шлях одужання, потрібно також згадати, за що любите свою роботу і зосередитися на цьому. Експерти також радять робити невеликі перерви під час робочого дня на щось приємне.

У неробочий час не варто перевіряти пошту і думати про роботу. Вільний час необхідно зайняти речами, не пов'язаними з професійною діяльністю.


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: работаВОЗдепрессиялечениепсихическое расстройство
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі