RU
 

Вчені створили вакцину від COVID-19 у вигляді спрею

Корреспондент.net,  6 серпня 2020, 11:02
0
2994
Вчені створили вакцину від COVID-19 у вигляді спрею
Фото: Getty Images
Південнокорейські вчені розповіли про свою вакцину

Творці заявляють, що їхня вакцина показала кращий результат, ніж оксфордська, яка вважається одним з препаратів-лідерів.

 
У Південній Кореї біологи розробили вакцііну від коронавірусу, яку можна буде вводити не ін'єкцією, а через носовий спрей. Препарат уже випробували на "олюднених" трансгенних мишах, повідомляється у звіті вчених в bioRxiv.
 
Розробники відзначають, що їхня вакцина - атенуйований (живий, але ослаблений) SARS-CoV-2, який може "тренувати", у тому числі, місцевий імунітет слизової оболонки носоглотки. Його поступово адаптували для культивування в епітеліальних клітинах Vero з 37 до 22 градусів за Цельсієм.
 
За даними дослідників, одноразова доза їхнього препарату "щонайсильнішим чином індукує нейтралізуючі антитіла, клітинний імунітет і антитіла IgA слизових оболонок" у імунізованих через ніс мишей, яких попередньо зробили вкрай сприйнятливими до інфекцій SARS-CoV-2 і SARS-CoV (нещеплені особини з контрольної групи після зараження померли).
 
"Миші, вакциновані однією дозою, були повністю захищені від інфекції, у них не спостерігалася втрата ваги, не було смертей і присутності вірусу в носових раковинах, мозку, легенях і нирках", - пишуть автори. Дія препарату перевірена на 19 мишах, клінічні випробування поки не проводилися.
 
Розробники підкреслили, що навіть при використанні оксфордської вакцини ChAdOX1-nCoV-19, яка вважається одним з препаратів-лідером, на який уже роблять попередні замовлення, вірусну РНК однаково виявляли в носоглотці і легенях, тоді як їхній кандидат "повністю" захищав піддослідних.
 
Раніше повідомлялося, що Україна розраховує на вісім млн доз вакцин від COVID-19. Країна гарантовано отримає вакцини як мінімум для 20% населення. Решту планують докупити.
 
Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
Коронавірус
ВООЗ планує підписати угоду що запобігання пандемій
За тиждень від COVID-19 і грипу в Україні померли 28 людей
В Україну завезли 254 тис. доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
У МОЗ пояснили, чи сформувався в Україні "колективний" імунітет до COVID-19
Коронавірус в Україні: Омікрон витіснив Дельту й Альфу
СПЕЦТЕМА: Коронавірус
ТЕГИ: ученыеЮжная Кореявакцина
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі