RU
 

Вчені виявили ділянку в мозку, "відповідальну" за пристрасть до спиртного

Корреспондент.net,  22 листопада 2019, 12:18
0
410
Вчені виявили ділянку в мозку,  відповідальну  за пристрасть до спиртного
Фото: versiya.info
Чи буде працювати новий біомаркер на людях?

Фахівці змогли виявити ділянку в мозку, яка "відповідає" за бажання вживати алкоголь. Експерти змогли передбачити, у яких гризунів розвинеться сильна тяга до спиртного, а у яких ні.

Американським вченим з Інституту біологічних досліджень Солка вдалося виявити мозковий ланцюг, який відповідає за алкогольну залежність. Дослідники виявили у піддослідних гризунів мозковий контур, відповідальний за розвиток згубної пристрасті, пише Science.

Алкоголь практично скрізь поширений і доступ до нього не обмежується. Однак, далеко не у всіх, хто вживає спиртні напої, розвивається алкогольна залежність. Вчені вирішили знайти причину алкоголізму.

Фахівці проводили досліди з мишами. Спостерігаючи активність нейронів у мозковому ланцюгу, вони змогли передбачити, у яких гризунів розвинеться сильна тяга до спиртного, а у яких ні.

Вчені в своєму експерименті задіяли метод мікроендоскопічної візуалізації кальцію, який дозволив відстежити, які області і клітини мозку активуються до, під час і після вживання алкоголю. Завдяки цьому американські експерти склали карту нейронної активності, на якій визначилися дві області, які беруть участь в контролі поведінки тварин, що мають тягу до алкоголю.

"Ми дійсно змогли передбачати на основі нервової активності, які тварини стануть алкоголіками вже після першого прийому спиртного", - заявив один з фахівців, які брали участь в дослідженні, Коді Сиціліано.

Експерти виявили ту саму мозкову ділянку, яка "відповідає" за постійне бажання випити алкоголь, щоб забутися, заглушити негативні емоції, зняти стрес.

Цікаво, що вченим за допомогою певних дій вдалося як збільшити, так і зменшити пристрасть до спиртного у мишей.

Ще слід досліджувати, чи буде працювати новий біомаркер на людях. Також вчені поки не готові сказати, чи відповідає виявлений ними мозковий контур тільки за залежність до алкоголю або ж і за інші пристрасті, наприклад, до тютюну або куріння.

Нагадаємо, що алкоголь корисний для діабетиків.

Також повідомлялося про нове дослідження вчених - людина може п'яніти без алкоголю.


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

ТЕГИ: алкогольученыеалкоголизмисследованиеалкогольные напитки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі